Мариян Иванов от Радио Бургас с награда "Валя Крушкина – журналистика за хората"

Мълчанието на институциите и автоцензурата са основните проблеми на журналистите

На официална церемония снощи във Френския културен институт бяха връчени Петите медийни награди "Валя Крушкина – журналистика за хората". Осем журналисти получиха приза в отделните категории на конкурса, а още 13 бяха отличени за номинацията им в челната тройка.

Тази година имаше 59 номинации с над 130 материала, които бяха оценени от 12-членно жури.

Освен класация в отделните категории журито излъчи и тазгодишния носител на голямата награда "Валя Крушкина – журналистика за хората" – това е Генка Шикерова. В категория "Печатна медия" наградата получи Панайот Ангарев. Мариян Иванов е носител на наградата в категория "Радио", а в категория "Телевизия" победител е Мария Милкова. В категория "Онлайн медия" първото място поделиха Светла Енчева и Мария Илчева. Ивайло Минков получи приза в категория "Снимащ журналист", а Димитър Димитров – в категория "Млад журналист". Журналистът от програма "Хоризонт" Румен Стоичков, достигнал челната тройка на наминациите в категория "Радио", беше отличен с грамота на фондация "Валя Крушкина".

Аз не придавам драматизъм на работата, която върша, защото я обичам, каза в "Преди всички" Генка Шикерова. Тя посочи обаче основните проблеми, които като цяло спъват работата на журналистите:

Основните проблеми, с които се сблъсквам по време на работата ми в последно време, е ограниченията, които имаме по отношение на информацията, които са свързани най-често с това да се бави информация, да ни се отказва информация и да срещаме пълно мълчание от страна на заинтересованите лица и институции, които практически с мълчанието си и забавянето се опитват да компрометират и забавят излъчването на нашите материали.

Мълчанието на институциите е и на регионално ниво, потвърди и колегата от Радио Бургас – Мариян Иванов:

В последно време прави впечатление и е страшна автоцензурата, която сами журналистите си налагат, а тя винаги е била плашеща за журналистиката.

Още какво споделиха Генка Шикерова и Мариян Иванов, чуйте в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

8 души са пострадали при катастрофата с влак в Кресненското дефиле

Тежък инцидент с пътнически влак стана в Кресненското дефиле. Скални отломъци и земна маса са паднали на релсите, като локомотивът се е ударил челно в тях. Осем души са пострадали, но няма опасност за живота им. Общо 55 пътници бяха евакуирани от авариралия влак. Те бяха превозени с автобуси. Сигналът за инцидента е подаден на телефон 112 в 18:55..

обновено на 20.11.18 в 01:37

Протестите продължават и тази вечер в много градове, блокади на Орлов мост, Прохода на републиката и при Хасково

В столицата стотици протестиращи блокираха булевардите „Цар Освободител“ и „Васил Левски“, а също и Орлов мост. Около 200 души се включиха в протестното шествие, което тръгна по централните улици на Благоевград. Срещу бедността в България и липса на алтернатива за младите хора се обяви протестното шествие в Благоевград, което днес е..

обновено на 19.11.18 в 22:26
Арно Пигилер в БНР

Ученици и студенти стават политици за три дни в симулация на политическия живот у нас

Проектът "Модел Република България" позволява на ученици и студенти да влязат в ролята на депутати, министри и президент. Проектът започва във вторник в Министерството на труда и социалната политика и ще продължи три дни. Сред обсъжданите теми в симулацията ще бъде и приемането на бюджет. Младежите искат да изчистят името на  политиката,..

публикувано на 19.11.18 в 20:14

Четвърто огнище на птичи грип в Пловдивско

Четвърто огнище на птичи грип е открито за по-малко от два месеца в Пловдивска област. След огнищата в Манолско Конаре, в Трилистник и в Богданица, където заразата беше при кокошки, във ферма в село Чоба са заразени близо 2000 патици. Птиците ще бъдат умъртвени, а собствениците ще  бъдат обезщетени. Определена е 3-километрова предпазна зона около..

публикувано на 19.11.18 в 20:06

Програма "Хоризонт" обобщава деня в "Новинарски час"

"Новинарски час" - всеки делничен ден между 18.00 и 19.00 часа предаването обобщава новините и акцентите от деня. Новинарите и репортерите на БНР пресъздават информационната картина на деня и анализират основното политическо, икономическо или спортно събитие. Във времето, когато голяма част от..

обновено на 19.11.18 в 19:07