С. Николов: През последния месец натискът върху границата ни с Турция се е засилил трикратно

Снимка: БГНЕС

По южната ни граница има засилен натиск и той е главно от Турското направление. Тенденцията беше очаквана. Това заяви за предаването "12+4" по "Хоризонт" бившият заместник-министър на отбраната Симеон Николов, директор на Центъра за стратегически изследвания.

Увеличението през последния месец е трикратно, но трябва да отбележим, че миналата година през България преминаха 30 000 мигранти, докато сега, след 6 месеца, имаме 9000. Тоест още се движим в рамките на миналогодишните цифри.

Николов допуска 3 сценария на развитие на ситуацията. Първият предвижда нарастване на броя на бежанците по обективни причини, а част от вълната да остане в България, след като срещне отпор на границата със Сърбия. 

Вторият сценарий, според мен, може да настъпи в кроя на септември или октомври, ако спорът между ЕС и Турция се изостри и президентът Ердоган реши да пусне допълнително контролиран поток от мигранти еднократно или временно, за да покаже на ЕС, че предупрежденията му са били сериозни.  Струва ми се, че това е много вероятно да се случи, въпреки че г-жа Меркел смекчи малко тона към Ердоган.

Третият сценарий логично ще последва, ако Ердоган изпълни заканата си изцяло да прекрати сделката с ЕС по бежанците. Двустранни договаряния с България не могат да бъдат пречка – турската страна ще го направи, оправдавайки се с тезата, че е против ЕС, а не против нас.

Дори 5000 нови мигранти биха били критични за България, тъй като в центровете е изграден капацитет за 6000, но около 60% от леглата са заети, допълни Николов.

Ние имаме някакви възможности. Първата е да предложим или да предупредим, че ще обявим допустима горна граница за годината. Вярно е, че Австрия вече го направи и не се гледа с добро око на тази мярка, но тя не противоречи изцяло на международните норми, особено на последните новости, които бяха внесени в Дъблинското споразумение.

Интервюто на Емилия Антова със Симеон Николов можете да чуете от звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33