Симеон Николов: Трябва незабавна реакция на изказването на турския министър

Снимка: БГНЕС

Вчера турският министър на труда и социалните грижи призова българските изселници да гласуват масово на изборите на 26-и март, като специално подчерта подкрепата на Турция за една конкретна българска партия.

Незабавно трябва да има реакция. Самоуважаващите се страни реагират веднага на такива случаи, коментира в предаването "12+3" Симеон Николов, директор на Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения:

Търси се вътрешнополитическият ефект, тъй като знаем, че престои референдум на 16-и април и се прави всичко възможно да се привлекат гласоподаватели, които невинаги са заставали на страната на Ердоган. Всичко това е свързано и с отказите, които Турция получи от Германия, Австрия, Холандия, да се провеждат такива политически агитации. Ако България мълчаливо допусне такава намеса, тогава това би било много показателно. Прави се провокация с цел сондиране на възможности.

В изказването на турския министър се говори за синхронизиране на динамиката на развитие в Турция и в България, каза още Симеон Николов:

Коя динамика и кое бъдеще? Бъдеще на една президентска република, на една пълзяща ислямизация, която идва от Турция и продължава към Централна Европа. Това посегателство към бъдещето развитие на България – това е истинското предизвикателство, а не самата подкрепа. Това разкрива стратегията на турския министър.

Според Симеон Николов е въпрос на достойнство и международна култура българското външно министерство да реагира – или с връчване на дипломатическа нота, или с покана на турския посланик, който да даде обяснение за това поведение.

Симеон Николов коментира и възможността за Европа на няколко скорости:

В ситуацията за Европа на няколко скорости България трябва да заложи на онези елементи от тези сценарии, които са в дългосрочна полза на България, както и да сменим стила на досегашното си поведение – вместо да изчакваме какво ще решат другите, да участваме във формирането на тази политика.

Цялото интервю на Снежана Иванова със Симеон Николов чуйте от звуковия файл.