Работата на неправителствените организации в страната - страстта да помогнеш

Вчера в Пловдив се състоя първата среща на неправителствени организации, които работят устойчиво извън столицата в рискови области като бедност, насилие, малцинства, бежанци. Ден по-късно част от участниците споделиха своите мнения и коментари в предаването „Хоризонт до обед“.

Видях изключително работещи организации, самоотвержено и професионално работещи в много по-трудни условия от столичните, вършещи много повече работа и много точно прицелена работа, е мнението на политолога Деян Кюранов от Центъра за либерални стратегии след вчерашната среща.

Участник в нея беше и Лили Александриева – политически и културен антрополог:

Това, което ме впечатли, е, че най-работещите организации са тези, които работят в полза на жертвите на домашно насилие и трафика на хора. Те са доста в страната. Станали са повече в сравнение с 2000-та година. Другите области са доброволстване, което е една област абсолютно непозната в България, защото тя не влиза в образованието. Третата област са организации, свързани с хора с увреждания.

Фондация „Джендър инициативи“ работи в Пловдив с жертви на домашно насилие. Част от организацията е Рада Еленкова – Рашева. Тя обясни, че насилието в семейството се мултиплицира и пропуск на образователната ни система е, че в по-ранна възраст не се обясняват на децата взаимоотношенията между половете и как да разпознават насилието.

Кризисният център в Пловдив за жертви на насилие предлага възможност за настаняване на 9 души, което е изключително малко за целия регион, посочи Рада Еленкова – Рашева:

Ако трябва да следваме международните стандарти, принципът е, че трябва да има един кризисен център на 40 хиляди души. Ние имаме един кризисен център с 9 места на половин милион души. Това е проблем за цяла България, не само за Пловдив.

На работата с младите хора са се посветили Калина Христова и Димитър Бенев от Европейски център за иновации, образование, наука и култура в Габрово.

В работа с младите хора основно гледаме да им създадем условия и да им помогнем за придобиване на нови знания и умения, като организираме различни инициативи, обясни Димитър Бенев.

Според Калина Христова основните проблеми, с които се сблъскват младите хора, това са ниската степен на мотивация, липсата на перспектива за реализация в България и училищната среда.

С младежи от рискови групи работи неправителствената организация от Пловдив „Напредък 7“. Офисът се намира в близост до „Шекер махала“ и проблемите са всекидневно пред очите ни, казва Любен Иванов:

Много е важно да се работи в посока превенция на последваща проява или работа и мотивация в подкрепяща мрежа. Ако една жертва на насилие бъде оставена сама и не бъде подкрепена се засилва риска и възможността да стане самата тя агресор. Много често деца, отраснали в институции, които не са били подкрепени и нямат необходимата помощ от специалисти, мултиплицират този модел.

В друг пловдивски квартал - „Столипиново“ от година функционира социално предприятие. Целта е да се помогне на младите жени.

Липсата на образование и професионална квалификация на млади жени от „Столипиново“ е един от проблемите, който влачи след себе си и всички други последици, обясни Мария Шишкова, която е част от екипа, създал социалното предприятие.

По думите ѝ същността на социалните предприятия е решаването на социален проблем. Така в „Столипиново“ стартира проектът за обучение на жени без образование и квалификация в определен занаят.

Отскоро в шивашката работилница, която създават, работи Фанка Сандова, която от години е безработна. Казва, че иска да се научи и е горда от това, че работи. Убедена е, че с наученото тя ще успее да се реализира на пазара на труда.

Най-големият риск пред всички неправителствени организации в България, е че съществуват в България, в едно общество, което все още е враждебно към неправителствената организация, заключи Деян Кюранов. Според него този тип организации нямат обществен авторитет, смятат се за проводник на нещо тайнствено и подмолно.
ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33