Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

О. Зиновиева: В руското общество трябва да останат живи някои идеи на философа Александър Зиновиев

В руското съвременно общество трябва да останат живи някои идеи на философа Александър Зиновиев. Трябва да има анализ на комунистическото минало. Без да се знае миналото на Русия, на руското население ще му бъде трудно да се позиционира в съвременния свят. Това коментира пред “Хоризонт“ в предаването “12+3“ Олга Зиновиева, ръководител на Международния научно-образователен център към Московския университет на името на съпруга й - философа Александър Зиновиев. Олга и Александър Зиновиеви са били изгонени от страната си и 21 години са живели в Германия:

Той предупреждаваше, че това преустройство, в което беше хвърлена нашата страна, е катастрофа. Той я наричаше не перестройка, а “катастройка“. Той предупреждаваше, че социалистическата система е в криза. Кризите са присъщи на всички социални системи. Кризите обаче се преодоляват. За да се преодолее тази криза, нямаше нужда да се разрушава строят. Не може да се изхвърли всичко онова, което се е случило преди перестройката.

Работата с творческото и научното наследство на Александър Зиновиев, пренасянето на неговите идеи в научния и творческия свят, разпространяването на книгите му, издаването им и създаването на центъра за провеждане на четения е моята основна дейност. Нашата дейност в известен смисъл носи характера на въпрекизма. Това не е съпротивление. За мен защитата на лицето на моята родина и осъзнаването на това, че аз също отговарям за това лице, особено след 21 години емиграция. Моята позиция и на Александър Зиновиев силно се различаваше от позицията на онези емигранти, които се оказаха в Европа, САЩ и т.н. Върнахме се поради тези международни обстоятелства. Когато говорим за Югославия, за бомбардировките, за Александър Зиновиев беше недопустимо да остане при тези условия в Европа.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

30 палестинци са били убити при израелски въздушен удар в училище в Деир ал Балах

Най-малко 30 палестинци са били убити при израелски въздушен удар в училище в Деир ал Балах в Ивицата Газа, съобщиха палестински източници.  Според изявление на израелската армия целта на атаката е бил команден център на "Хамас". От здравното министерство в Газа уточняват, че ударът е бил нанесен в район, където са разположени разселени семейства...

публикувано на 27.07.24 в 15:39

МОСВ: Няма превишения на средночасовите норми за вредни газове в района на складовете в Елин Пелин

От Министерството на околната среда и водите увериха, че в района на складовете за пиротехнически средства в Елин Пелин няма регистрирани превишения на средночасовите норми за вредни газове като серен и азотен диоксид и озон.  Няма превишения и на осемчасовата норма за въглероден диоксид.  Стойностите за фини прахови частици също са в нормата, уверяват..

публикувано на 27.07.24 в 15:17

Граничната полиция в Гюргево обяви мерки за по-бързо преминаване на границата с България

Териториалният инспекторат на Гранична полиция - Гюргево разпореди мерки за осигуряване на оперативен контрол и намаляване на времето за изчакване на границата с България, където през уикенда се очаква интензивен трафик,..

публикувано на 27.07.24 в 14:51

Патриарх Даниил: Милосърдието е национална добродетел за нас, българите

Да пазим вярата, милосърдието и добродетелния живот. Това ни прави хора!“ – посланието отправи патриарх Даниил на днешния 27 юли, в който почитаме паметта на Светите Седмочисленици и на Свети Великомъченик Пантелеймон. Днес честваме и успението на Свети Климент Охридски.  Патриарх Даниил оглави литургията в столичния храм "Свети Седмочисленици"...

публикувано на 27.07.24 в 14:35

Проблемът с питейната вода в много райони на България може да се задълбочи

Специалисти по водоснабдяване предупреждават, че проблемът с недостига на питейна вода в много райони на България може да се задълбочи.  Над 60 населени места, в които живеят около 40 хиляди души, са на воден режим заради намалени количества във водоизточниците.  Най-голям е броят на селищата в област Шумен, а от сезонен хроничен недостиг на вода..

публикувано на 27.07.24 в 14:11
Джакарта

От Джакарта в Борнео - спорният мегапроект за новата столица на Индонезия

Името му е Нусантара - явански термин за "архипелаг", намира се насред джунглите на провинция Източен Калимантан, в индонезийската част на остров Борнео и ще стане официално новата столица на Индонезия на 17 август по време на отбелязването на 79-ата годишнина от независимостта на страната от Нидерландия. Изграждането на града започна в средата..

публикувано на 27.07.24 в 14:00
доц. Наталия Киселова

Доц. Наталия Киселова: Промяната в Конституцията трябва да е последна стъпка, не първа

"Има положения, с които на пръв прочит не съм съгласна. Има един основен мотив, който може да се види през цялото решение – че самият съд е разделен . По определени въпроси са успели да постигнат дали мнозинство, дали единодушие, по други не са успели." Това каза пред БНР доц. Наталия Киселова, преподавател в Софийския университет "Св...

публикувано на 27.07.24 в 13:51