Мариела Баева – единственият представител от Източна Европа в класация на "Икономист"

Бившият евродепутат Мариела Баева е сред петдесетте световни личности, отстояващи човешките права и интеграция в престижната класация на британското списание "Икономист". Редом с нея в класацията влизат Барак Обама и съпругата му Мишел Обама, Бил Гейтс, Хилари Клинтън, Далай Лама, английският престолонаследник принц Хенри, журналистката от Си Ен Ен Кристин Аманпур и други.

Тази класация действително обхваща интересни аспекти на съвременното развитие на човешката личност. Морални категории като етика, достойнство, които като ученици търсихме като значими в книгите на Исак Паси, днес отекват чрез мощно ехо в събитията и процесите, които предизвикват трусове във фундамента на съвременната цивилизация. Недискриминацията, толерантността, социалното включване, интеграцията представляват съдбоносни характеристики на едно устойчиво общество. И в този смисъл понятието diversity, на което се основава самата класация, обхваща всички тези аспекти, които са предмет на моя интерес от дълго време, каза в предаването "12+3" на програма "Хоризонт" Мариела Баева.

Аргументацията на списанието и световни корпорации, които също участват чрез свои представители, с оценката на тези, които следват да бъда предложени и обявени в класацията, съдържа анализ, свързан с моята цялостна дейност. Разбира се, някои от основните характеристики на този анализ са мои изказвания и авторски публикации по глобални въпроси, включването или инициирането на международни кампании, свързани със свободата на изразяване, правото на образование, както и международни кампании, свързани с терористичните актове на групата "Боко Харам" и отвличането на нигерийските ученички от град Чибок – "Bring back our girls" ("Върнете ни момичетата"). В аргументацията също е посочено моето участие като докладчик в сянка във връзка с европейската инициатива за микрокредитиране, както и други мои дейности, каза още Баева.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Преглед на чуждестранния печат

"Радев иска Заев да се извини! Заев казва: "Оставям суетата настрана". Така македонският вестник "Вечер" обобщава размяната на реплики, след като българският президент разкритикува изказването на македонския премиер, че Илинденското въстание е македонско. В. "Нова Македония" цитира Заев, според който въстанието е част "от нашата обща история"...

публикувано на 14.08.18 в 10:00

Две обвинения за Бенчо Бенчев

Районната прокуратура в Бургас повдигна обвинение на замeстник-председателя на Общинския съвет в Бургас в града Бенчо Бенчев за това, че е помогнал на Димитър Желязков - Митьо Очите да избегне наказателно преследване и е държал боеприпаси без разрешение. На Бенчев е наложена парична гаранция от 50 хиляди лева и забрана за напускане на страната. "Не..

обновено на 14.08.18 в 09:40

Виена е най-добрият град за живеене в света за 2018 г.

Столицата на Австрия - Виена, беше обявена за най-добрия град за живеене в света за 2018 година, предава Би Би Си. Това е първият случай, в който европейски град е начело в глобалното проучване на списание "Икономист". В класацията са подредени 140 градове по фактори като политическа и социална стабилност, престъпност, образование и достъп до..

публикувано на 14.08.18 в 09:35
Бенчо Бенчев

Доц. Стефанова: Бизнес интереси и власт отново ще се обвържат на следващите местни избори

„Без промяна в законодателството на този етап не бихме могли да очакваме промяна. На предстоящите през 2019 г. местни избори отново в ограничен кръг български общини, които са по-апетитни и където има повече възможности за обвързване на бизнес интереси с участие във властта, това отново би могло да се случи и предполагам, че отново ще го имаме“...

публикувано на 14.08.18 в 08:47
Потънал кораб

Две фирми могат да източат горивото от потъналия до Созопол параход

Две фирми могат да източат останалото гориво в потъналия през 1921 година до Созопол американски параход „Мопанг“. Това каза в интервю за предаването „Преди всички“ областният управител на Бургас Вълчо Чолаков. На вчерашното заседание на щаба е постигнато съгласие да се потърси помощта на единствените две фирми, които предоставят..

публикувано на 14.08.18 в 08:28