Художничката Боряна Корчева избра номадския начин на живот

Художничката Боряна Корчева откри изложбата си „Нежни сблъсъци“ в шоурума на бул. „Арсеналски“ 9 в София. Тя ще бъде отворена до 24 септември.

Авторката има любопитна биография - работила е 16 години в Дубай, после е живяла на Бахамските острови, а от две години тя и съпругът ѝ са избрали номадския начин на живот и прекарват по 5-6 месеца в различни държави.

Странното е, че за този начин на живот не са необходими много средства. Освободихме се от възможно всички вещи, дадохме дома си под наем и с парите наемаме малки жилища на различни места. Идеята ни е не да бъдем туристи, а да заживеем с ритъма на страната, да пазаруваме от местните магазини, да търсим контакти с местните хора и да създадем нови приятелства, разказа художничката.

На въпрос какво е съдържанието на куфара ѝ, когато тръгва към следващата дестинация, събеседничката отговори: В куфарите ни има малко дрехи, обувки за бягане, бански костюми задължително, слънчеви очила, компютрите ни, киндъл за четене, всичко е сведено до един минимум. Трябва да ви кажа, че вече на третия преход, а вече сме на трета дестинация, мога да мина с по-малко от 23-те килограма, ограничението на авиокомпаниите. От всичко човек най-малко се нуждае от дрехи и неща. Навсякъде можеш да си купиш още една тениска, ако старата не става.

До този момент семейството е живяло на номадския принцип в Испания и Чили, а третата дестинация е България. В куфара си Боряна Корчева може да носи само акварелни бои и четки. Ограниченията във физическите възможности наостри мисленето ми, накара ме да тръгна в други посоки и резултатът е серията, която представям в България, обясни художничката.

Запитана дали тази страст към номадския начин на живот не е продиктувана от кризата на средната възраст, Боряна Корчева отговори: Когато навлезем във втората половина от пътя, изведнъж времето започва да има други измерения. Възниква едно желание да живеем вече по-бавно, да се насладим на мига. Докато преди вечно бързаме, вечно гоним нещо, вечно търсим, искаме да постигнем непостижимото,  тази е точката , според мен, в която прекрачваме отвъд и разбираме, че всеки момент трябва да бъде разтеглен, изживян до последната капка.

Чуйте цялото интервю с Боряна Корчева за предаването „Графити по въздуха“ от звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Романът "Физика на тъгата“ вече е преведен и на испански

В литературния клуб „Перото“ в НДК институт „Сервантес“ ще представи испанския превод на „Физика на тъгата“ на Георги Господинов. Директорът на Институт „Сервантес“ Хавиер Валдивиелсо сподели за БНР, че книгата няма да бъде представена само в Испания, а в целия испаноезичен свят. „Нашето разбиране за културните отношения между България..

публикувано на 18.12.18 в 20:55
Мозайка Могилата без аналог на Балканите ще бъде показана за „Пловдив – Европейска столица на Културата 2019“

Руслан Йорданов: За програмата на Пловдив за столица на културата няма притеснения, с инфраструктурните проекти е различно

С културната програма в Пловдив всичко е наред в навечерието на откриването на 11 януари, откогато градът е столица на културата. Това каза за БНР Руслан Йорданов - журналист от вестник „Марица“:   „На 12-ти ще има много голямо шоу една 30-метрова кула ще бъде издигната в центъра на града, ще има общо 1500 артисти върху 5-те етажа на кулата,..

публикувано на 18.12.18 в 20:22

Премиера на „Среща в Санлис“ от Жан Ануи в Народния театър

Народният театър кани почитателите си на 20-и декември на премиерата на „Среща в Санлис“ от Жан Ануи. Проф. Атанас Атанасов поясни пред БНР, че пиесата е поставяна и преди, но на учебна сцена, а има и радиопостановка. В Народния театър тя ще бъде представена на сцена "Апостол Карамитев", поясни  Атанасов за предаването „12+3“ по „Хоризонт“...

публикувано на 18.12.18 в 16:12
Едвин Сугарев

Едвин и Йоан Сугареви представят тази вечер проекта "Думи и мълчания"

Тази вечер в Английската библиотека Hot Spot Books&Art Едвин Сугарев и неговият син Йоан Сугарев ще представят проекта „Думи и мълчания“ с поезия на Едвин и музика на Йоан. В предаването „Хоризонт до обед“ Едвин Сугарев каза:     „Много от истинската същност на света е разпиляна някъде във времената зад нас. Наистина всичко става някак..

публикувано на 18.12.18 в 13:16
Мика Джонсън по време на представянето на проекта му в София.

Режисьорът Мика Джонсън: Технологиите не бива да ни плашат, а да ни вдъхновяват

Виртуалната реалност няма да измести киното, театъра или литературата, но артистите трябва да се научат да я разбират. Това каза в интервю за програма "Хоризонт" Мика Джонсън - режисьор и основател на стартъп. Той е п очитател на Кафка, който адаптира за виртуална реалност една от най-известните му творби - „Метаморфозата“. Мика Джонсън представи..

обновено на 18.12.18 в 12:30