Владимир Шопов: Срещата в Братислава ще излъчи послание за по-прагматична Европа

Владимир Шопов
Снимка: БГНЕС

Независимо че отвън срещата в Братислава ще изглежда като голям дебат за различни визии и разбирания за Европа, моето очакване е, че крайният резултат по-скоро ще бъде обединение върху идеята за една по-прагматична Европа. Очаквам през идните години да видим един много по-прагматичен Европейски съюз. Тази прогноза направи в интервю за предаването "Преди всички" политологът Владимир Шопов, преди първата от 40 години насам среща на европейските лидери "ЕС без Великобритания". Причините за подобен прагматизъм политологът открои както в липсата на съгласие по грандиозна визия за Европа, така и в настроенията на самите европейци за решаване на конкретни въпроси.

Следващите убедителни лидери на Европа ще дойдат от обединените действия на страните-основателки – оттам трябва да очакваме същинската идейна и политическа динамика, а в тази група Ангела Меркел все още има ключова позиция, коментира още Шопов:

След Брекзит политическата дискусия върви на две нива – чисто институционално, където нещата са абсолютно ясни - ясни са крайните контури и очертания на новите отношения между ЕС и Великобритания и второто, неформално ниво, където дискусиите са доста интензивни и където се вижда, че и от двете страни се вижда голямо желание за максимално амбициозно конструиране на тези отношения.

Разговорът за финанси в контекста на бежанската криза никога не е приключвал, сега България влезе по-остро в тази дискусия. Всяка държава получава различни обеми от подкрепа, така че от гледна точка на общия процес не се случва нищо уникално, заяви Владимир Шопов относно очакването за подкрепа на българската позиция за охрана на границите на ЕС в рамките на срещата в Братислава:

Ако в момента има истинско разделение по дискутираните въпроси – това е наистина темата за квотите. Зад нея стоят освен политически и културни разделения, не е просто разминаване по отношение на някакъв технически детайл.

Експертът посочи необходимостта от разширяване на дебата:

Освен за финанси и за инфраструктура, трябва да се говори за целия набор от политики, които трябва да бъдат променяни, за да може държавите, които са външни граници, да се справят дългосрочно.

Не става въпрос за временно овладяване на мигрантски потоци, а за дългосрочно изграждане на инфраструктура от политики, категоричен бе Владимир Шопов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33