Симеон Николов: Трябва незабавна реакция на изказването на турския министър

Снимка: БГНЕС

Вчера турският министър на труда и социалните грижи призова българските изселници да гласуват масово на изборите на 26-и март, като специално подчерта подкрепата на Турция за една конкретна българска партия.

Незабавно трябва да има реакция. Самоуважаващите се страни реагират веднага на такива случаи, коментира в предаването "12+3" Симеон Николов, директор на Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения:

Търси се вътрешнополитическият ефект, тъй като знаем, че престои референдум на 16-и април и се прави всичко възможно да се привлекат гласоподаватели, които невинаги са заставали на страната на Ердоган. Всичко това е свързано и с отказите, които Турция получи от Германия, Австрия, Холандия, да се провеждат такива политически агитации. Ако България мълчаливо допусне такава намеса, тогава това би било много показателно. Прави се провокация с цел сондиране на възможности.

В изказването на турския министър се говори за синхронизиране на динамиката на развитие в Турция и в България, каза още Симеон Николов:

Коя динамика и кое бъдеще? Бъдеще на една президентска република, на една пълзяща ислямизация, която идва от Турция и продължава към Централна Европа. Това посегателство към бъдещето развитие на България – това е истинското предизвикателство, а не самата подкрепа. Това разкрива стратегията на турския министър.

Според Симеон Николов е въпрос на достойнство и международна култура българското външно министерство да реагира – или с връчване на дипломатическа нота, или с покана на турския посланик, който да даде обяснение за това поведение.

Симеон Николов коментира и възможността за Европа на няколко скорости:

В ситуацията за Европа на няколко скорости България трябва да заложи на онези елементи от тези сценарии, които са в дългосрочна полза на България, както и да сменим стила на досегашното си поведение – вместо да изчакваме какво ще решат другите, да участваме във формирането на тази политика.

Цялото интервю на Снежана Иванова със Симеон Николов чуйте от звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Пентагонът ще съкрати броя на американските войници в Африка

Пентагонът ще съкрати броя на американските войници в Африка, тъй като иска да се концентрира върху заплахи от страни като Русия и Китай, посочват официални представители, цитирани от Франс прес.  В момента около 7 200 души са разположени в различни африкански държави като Сомалия, Нигерия и Либия.  Според говорителя на американското военно..

публикувано на 16.11.18 в 01:20

Северна Корея тества ново оръжие

Севернокорейският лидер Км Чен-ун е наблюдавал тест на ново високотехнологично оръжие, съобщава агенция Йонхап като се позовава на свернокорейски медии. Медиите посочват, че  изпитанието е било успешно.  Централната информационна агенция в Пхенян уточнява, че тестът е бил проведен в Националния институт за изследвания и разработки в областта на..

публикувано на 16.11.18 в 01:11
Фетуллах Гюлен

NBC: Белият дом проучва как да изгони Гюлен от САЩ

Белият дом проучва правните възможности за прогонване на турския ислямски проповедник Фетуллах Гюлен от Съединените щати, съобщи NBС. Телевизионният канал цитира четирима отлично запознати източници, според които целта е президентът Доналд Тръмп да накара турския президент Реджеп Ердоган да спре да атакува Саудитска Арабия заради убийството на Джамал..

публикувано на 15.11.18 в 23:59
Джамал Хашоги

Джамал Хашоги е бил убит със смъртоносна инжекция

Журналистът Джамал Хашоги е бил убит на 2 октомври в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул със смъртоносна инжекция, съобщи заместник главният прокурор на кралството Шалан аш-Шалан, цитиран от Ройтерс. Той е поискал смъртна присъда за петима души, които са обвинени, че са поръчали и извършили престъплението и подходящи наказания за останалите..

публикувано на 15.11.18 в 23:56

Естония няма да подпише Пакта за миграцията

Естония се присъедини към страните, които отказват да подпишат Глобалния пакт на ООН за миграцията, след като днес правителството на балтийската република не можа да постигне съгласие по въпроса, предаде ДПА, като цитира съобщение на кабинета в Талин.  Външният министър Свен Миксер е бил за подписване на пакта, но му се противопоставил министърът на..

публикувано на 15.11.18 в 23:49