Виктория Георгиева: Донорските бебета са на рецепиентите, а не на дарителите

БГНЕС

За четвърта поредна година Фондация "Майки за донорството" заедно с МБАЛ "Надежда" провеждат Дни на донорството. Посетителите на болницата могат да се запознаят с донори и реципиенти и хора, подкрепящи каузата.

За предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ Виктория Георгиева от Фондацията сподели, че все повече хора се интересуват от донорството.

Хората имат големи притеснения. Затова сме благодарни на болница "Надежда" - едни от най-добрите репродуктивни специалисти. Те ни помагат и ни съдействат с обяснения, с разговори. Правим събрания, на които се събираме, говорим, обясняваме, показваме филмчета. По този начин хората разбират, че няма нищо страшно в една процедура и няма нищо страшно в това да станеш донор.

Не само жените се интересуват от донорството. Мъжете също проявяват интерес и дори обясняват на своите приятели как да дарят сперма, обясни Георгиева и допълни, че познава всички донори на Фондацията и всички деца, родени благодарение на това донорство.

Нямат разлика от другите деца. Те са си деца на реципиентитe, противно на това, което се лансира, все още, в България, за съжаление. По света, в Европа го няма този проблем много отдавна! Една яйцеклетка носи 4%, един сперматозоид носи 4%. Наскоро имахме много голям куриозен случай - български генетик казва едно нещо, един процент. Свързахме се веднага с лекари от Израел и от Испания, където са най-добрите генетици, и те посочиха с документи, с изследвания, че всъщност това не е така. За съжаление, при нас ще дойде малко по-късно като повечето неща, но вече започват да излизат изследвания, вече започват да се показва, че донорските бебета, всъщност са бебета на реципиентите, не на донорите.

Рецепиентите са под 40-годишни, допълни Георгиева. Експертите са категорични, че няма разлика между бременност с донорско бебе и обикновена.

За съжаление държавата е абдикирала от този проблем. Едно е, че не помага финансово на двойките, които имат нужда от донорски материал, но те са ни "забили" с една наредба 28, която е супер остаряла, в която има ограничение и за възрастта на донора - жена, която е до 34 години, а по цял свят е 38. Мъжът, разбира се, е облагодетелстван - той няма ограничение във възрастта.

Кампанията ще продължи до неделя, включително.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Испания запазва нивото на терористична заплаха, но въвежда допълнителни мерки за сигурност

"Ислямска държава" пое отговорност и за второто нападение в испанската провинция Каталуния. При атаките в Барселона и Камбрилс загинаха 14 души, а 130 бяха ранени. Властите в Мадрид обаче решиха да не повишават нивото на тревога в страната. Вътрешният министър Хуан Игнасио Зойдо поясни, че експертите единодушно са препоръчали това:   Да се задържи..

обновено на 19.08.17 в 20:02

ТЕЛК във Великотърновско спряха работа заради отпуски

Трудово-експертните лекарски комисии във Великотърновска област спряха работа. Хората, които искат да се явят на прегледи и освидетелстване, ще трябва да чакат до средата на септември.  Двете комисии във Велико Търново и Павликени не приемат пациенти, защото екипите са в отпуск през целия август. Лекарите обясниха, че през останалото време не могат да..

публикувано на 19.08.17 в 19:53

Дезинфекция на сгради в Луковит заради вирусен хепатит

Община Луковит е извършила огнищна дезинфекция в 59 къщи и дворове в квартал "Изток", съобщават от общинската администрация. Крайната мярка е предприета след предписание на Регионалната здравна инспекция в Ловеч по повод големия брой заразени деца с остър вирусен хепатит тип Ана територията на луковитския квартал. Дезинфектираните фамилни сгради и..

публикувано на 19.08.17 в 19:46

Протести във Финландия след вчерашното нападение с нож в Турку

Протест срещу допускането на мигранти във Финландия и контрапротест на правозащитници се провеждат в град Турку, където вчера 18-годишен мароканец нападна с нож и уби двама души и рани 8 души. От националистическото движение "Финландия над всичко" настояват властите в Хелзинки да последват примера на Япония и да приемат само чужденци, които или..

обновено на 19.08.17 в 18:57

Всички пожари в Хасковска област са потушени

Всички пожари в област Хасково са локализирани, а ситуацията през изминалата нощ с падането на температурите се е успокоила, съобщи областната администрация. На местата на огнищата остават дежурни противопожарни екипи.     Общо над 10 хиляди декара са изгорелите площи само за две денонощия в Хасковска област. За част от пожарите подозренията за умишлено..

обновено на 19.08.17 в 18:26