Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диана Ковачева: Норвежкият модел за детски омбудсман е приложим и у нас

Снимка: БГНЕС
Моделът детски омбудсман е приложим у нас, смята заместник-омбудсманът Диана Ковачева. Става въпрос за поставяне на защитата на правата на детето в центъра, а това е един от приоритетите на омбудсмана, каза Ковачева в "Преди всички".

Днес омбудсманът Мая Манолова открива дискусия за ролята на омбудсмана. Гост ще бъде омбудсманът на Норвегия за децата. 

Норвегия има омбудсман за децата от 1982 г. Там отдавна се занимават с неща, които за нас са нови, например правото на децата да бъдат чути. Децата не са обекти на възпитание, а субекти на права, подчерта Ковачева.

Би могло да се мисли за детски омбусман, тъй като темата е огромна и има много проблеми насилието върху деца в училищата и семейството. Има специален доклад за ситуацията в интернатите. Децата не би трябвало да бъдат отделяни от обществото, смята Ковачева.

Един от проблемите с бежанците са т.нар. "непридружени деца". Това явление е опасно, защото е стъпка към трафика на деца, смята Ковачева.

Омбудсманът има правомощия да контролира и наблюдава начина, по който държавните институции осъществяват правомощията си. Освен това отговаря на конкретни сигнали. Тревожно е например, че жалбите за насилие в училищата за една година са се увеличили два пъти. Разбира се, може да се приеме също, че хората вече по-често се обръщат към институцията.

Смятам, че проектът за проучване на норвежката практика ще бъде много полезен, каза още Диана Ковачева.

В звуковия файл можете да чуете цялото интервю на Таня Величкова с Диана Ковачева.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Последен оглед на пожара в Рила

Очаква се днес дежурни екипи пожарникари и горски работници да направят последен оглед на терена при пожара в Рила за евентуално възобновени огнища и доугасяване. Той възникна преди 10 дни на 2 300 м надморска височина в местността Байрямица над село Бистрица и обхвана над 60 декара площ.   Също днес кризисният щаб ще реши дали да бъде отменено..

публикувано на 01.09.24 в 08:54

Започва църковната Нова година - църквата почита Свети Симеон Стълпник

На 1 септември се отбелязва началото на Новата църковна година, наричана още „малък Господски празник“ и се свързва с паметта на свети Симеон Стълпник. В своето обръщение за празника българският патриарх Даниил пише, че като всяко ново начало, и църковното новолетие за нас е повод за равносметка и ново осъзнаване на живота ни като християни. На 1..

публикувано на 01.09.24 в 08:38

Избори в германските провинции Тюрингия и Саксония

Миграционната политика и отношението към войната в Украйна са основните теми за избирателите в източногерманските провинции Тюрингия и Саксония, които днес гласуват за регионален парламент. Увеличаващата се подкрепа за крайнодесните и крайнолевите популисти притеснява тройната коалиция на канцлера Олаф Шолц само година преди парламентарния..

публикувано на 01.09.24 в 08:25
Руският външен министър Сергей Лавров.

Москва няма да преговаря за завзетите от Украйна територии в Курска област

Редица области на Русия бяха подложени на атаки с украински дронове. По информация на властите безпилотните летателни апарати са били свалени успешно. Москва няма да преговаря за замяна на окупираните украински земи с териториите, които загуби в Курска област, заяви в интервю за руска телевизия външният министър на Русия Сергей Лавров.  Руската..

публикувано на 01.09.24 в 08:16

Контролирана експлозия на снимачна площадка предизвика пожар в Лондон

Контролирана експлозия на снимачна площадка в Лондон предизвика пожар, който унищожи микробус и повреди две други превозни средства в близост до прочутата зала O2 Арена. Лондонската пожарна бригада съобщи, че е изпратила 25 пожарникари и четири пожарни коли на мястото на инцидента. От кадри се вижда, че червен камион с надпис "BBC News World“ на..

публикувано на 01.09.24 в 08:10

Предупредителен код за интензивни валежи в Югоизточна България

Предупредителен код за интензивни валежи е в сила за седем общини в Югоизточна България.  Националният институт по метеорология и хидрология предупреждава за опасност от наводнения в Созопол, Царево, Приморско и Малко Търново. Там се очакват валежи от над 65 мм за денонощие. Институтът издаде оранжев код за община Бургас, а също и за Камено и Средец...

обновено на 01.09.24 в 07:46

Жители на Самораново на протест заради безводие

Дупнишкото с.Самораново, което от месеци въвеждаше режим заради недостиг на вода, а ВиК услугите не са коректни и качествени, излиза на протест в неделя. Очаква се десетки да блокират главен път Е-79 при известните "Барикади" при Дупница. Началото е обявено за 9 часа. Водата за Самораново, което е в подножието на Рила, във вододойна зона, не..

публикувано на 01.09.24 в 07:37