С. Николов: През последния месец натискът върху границата ни с Турция се е засилил трикратно

Снимка: БГНЕС

По южната ни граница има засилен натиск и той е главно от Турското направление. Тенденцията беше очаквана. Това заяви за предаването "12+4" по "Хоризонт" бившият заместник-министър на отбраната Симеон Николов, директор на Центъра за стратегически изследвания.

Увеличението през последния месец е трикратно, но трябва да отбележим, че миналата година през България преминаха 30 000 мигранти, докато сега, след 6 месеца, имаме 9000. Тоест още се движим в рамките на миналогодишните цифри.

Николов допуска 3 сценария на развитие на ситуацията. Първият предвижда нарастване на броя на бежанците по обективни причини, а част от вълната да остане в България, след като срещне отпор на границата със Сърбия. 

Вторият сценарий, според мен, може да настъпи в кроя на септември или октомври, ако спорът между ЕС и Турция се изостри и президентът Ердоган реши да пусне допълнително контролиран поток от мигранти еднократно или временно, за да покаже на ЕС, че предупрежденията му са били сериозни.  Струва ми се, че това е много вероятно да се случи, въпреки че г-жа Меркел смекчи малко тона към Ердоган.

Третият сценарий логично ще последва, ако Ердоган изпълни заканата си изцяло да прекрати сделката с ЕС по бежанците. Двустранни договаряния с България не могат да бъдат пречка – турската страна ще го направи, оправдавайки се с тезата, че е против ЕС, а не против нас.

Дори 5000 нови мигранти биха били критични за България, тъй като в центровете е изграден капацитет за 6000, но около 60% от леглата са заети, допълни Николов.

Ние имаме някакви възможности. Първата е да предложим или да предупредим, че ще обявим допустима горна граница за годината. Вярно е, че Австрия вече го направи и не се гледа с добро око на тази мярка, но тя не противоречи изцяло на международните норми, особено на последните новости, които бяха внесени в Дъблинското споразумение.

Интервюто на Емилия Антова със Симеон Николов можете да чуете от звуковия файл.