Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Куманов: В плана за управление на Пирин имаше уникални глупости

Снимка: Уикипедия

Приветстваме решението на МОСВ да отмени решението за изграждането на ВЕЦ Говедарци. Ние сме писали възражения до ведомството и даже заведохме дело във върховния съд с основанието, че всички водохващания за този ВЕЦ щяха да бъдат на границите на национален парк „Рила“, а там реките се обитават от два изключително редки вида. Това каза за предаването "Хоризонт до обед" по "Хоризонт" Димитър Куманов от Риболовен клуб "Балканка" и автор на "Електронна карта на нарушенията по ВЕЦ-овете". Той изтъкна, че сградата с турбините на ВЕЦ-а е щяла да бъде на 160 метра от питейно водохващане за София, а според законите е необходимо отстояние от поне 500 метра. 

Куманов подкрепи протеста на природозащитниците срещу решението на министъра на околната среда за предварително изпълнение на новия план за управление на Парк "Пирин" без екологична оценка. 

Министър Костова ни подкоси краката, честно казано, защото новият план за управление на Национален парк "Пирин" разрешава в 60% от територията да се извършват сечи, при положение че досега не е било разрешено никъде да се извършват сечи. Това не е само да отреже човек едно дърво тук и там да поразреди малко, ами са и просеки, горски пътища и всякаква тежка техника вътре, в тази планина. И това да не бъде подложено на екологична оценка – просто е абсурдно!

В този план за управление имаше такива, с извинение, уникални глупости... Например, като мярка беше предвидено да се зарибяват реките с триплоидни екземпляри сивен – американски вид пъстървова риба, която тук не е съществувала. Идеята беше, че те ще зарибяват тези реки и ще осъществяват така наречения спортен риболов, което  означава, че ти отиваш и плащаш, за да ловиш риби. Това е все едно в Национален парк "Пирин" да разрешиш ловът и да внесеш мечки гризли от Америка, за да има кой да ги отстрелва тук. Буквално е едно към едно!

Интервюто на Ирина Недева с Димитър Куманов можете да чуете от звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Национален парк Пирин

Природозащитници на протест в защита на парк "Пирин"

Природозащитници излизат тази вечер в столицата на протест в защита на Националния парк "Пирин". Причината за недоволството е подписаното решение от министъра на околната среда за предварително изпълнение на новия план за управление на Парк..

обновено на 06.03.17 в 10:16
ВИЖТЕ ОЩЕ

30 палестинци са били убити при израелски въздушен удар в училище в Деир ал Балах

Най-малко 30 палестинци са били убити при израелски въздушен удар в училище в Деир ал Балах в Ивицата Газа, съобщиха палестински източници.  Според изявление на израелската армия целта на атаката е бил команден център на "Хамас". От здравното..

публикувано на 27.07.24 в 15:39

МОСВ: Няма превишения на средночасовите норми за вредни газове в района на складовете в Елин Пелин

От Министерството на околната среда и водите увериха, че в района на складовете за пиротехнически средства в Елин Пелин няма регистрирани превишения на средночасовите норми за вредни газове като серен и азотен диоксид и озон.  Няма превишения и на..

публикувано на 27.07.24 в 15:17

Граничната полиция в Гюргево обяви мерки за по-бързо преминаване на границата с България

Териториалният инспекторат на Гранична полиция - Гюргево разпореди мерки за осигуряване на оперативен контрол и намаляване на..

публикувано на 27.07.24 в 14:51

Патриарх Даниил: Милосърдието е национална добродетел за нас, българите

Да пазим вярата, милосърдието и добродетелния живот. Това ни прави хора!“ – посланието отправи патриарх Даниил на днешния 27 юли, в който почитаме паметта на Светите Седмочисленици и на Свети Великомъченик Пантелеймон. Днес честваме и успението на Свети..

публикувано на 27.07.24 в 14:35

Проблемът с питейната вода в много райони на България може да се задълбочи

Специалисти по водоснабдяване предупреждават, че проблемът с недостига на питейна вода в много райони на България може да се задълбочи.  Над 60 населени места, в които живеят около 40 хиляди души, са на воден режим заради намалени количества във..

публикувано на 27.07.24 в 14:11
Джакарта

От Джакарта в Борнео - спорният мегапроект за новата столица на Индонезия

Името му е Нусантара - явански термин за "архипелаг", намира се насред джунглите на провинция Източен Калимантан, в индонезийската част на остров Борнео и ще стане официално новата столица на Индонезия на 17 август по време на отбелязването на..

публикувано на 27.07.24 в 14:00
доц. Наталия Киселова

Доц. Наталия Киселова: Промяната в Конституцията трябва да е последна стъпка, не първа

"Има положения, с които на пръв прочит не съм съгласна. Има един основен мотив, който може да се види през цялото решение – че самият съд е разделен . По определени въпроси са успели да постигнат дали мнозинство, дали единодушие, по други не са..

публикувано на 27.07.24 в 13:51