Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Явор Ганчев: Свинтила не се отнасяше ласкаво към университетските среди

Снимка: bnt.bg


Не само Владимир Свинтила, но и други интелектуалци от световно ниво не са получили нужното признание у нас.

Особеност на българската среда, в която мнозина творци и интелектуалци са фактически част от едно световно интелектуално присъствие, без да имат такава видимост, каквато се получава в други страни. Там участието на обществото в комуникация с интелектуалците като публика и като съучастници в културата е много по-интензивно, отколкото в България.

Това каза за предаването "Хоризонт за вас" ученикът на Свинтила Явор Ганчев. Той изтъкна, че освен дълбоката си ерудиция Свинтила е имал рядката способност да наблдава и анализира скритите връзки между неща, които са очевидни:

Мек и благ човек беше. Обичаше да разсъждава на глас. Обичаше да има разбираща публика, пред която да разсъждава.

Преводач на поезия, смея да кажа, изцяло мотивиран от личен интерес към поезията и към поетичното слово. Въпреки голямата си производителност, когато ставаше въпрос да се напише статия, за да вземе хонорар, за да издържа семейството си, извън това той далеч не е бил творец "на парче", който произвежда нещо, за да го продаде. Там, където най-дълбоко е сърцето му, влага изключително много.

Имам впечатления от дома му, от неговия кабинет, където единствената площ, на която нямаше книги, беше прозорецът! Това е един човек, който се беше обградил с  десетки хиляди книги. Разбира  се, че това ще личи в писането му.

Бате Владо не се отнасяше ласкаво към университетските среди. Обичаше да казва, че дори не минава през двора на Софийския университет и разказваше една случка за последното си влизане в университета, където е бил поканен да говори пред един курс студенти, може би от Философски факултет, от свой приятел - преподавател. След два часа беседа се обърнал към аудиторията дали има въпроси. Имало само един въпрос: "Извинете, това по коя точка от конспекта ни е?"
Въз основа на тези свои преживявания, а вероятно и на други, той се изказваше неласкаво, по принцип, за университетите в Българя -  че "основната им функция е да трансформират селянчетата в администрация".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Китаристът Георги Димитров - Жожо с дебютен албум за Naxos

От днес, 26 април, на световния музикален пазар е Баховият албум на Георги Димитров - Жожо. Изключително щастливи и горди сме с младия български китарист, чийто талант беше разпознат и подкрепен още в ранна детска възраст. След завършването на Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София и Университета за музика в Грац, сега българинът е..

публикувано на 26.04.24 в 18:35
Ваня Пешева

Артис - софийският фестивал за класическа музика и изкуства

На 30 април от 19 часа в зала 9 на НДК ще бъде открито третото издание на Международния фестивал за класическа музика и изкуства “Артис”. Началото ще бъде поставено с клавирен концерт на надарени деца - възпитаници на Национално музикално училище “Любомир Пипков” - София, и изложба с творби на талантливи млади художници от Частното училище по..

публикувано на 26.04.24 в 18:16
Маестро Георги Димитров пред Симфоничния оркестър на БНР

Музикална рядкост: "Стабат матер" от Шуберт ще звучи на софийска сцена

Името на доайена сред българските диригенти Георги Димитров присъства много активно в концертните афиши и в звукозаписния план на Симфоничния оркестър на БНР през този сезон. На 26 април от 19 часа в зала "България" маестрото ще ръководи концерт под мотото "В навечерието на Великден". За подходящо настроение преди Страстната седмица ще допринесе..

публикувано на 26.04.24 в 13:34
Елиана Лилова

Франция във фокуса на One Dance Festival 2024

Фестивалът на танците в Пловдив започва на 10 май . Билетите за 16-ото издание на One Dance Festival вече са в продажба. Все още има билети, като по повод на Международния ден на танца – 29 април, ще има 30% намаление за всички билети, закупени след 20 часа вечерта. Това каза пред БНР Елиа Лилова – директор на One Dance Week. Спектаклите..

публикувано на 26.04.24 в 10:25
Антонина Бонева

Антонина Бонева отбелязва с концерти 40 години педагогическа дейност

В петъчната вечер, на 26 април, в Централния военен клуб от 19 ч. именитата наша пианистка и преподавателка в Националното музикално училище "Любомир Пипков" - София Антонина Бонева ще отпразнува 40 години педагогическа дейност. На сцената тя ще бъде с четирима свои ученици. Всеки от тях ще е солист на Симфониета София с диригент Свилен Симеонов,..

публикувано на 25.04.24 в 17:58
Израелската опера в Тел Авив

Премиера на “Орфей и Евридика“ в Телавивската опера

Традиция е преди всяко представление на Телавивската опера да има образователна лекция за създателите и изпълнителите на дадена опера, за ролята й в развитието на музикалното изкуство. Изнасят я критици, диригенти, режисьори, но преди премиерата на "Орфей и Евридика" на Глук лекторът беше тенор от хора. На незапознатите с тази певческа формация..

обновено на 25.04.24 в 16:47

В “Опера в киното“ гледаме дебюта на Соня Йончева на Арена ди Верона в “Травиата“

Започнаха прожекциите на “Травиата“ от поредицата “Опера в киното“. На 20-и април беше първата прожекция в Синема Сити в София, Бургас, Варна, Пловдив, Русе и Стара Загора. Следващите две ще бъдат на 24-и април и на 8-и май. Имаме възможността да гледаме дебюта на българската оперна дива Соня Йончева в цял оперен спектакъл на Арена ди Верона през..

обновено на 25.04.24 в 15:36