Димитър Куманов: В плана за управление на Пирин имаше уникални глупости

Снимка: Уикипедия

Приветстваме решението на МОСВ да отмени решението за изграждането на ВЕЦ Говедарци. Ние сме писали възражения до ведомството и даже заведохме дело във върховния съд с основанието, че всички водохващания за този ВЕЦ щяха да бъдат на границите на национален парк „Рила“, а там реките се обитават от два изключително редки вида. Това каза за предаването "Хоризонт до обед" по "Хоризонт" Димитър Куманов от Риболовен клуб "Балканка" и автор на "Електронна карта на нарушенията по ВЕЦ-овете". Той изтъкна, че сградата с турбините на ВЕЦ-а е щяла да бъде на 160 метра от питейно водохващане за София, а според законите е необходимо отстояние от поне 500 метра. 

Куманов подкрепи протеста на природозащитниците срещу решението на министъра на околната среда за предварително изпълнение на новия план за управление на Парк "Пирин" без екологична оценка. 

Министър Костова ни подкоси краката, честно казано, защото новият план за управление на Национален парк "Пирин" разрешава в 60% от територията да се извършват сечи, при положение че досега не е било разрешено никъде да се извършват сечи. Това не е само да отреже човек едно дърво тук и там да поразреди малко, ами са и просеки, горски пътища и всякаква тежка техника вътре, в тази планина. И това да не бъде подложено на екологична оценка – просто е абсурдно!

В този план за управление имаше такива, с извинение, уникални глупости... Например, като мярка беше предвидено да се зарибяват реките с триплоидни екземпляри сивен – американски вид пъстървова риба, която тук не е съществувала. Идеята беше, че те ще зарибяват тези реки и ще осъществяват така наречения спортен риболов, което  означава, че ти отиваш и плащаш, за да ловиш риби. Това е все едно в Национален парк "Пирин" да разрешиш ловът и да внесеш мечки гризли от Америка, за да има кой да ги отстрелва тук. Буквално е едно към едно!

Интервюто на Ирина Недева с Димитър Куманов можете да чуете от звуковия файл.

Свързани новини

Национален парк Пирин

Природозащитници на протест в защита на парк "Пирин"

Природозащитници излизат тази вечер в столицата на протест в защита на Националния парк "Пирин". Причината за недоволството е подписаното решение от министъра на околната среда за предварително изпълнение на новия план за управление на Парк..

обновено на 06.03.17 в 10:16
ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия...

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите..

публикувано на 17.04.19 в 17:33