Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До април ще се събират подписи в подкрепа на инициативата "Мама, татко и деца"

Снимка: Полина Тодорова

До 3-ти април беше удължен срокът, в който ще може да се събират подписи в подкрепа европейската гражданска инициатива за защита на брака и семейството, наречена „Мама, татко и деца“.

Удължен е срокът, тъй като половината от исканията са изпълнени – минимумът на 7 страни - членки, които са постигнали минималния брой подписи, които се изискват от тях. Сега остава да се постигне второто изискване – да се съберат 1 милион подписа, тъй като в момента са около 600 хиляди за целия ЕС, каза в „Преди всички“ Михаела Джоргова, председател на Асоциация „Общество и ценности“, координатор за България на инициативата „Мама, татко и деца“.

Тази инициатива призовава европейските граждани да подкрепят регламент на ЕС, който да дефинира смисъла на брака и семейството:

Брак - постоянен съюз на вярност между  мъж и жена с цел създаване на семейство;

Семейство – баща, майка и техните деца;

Семейни взаимоотношения – законни взаимоотношения между двама съпрузи или между родител и дете.

Искането на тази инициатива „Мама, татко и деца“ е ЕС да не се намесва в това право, да остави всяка страна сама да определя политиката си в тази сфера, т.е. в момента, ако тези искания бъдат посрещнати от страна на ЕК, това няма да промени по никакъв начин политиката в страните, които вече са легализирали хомосексуалните бракове, но ще зачете това право на всяка страна - членка сама да го реши, а не да бъде наложено отвън. Затова е смисълът да се даде ясна дефиниция, понеже в момента в европейското право не съществува такава нито за брак, нито за семейство, каза Джоргова.

Още по темата можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Двете камари на британския парламент продължават споровете по законопроекта за Руанда

В Обединеното кралство депутатите в Камарата на общините гласуваха да отхвърлят всичките 10 поправки на правителствения законопроект за Руанда, който Камарата на лордовете и Лейбъристката партия се опитват значително да променят, преди да стане закон.  Играта на „пинг-понг“ между двете камари на британския парламент продължава по спорния законопроект,..

публикувано на 19.03.24 в 05:13
Ръководителят на мисията на МВФ за България Жан-Франсоа Дофен

Мисията на МВФ представя резултатите от прегледа на икономиката и финансите ни

Ръководителят на редовната мисия на Международния валутен фонд Жан-Франсоа Дофен ще представи резултатите от прегледа на българската икономика и финансова система. Мисията на фонда започна на 6 март и приключва днес, но Дофен вече беше изслушан в ресорната парламентарна комисия. Там той акцентира върху вече представяна през годините теза, че е време у..

публикувано на 19.03.24 в 04:28

Бивш говорител на Владимир Путин го сравни с Уинстън Чърчил

Бивш говорител на руския президент Владимир Путин го сравни с  Уинстън Чърчил след изборната му победа в интервю за "Скай нюз".  Сергей Марков призна, че Путин е по-малко популярен от 87-те процента, с които бе избран, но идеята, която той въплъщава, е популярна в Русия. Въпреки че изборите са широко смятани за фиктивни, Марков каза, че избирателите..

публикувано на 19.03.24 в 03:53

САЩ определиха като абсурдно твърдението, че са провокирали протести в Куба

Съединените щати определиха като абсурдно твърдението, че са провокирали вчерашните протести в Куба. Причината за демонстрациите е липса на хранителни продукти и режим на тока в различни кубински градове, а според президента Мигел Диас Канел Вашингтон използва недоволството, за да свали комунистическата власт на острова. Според говорител на държавният..

публикувано на 18.03.24 в 22:57

Зоран Миланович не може да участва като кандидат в парламентарните избори на 17 април

Конституционният съд на Хърватия постанови, че президентът Зоран Миланович не може да участва в политическата дейност на нито една политическа партия докато изпълнява задълженията си на държавен глава. Решението съобщи председателят на Конституционния съд Мирослав Шепарович. Миланович насрочи в петък парламентарни избори за 17 април, но часове по-късно..

публикувано на 18.03.24 в 22:44
Жозеп Борел

Борел: Има политическа воля печалбите от замразените руски активи да се използват за Украйна

Има силна политическа воля печалбите от замразените руски активи да се използват в помощ на Украйна, каза върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел.  Той съобщи още, че 30 души са санкционирани заради смъртта на руския опозиционен лидер Алексей Навални, както и образувания, но не посочи техния брой. Борел..

публикувано на 18.03.24 в 22:17
Президентът на Русия Владимир Путин

Западните лидери критикуваха изборната победа на Владимир Путин

Западните лидери критикуваха изборната победа на Владимир Путин на президентския вот в Русия и определиха изборите като "нелегитимни и нечестни", а Киев ги нарече "симулация". Същевременно поздравления за изборната победа на руския президент дойдоха от Китай, Индия и Северна Корея.  Нито свободни, нито честни. Така редица западни лидери определиха..

публикувано на 18.03.24 в 22:07