Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Веселин Халачев: Хората не знаят за много възможности по европрограмите

Хората не знаят, че има много повече възможности за кандидатстване по европрограми, заяви в предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Веселин Халачев – председател на Обединените бизнес клубове, експерт по малкия и средния бизнес към партия "Воля". 
 

Аз много пъти го казвам, не е важно какво обещаваме, трябва да казваме как ще го направим, откъде ще дойдат тези пари. Господин Марешки казва – един път чрез запушване на течовете, парите, които изтичат, чрез корупция, а аз казвам, от друга страна, имаме едно тотално замъглениe по отношение на европейските фондове. Моето мнение е, че от обиколката из цялата страна аз разбирам, че почти никой не е запознат с тези възможности, а там ни чакат още от порядъка на около 10-ина милиарда евро. Дали това е трудно смилаема информация, дали им е трудно на хората, това ще го разберем, след като първо го популяризираме и първо ще кажем, че съществува такова нещо, защото те на този етап не знаят, не че се отказват да участват. Това са над 450 вида програми, над 800 вида субсидии, общо 96 милиарда евро са предоставени от Европейската комисия по различните програми. Хората просто не знаят за тези програми, ние знаем за програмите, които се управляват на национално ниво, знаем за 10-20 програми и дотам.

Халачев посочи, че не е направено много за малкия и средния бизнес през последните 25 години:

Всички говорим и го знаем това нещо, че малкият и средният бизнес са гръбнакът на всяко едно общество, особено на всяко едно развито общество, а това в България като че ли само се говори, но се забравя и трябва нещо да се направи. На първо време, най-наболелите проблеми – те са свързани с излизане на международните пазари, изобщо с пазари, достъп до пазари, второ – достъп до финансиране, трето – даване не втори шанс на честните предприемачи, които изпаднаха поради една или друга причина в несъстоятелност или в по-големи затруднения. Четвърто, промени в администрацията и административната тежест, въвеждане на електронното правителство, пето, работа малко повече по отношение на иновациите. Нещата, които ви казвам, не ги откривам нито аз, нито някой друг ще ги открие, те са залегнали в десетте основни принципа в Закона за малките предприятия на ЕС, и там има едни десет основни принципа, от които флагман, водещ на всички принципи е: "Мисли първо за малките". Ето това е основният принцип и аз точно това не видях досега в това развитие на България след 90-а година насам, никой не е мислил първо за малките.

Веселин Халачев коментира и идеята на Веселин Марешки за жилища за младите семейства на преференцииални цени, което обаче да е обвързано с образователен ценз:

Това, което господин Марешки поставя за образователен ценз, е твърде правилно, защото ние не гледаме нито на раждаемостта, нито на тези социални мерки просто ей така да се случат, ние гледаме от гледна точка на развитието на икономиката на България са ѝ необходими отново хора, които да са знаещи, можещи, добре и образовани, защото те трябва да се влеят в тази икономика било то като мениджъри, било като експерти, дори като обикновени работници, но добре квалифицирани. Ние не правим някакво социално изключване, напротив, нека хората да се образоват, ние с тези мерки правим социално включване. Нека хората да започнат да се учат, да се обучават.

Интервюто на Силвия Великова с Веселин Халачев можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Йото Пацов: Днешната журналистика и медии са по-несвободни от тези преди 1989 г.

Степента на политическата демагогия е несравнимо по-голяма днес, отколкото едно време. Съответно обслужващият персонал в лицето на медиите боледува точно от тази болест. Това коментира в интервю пред БНР журналистът Йото Пацов, кореспондент на „Работническо дело“, който заедно с Любен Антонов влизат в забранената радиационна зона при..

публикувано на 26.04.24 в 19:15
Йенс Столтенберг

Столтенберг призова съюзниците в НАТО да увеличат помощта си за Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова от Берлин другите съюзници в Алианска да последват примера на Германия и да увеличат помощта си за Украйна. "Германия е най-големият европейски донор на военна помощ за Украйна. Вие току-що решихте да изпратите трета система "Пейтриът" на Украйна и аз силно вярвам, че другите съюзници трябва да..

публикувано на 26.04.24 в 19:11

МС одобри над 195 млн. лв. допълнителни разходи за различни ведомства

Правителството одобри общо над 195 милиона лева допълнителни разходи за различни ведомства.  От пресслужбата на Министерския съвет посочват, че целта е преодоляване на разликите във възнагражденията на персонала в бюджетните организации и увеличаване на заплатите.  Близо 2 500 000 лева получава Националния статистически институт, над 4 милиона лева -..

публикувано на 26.04.24 в 19:04

Шестима нови областни управители

Правителството освободи областните управители на Ловеч, Русе, Силистра, Сливен, София и Софийска област и назначи нови на тяхно място. Стефан Арсов, който беше заместник областен управител на област София-град е назначен за областен управител.  Силвия Арнаутска, експерт по "образование и здравеопазване" в община Ихтиман, е назначена за..

публикувано на 26.04.24 в 18:58

Русия засилва бомбардировките по жп инфраструктурата на Украйна в подготовка за офанзива

Русия засилва бомбардировките по железопътната инфраструктура на Украйна в подготовка за голяма офанзива, твърди източник от украинските служби пред агенция Франс прес.  На въздушни удари днес бяха подложени и разположените до руската граница области Харков и Суми.  Песков: Русия ще разшири "буферната зона" в Украйна, ако САЩ доставят на Киев..

публикувано на 26.04.24 в 18:07

"Хамас" отхвърли призива на 18 държави да освободи израелските заложници

Палестинската групировка "Хамас" разкритикува вчерашния призив на 18 държави, сред които САЩ, Великобритания, Германия, Испания, Полша и България, да освободи всички заложници, държани от групировката в Газа вече повече от 200 дни като начин да се сложи край на кризата в палестинския анклав. В изявлението на групировката се посочва, че..

публикувано на 26.04.24 в 17:53
Доц. Атанас Мангъров

Доц. Атанас Мангъров: В това положение сме, защото новата ваксина срещу коклюш е краткотрайна

Пресилено е обявяването на епидемия от коклюш, защото не се е покрил нито един от критериите. Причината да сме в това положение е, че новата ваксина не е лоша, с по-малки странични действия , но е краткотрайна - за 4-5 години.  Това коментира доц. д-р Атанас Мангъров, специалист по инфекциозни болести и педиатър, в интервю пред БНР...

публикувано на 26.04.24 в 17:51