Мариян Иванов от Радио Бургас с награда "Валя Крушкина – журналистика за хората"

Мълчанието на институциите и автоцензурата са основните проблеми на журналистите

На официална церемония снощи във Френския културен институт бяха връчени Петите медийни награди "Валя Крушкина – журналистика за хората". Осем журналисти получиха приза в отделните категории на конкурса, а още 13 бяха отличени за номинацията им в челната тройка.

Тази година имаше 59 номинации с над 130 материала, които бяха оценени от 12-членно жури.

Освен класация в отделните категории журито излъчи и тазгодишния носител на голямата награда "Валя Крушкина – журналистика за хората" – това е Генка Шикерова. В категория "Печатна медия" наградата получи Панайот Ангарев. Мариян Иванов е носител на наградата в категория "Радио", а в категория "Телевизия" победител е Мария Милкова. В категория "Онлайн медия" първото място поделиха Светла Енчева и Мария Илчева. Ивайло Минков получи приза в категория "Снимащ журналист", а Димитър Димитров – в категория "Млад журналист". Журналистът от програма "Хоризонт" Румен Стоичков, достигнал челната тройка на наминациите в категория "Радио", беше отличен с грамота на фондация "Валя Крушкина".

Аз не придавам драматизъм на работата, която върша, защото я обичам, каза в "Преди всички" Генка Шикерова. Тя посочи обаче основните проблеми, които като цяло спъват работата на журналистите:

Основните проблеми, с които се сблъсквам по време на работата ми в последно време, е ограниченията, които имаме по отношение на информацията, които са свързани най-често с това да се бави информация, да ни се отказва информация и да срещаме пълно мълчание от страна на заинтересованите лица и институции, които практически с мълчанието си и забавянето се опитват да компрометират и забавят излъчването на нашите материали.

Мълчанието на институциите е и на регионално ниво, потвърди и колегата от Радио Бургас – Мариян Иванов:

В последно време прави впечатление и е страшна автоцензурата, която сами журналистите си налагат, а тя винаги е била плашеща за журналистиката.

Още какво споделиха Генка Шикерова и Мариян Иванов, чуйте в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33