Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 26 милиона потребители използват безплатно най-големия портал за образование в света

Кан Академия
Снимка: Фейсбук
Най-големият онлайн портал за образование в света Кан Академи предоставя повече от 8 000 видео урока и над 100 000 интерактивни упражнения. Съдържанието е безплатно и достъпно за всички по света. Създадената през 2006 година платформа има над 26 милиона потребители в 190 държави. Уроците обаче се различават от традиционната лекция пред черно-бялата дъска, отбелязва Алп Коксал, част от екипа, превеждащ програмата на турски език. Според него силните страни на Кан Академи са поддържането на приятелския тон и използването на примери от ежедневието.

Когато превеждаме съдържанието се опитваме да поддържаме тон, различен от този, който се използва от другите платформи. Сякаш лекциите се четат от твоят по-голям брат, а не от учителя. Този приятелски тон е много важен за нашите видео уроци. Опитваме се да използваме колкото се може повече примери от ежедневието. Например, в математическа задача бихме попитали: „С колко микросекунди разполага вратарят, за да хване дузпата?“. А в икономически урок би присъствал следният въпрос: „Кое ще бъде по-изгодно да дадем под наем или да продадем нашата къща?“

Турският екип е превел и дублирал 5 000 видеа. Турското министерство на образованието е одобрило платформата да се използва в училищата. Според Коксал ставаме свидетели на глобално дигитално трансформиране на образованието. Той счита, че Кан Академи е мощен инструмент за постигане на равни образователни възможности по целия свят.

Опитваме се да направим системата популярна, защото в Турция има огромно младо население, близо 20 милиона ученици, които имат достъп до интернет, а използването на смартфоните също е на много високо ниво. Нашата задача е да предоставим безплатно образователно средство, чрез което младежите да оползотворят пълноценно свободното си време. Не е лесно да предоставиш на 20 милиона ученици равни възможности и достъп до образователните средства. Ние предоставяме еднакво съдържание и равни възможности както до частните училища в Истанбул или Анкара, така и до държавните училища в бедните райони.

У нас платформата все още не е изцяло преведена. Иван Господинов, председател на сдружение „Образование без раници“, посочва че тази платформа е създадена за всички възрасти и е предназначена за обучение през целия живот.

Хитоши Ямаучи, доброволец в програмата, който живее и работи в Германия, отбелязва че учениците са различни, което предполага използването на индивидуален подход към всеки един от тях.

Когато учителят преподава 10 ученика в класната стая са отегчени, защото материалът им се струва лесен, но останалите деца нямат представа за какво става дума. Кан Академи предлага персонализиран подход. Ученикът избира кои видеа да гледа, а програмата отговаря на неговите потребности. Разбира се, това не е достатъчно и няма да измести преподавателската професия. Най-доброто решение е всяко дете да има личен учител, но понеже това е невъзможно, те могат да разчитат на тази компютърна образователна програма.   

В големи държави като Мексико съществуват много проблеми не само в образователната система, но и в други сфери, отбелязва Бенито Естрада, представител на екипа, подготвящ испанската версия на платформата. Кан Академи е средството, чрез което ще запълним тези празноти, уверява Естрада.

Много е трудно за преподавателите да променят своя подход, защото цял живот са вършили нещата по определен начин. Сега е трудно да изпробват и да свикнат с този нов инструмент. Когато повечето от тях са били обучавани не е имало подобни технологии в училищата, ето защо тези нови средства са необичайни за тях. От друга страна, наблюдаваме едно ново поколение учители, които работят много добре с новите технологии. Този сблъсък на поколенията е много характерен за държави като Мексико.

Светът е свързан с технологиите, чието предназначение е да направят живота ни по-лесен. Не можем да пренебрегнем тази революция в обучението, отбелязва Алп Коксал. Според него да лишиш децата от достъп до технологиите в училище е равнозначно на това неговото поколение да е ходило в учебни заведения без електричество.

Иван Господинов отбелязва, че технологиите не са панацеята на образованието, но могат да направят учебния процес много по-ефективен.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

МВР за Елин Пелин: Двама тежко пострадали, още двама може да са в горящия склад

Ситуацията е тежка, става въпрос за фирма, която се занимава с пиротехнически изделия. Има шест склада, които са пълни с такива изделия.  Това каза министърът на вътрешните работи Калин Стоянов на място в Елин Пелин, където по-рано днес в складове за пиротехнически изделия възникна пожар и последваха експлозии. Двама души са в тежко състояние, те..

публикувано на 25.07.24 в 20:16

Комисията по здравеопазване прие проекторешение за предотвратяване на насилието над медици

Парламентарната комисия по здравеопазване одобри проекторешение, с което да се регламентират действия за предотвратяване на насилието над медици.  В срок от 2 месеца министърът на здравеопазването трябва да осигури обучение за специалистите как да разпознават склонни към насилие пациенти и техни близки.  В проекторешението се предлага в срок от 4 месеца..

публикувано на 25.07.24 в 20:12
Снимката е илюстративна

Силен дъжд от над 20 литра на квадратен метър запуши шахти и наводни улици в Русе

Силен дъжд от над 20 литра на квадратен метър запуши шахти и наводни улици в Русе. Няма сигнали за нанесени материални щети. Силният дъжд в Русе започна в 18.35 ч. и само за 25 минути до 19 ч. над града се изсипаха повече от 20 литра на квадратен метър.  По данни на метеорологичната служба към Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав по време..

публикувано на 25.07.24 в 19:56

От пресцентъра на правителството съобщиха за нерегламентирана продажба на билети за фестивала Webit

От пресцентъра на правителството съобщиха за нерегламентирана продажба на билети за фестивала Webit, който трябва да се проведе през октомври в София.  Според съобщението от служебния кабинет не са поемани ангажименти относно обявения на сайта официален прием на министър-председателя.  Продажбата на билети на стойност до 3 хиляди евро без ДДС..

публикувано на 25.07.24 в 19:37

Унгария и Словакия се провалиха в опитите си за възстановяване на доставките на петрол от "ЛукОйл"

Унгария и Словакия се провалиха в опитите си да предизвикат консултации с Украйна с посредничеството на Европейската комисия за възстановяване на доставките на петрол от руската компания "ЛукОйл". След като Украйна наложи санкции срещу руската група "ЛукОйл" доставките на компанията за Унгария и Словакия спряха. Двете страни обявиха, че енергийната им..

публикувано на 25.07.24 в 19:28
Демонстрация срещу израелските операции в Газа и продажбата на американски оръжия на Израел в деня на посещението на премиера Нетаняху  във Вашингтон, САЩ, 24 юли 2024 г.

Още за речта на Бенямин Нетаняху пред американския Конгрес

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху изнесе остра реч пред американския Конгрес, в която  обеща да постигне "пълна победа" срещу палестинската групировка "Хамас" и заклейми американските противници на войната в Газа. В речта си по време на съвместното заседание на двете камари на Конгреса Нетаняху подчерта дългогодишните и близки връзки между..

публикувано на 25.07.24 в 19:20

От утре Общинските служби "Земеделие" приемат заявления от пострадалите от пожарите фермери

От утре Общинските служби "Земеделие" в районите с обявено бедствено положение, започват да приемат заявления от пострадалите фермери, съобщават от Министерството на земеделието.  Документите са необходими заради кандидатстването за подпомагане и трябва да се подадат в срок до 15 дни след потушаване на пожарите в района.  От министерството уточняват, че..

публикувано на 25.07.24 в 19:15