Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д. Николова (ИПИ): Никой няма да носи отговорност за този бюджет

Виктор Йоцов (БАН): По-добре да се приеме предложеният, а който състави правителство, винаги може да го актуализира

| обновено на 17.11.16 в 09:08

В момента голямото притеснение не е това дали въобще ще бъде приет бюджет по време на сегашната процедура, а по-скоро какъв точно бюджет ще бъде приет. Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" икономистът Десислава Николова от Института за пазарна икономика

В последните дни, всъщност, партиите вече навлизат в предизборен период, в предизборна кампания, и съответно, започнаха да се чуват искания за различни популистки политики и вдигане на разходите в редица сфери, премахване на плоския данък, които са любими "дъвки" за редица партии по време на тези предизборни кампании. Това е голямото притеснение – дали ако се тръгне към приемане на Бюджета в момента, няма да се образува широка парламентарна подкрепа за такъв вариант на бюджета, който ще се опитва да удовлетвори всички, да вмъкне всички тези искания вътре в себе си, и съответно ще бъде с едни огромни разходи и един голям дефицит.

Николова изтъкна, че искането за високи пенсии е осъществимо, но в бюджета не са разчетени такива суми. Те могат да бъдат осигурени, но за сметка на други разходи, например за бойните самолети. Според нея, е по-добре бюджетът да не бъде приеман в предизборна обстановка, а до изборите да се харчи по 1/12 от Бюджет 2016. 

Дали не е по-добре да се изчака, и новото правителство, което ще дойде на власт, надяваме се следващата пролет, да не приеме такъв бюджет, който, първо, да отговаря на тяхната програма, и второ, за който те да носят отговорност. Защото в момента реално никой няма да носи отговорност за този бюджет, който се приема, и всеки може, а и има в момента политически интерес, да предлага, общо взето, всичко, което звучи добре на избирателите.

Николова изтъкна, че според изследванията хората у нас са много чувствителни към повишаване на данъчната тежест и са склонни да преминат в сивия сектор, поради което събираемостта от "плоския данък" е по-голяма отколкото от прогресивното облагане.

Пазарът на труда в момента е на потенциала си, изтъкна Николова. Специалисти обаче няма.

Виктор Йоцов от Института за икономически изследвания на БАН припомни, че по принцип пенсиите трябва да се изплащат от Държавното обществено осигуряване, но там вноските са недостатъчно високи:

По-дългосрочното решаване на този проблем е чрез повишаване на социалните осигуровки. Не трябва да си затваряме очите!

Йоцов оцени като "лош сигнал" отхвърлянето на бюджета на ДОО от ресорната комисия в НС, тъй като приемането му е необходимо условие, за да бъде приет и държавният бюджет. 

Съгласен съм, че тази година бюджетът е много силно политизиран. В предишни години не се е обръщало Бог знае колко внимание, опозицията винаги е била против, това е нещо естествено, не трябва да се учудваме, но тази година, с тези предложения, които се внесоха съвсем накрая, очевидно нещата отиват към неприемане на Бюджет. Поне не виждам как ще стане. Дано не съм прав.

Според икономиста е по-добре да бъде приет без изменения проектобюджетът, внесен от ГЕРБ:

Да има бюджет, пък следващата политическа сила, които състави правителство, винаги може да актуализира бюджета. Това се е случвало три години подред и 2013-а, 2014-а и 2015 година Бюджетът се е актуализирал, тъй че не е някаква голяма драма. От гледна точка на стабилността в момента – да не се дава повод за страховити варианти, че няма да има за пенсии, че няма да има за увеличение на заплатите на учителите, че няма да има за увеличение на минималната заплата – по-добрият вариант е да се приеме този бюджет, пък след това, ако се наложи, да се актуализира съобразно политическите възгледи на новото правителство.

Икономистът изтъкна, че отмяната на плоския данък и въвеждането на прогресивен не означава непременно загуба за бюджета, както обяви министър Горанов, тъй като всичко зависи от размера на ефективната данъчна ставка.

Интервютата на Таня Величкова с Десислава Николова и Виктор Йоцов можете да чуете от звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Бюджет 2017 влиза в НС на първо четене

Бюджетните закони влизат за разглеждане в пленарната зала на Народното събрание на първо четене. Това ще е първото заседание на парламента, след като вчера депутатите гласуваха оставката на правителството на Бойко Борисов.  Голяма част от..

обновено на 17.11.16 в 08:01
ВИЖТЕ ОЩЕ
Андрей Келин, посланик на Русия във Великобритания.

Руският посланик във Великобритания: Санкциите срещу Русия не постигнаха целите си

Санкциите, наложени на Русия заради нахлуването й в Украйна, не успяха да постигнат нито една от целите си, каза руският посланик във Великобритания пред "Скай нюз". Андрей Келин направи своето изявление, след като разследване на журналиста Ед Конуей от..

публикувано на 03.07.24 в 02:22

Гръмотевична буря, силен вятър и 13 литра/кв.м дъжд над Русе

Около 18:00 часа тази вечер над Русе и региона се разрази гръмотевична буря със силен дъжд. Паднали са 13 литра на квадратен метър, а силният вятър достигна скорост от 50,4 километра в час.  Прогнозите са за още и по-обилни валежи през нощта. Движението..

публикувано на 02.07.24 в 20:44

Вятър наклони стълб от електропреносната мрежа в Кюстендил

Стълб от електропреносната мрежа по кюстендилската ул."Даскал Димитри" се е наклонил заради силния вятър в града.  Екипи на "Електрохолд" и Общината са спрели движението в дветe посоки, както и електрозахранването до изграждането на временна въздушна..

публикувано на 02.07.24 в 20:41
Снимката е илюстративна, архив.

Системата за сключване на "Гражданска отговорност" функционира нормално

Възстановено е нормалното функциониране на системата за сключване на застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите, съобщиха от Гаранционния фонд. През последните дни се появиха проблеми със системата за задължителната полица. От фонда..

публикувано на 02.07.24 в 20:35

До 14 юли - специализирана полицейска операция на Пътна полиция в цялата страна

Увеличава се броят на жертвите и ранените при пътни инциденти през последните седмици, констатира пред журналисти комисар Мария Ботева, заместник-началник на отдел "Пътна полиция". "До 14 юли тече специализирана полицейска операция на територията на..

публикувано на 02.07.24 в 20:25

Търговски камари с отворено писмо към депутатите: Бизнесът очаква стабилност и предвидимост

За отговорно държавническо поведение и спешни действия в полза на обществото и бъдещето на България призовават в отворено писмо няколко търговски камари, които представляват компании от основните външнотърговски партньори на страната ни. Те се..

публикувано на 02.07.24 в 20:12

Парламентът ще гласува проектокабинета, предложен от ГЕРБ-СДС, в 13 часа утре

Народното събрание ще гласува предлагания от ГЕРБ–СДС министър-председател, структура и състав на Министерския съвет от 13:00 часа утре, 3 юли. Това предвижда точка от проектопрограмата за работа на депутатите, публикувана на интернет страницата на..

публикувано на 02.07.24 в 20:11