Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Куманов: В плана за управление на Пирин имаше уникални глупости

Снимка: Уикипедия

Приветстваме решението на МОСВ да отмени решението за изграждането на ВЕЦ Говедарци. Ние сме писали възражения до ведомството и даже заведохме дело във върховния съд с основанието, че всички водохващания за този ВЕЦ щяха да бъдат на границите на национален парк „Рила“, а там реките се обитават от два изключително редки вида. Това каза за предаването "Хоризонт до обед" по "Хоризонт" Димитър Куманов от Риболовен клуб "Балканка" и автор на "Електронна карта на нарушенията по ВЕЦ-овете". Той изтъкна, че сградата с турбините на ВЕЦ-а е щяла да бъде на 160 метра от питейно водохващане за София, а според законите е необходимо отстояние от поне 500 метра. 

Куманов подкрепи протеста на природозащитниците срещу решението на министъра на околната среда за предварително изпълнение на новия план за управление на Парк "Пирин" без екологична оценка. 

Министър Костова ни подкоси краката, честно казано, защото новият план за управление на Национален парк "Пирин" разрешава в 60% от територията да се извършват сечи, при положение че досега не е било разрешено никъде да се извършват сечи. Това не е само да отреже човек едно дърво тук и там да поразреди малко, ами са и просеки, горски пътища и всякаква тежка техника вътре, в тази планина. И това да не бъде подложено на екологична оценка – просто е абсурдно!

В този план за управление имаше такива, с извинение, уникални глупости... Например, като мярка беше предвидено да се зарибяват реките с триплоидни екземпляри сивен – американски вид пъстървова риба, която тук не е съществувала. Идеята беше, че те ще зарибяват тези реки и ще осъществяват така наречения спортен риболов, което  означава, че ти отиваш и плащаш, за да ловиш риби. Това е все едно в Национален парк "Пирин" да разрешиш ловът и да внесеш мечки гризли от Америка, за да има кой да ги отстрелва тук. Буквално е едно към едно!

Интервюто на Ирина Недева с Димитър Куманов можете да чуете от звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Национален парк Пирин

Природозащитници на протест в защита на парк "Пирин"

Природозащитници излизат тази вечер в столицата на протест в защита на Националния парк "Пирин". Причината за недоволството е подписаното решение от министъра на околната среда за предварително изпълнение на новия план за управление на Парк..

обновено на 06.03.17 в 10:16
ВИЖТЕ ОЩЕ
Явор Нотев

Явор Нотев за изборите: Обезверен съм!

49-ото НС ще остане в историята с това безобразно действие и решение, което беше наложено и огласено с гръмкото наименование "поправка на Конституцията" . Това заяви пред БНР Явор Нотев - юрист, бивш депутат от партия "Атака" и зам.-председател..

публикувано на 26.04.24 в 13:22
Кметът на Ловеч Страцимир Петков

Кметът на Ловеч уволни свой заместник заради липса на подкрепа от БСП

Кметът на Ловеч Страцимир Петков уволни един от заместниците си - Петър Маринов.  Петков поясни, че това е политическо уволнение, тъй като не получава подкрепа от коалиционния партньор БСП, от чиято квота беше назначен Маринов.  Петър Маринов..

публикувано на 26.04.24 в 13:20
Атанас Запрянов

Окончателно депутатите увеличиха заплатите на военните средно с 30%

Увеличение на заплатите на военните от догодина - със специфичен коефициент и в зависимост от заеманата длъжност, одобри окончателно и единодушно Народното събрание. Ръстът на възнагражденията се очаква да е средно с 30%. В края на дебатите..

публикувано на 26.04.24 в 12:55

Въведоха мерки срещу птичия грип в Габровско

В Габровска област въведоха мерки срещу разпространението на птичи грип. Заради усложнената епизоотична ситуация се забранява провеждането на пазари и изложби на птици. В Габровска област няма огнище на птици грип, но здравните власти предприемат..

публикувано на 26.04.24 в 12:54
Кирил Петков

Петков вижда нормално управление при прекъсната зависимост на Борисов от Пеевски

България не може да има нормално управление, ако зависимостта на Бойко Борисов от Делян Пеевски не бъде прекъсната. Така съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков коментира думите на лидера на ГЕРБ, че след изборите няма шанс да бъдат заедно в..

публикувано на 26.04.24 в 12:17
Микола Солски

Съд разпореди арест на украинския агроминистър Микола Солски

Министърът на аграрната политика и прехраната Микола Солски да бъде задържан по обвинения в съучастие в незаконно придобиване на държавна земя на стойност около 7 милиона долара. Това разпореди украински съд.  Солски отхвърля обвиненията, които..

публикувано на 26.04.24 в 12:07

НС отмени патентния данък за бране на билки, горски плодове, гъби и трюфели

На първо четене мнозинството в Народното събрание (НС) отмени патентния данък за бране на гъби, билки и горски плодове, включително и трюфели. В подкрепа на предложението на ГЕРБ и ДПС гласуваха БСП и "Има такъв народ". Мотивът е, че данъкът..

публикувано на 26.04.24 в 11:50