Евродепутатът Андрей Ковачев и д-р Милен Врабевски за правата на сънародниците ни на Балканите

Снимка: БТА

Евродепутатът Андрей Ковачев за предаването "Хоризонт за вас" коментира, че във всички страни от Западните Балкани има български малцинства.

Трябва да бъде използван инструментът на европейската интеграция за това нашите хора и нашите сънародници да имат същите права и разбира се, задължения, както всички други в тези страни.

Исторически в Сърбия има признато българско национално малцинство, което, знаем, е в нашите Западни покрайнини – Цариброд и Босилеград. То, за съжаление, среща огромни трудности по преодоляване на инерцията от миналото, на наслагването, което е било по време на режима в Югославия, заяви още Ковачев, който изрази надежда да има повече посещения на държавни ръководители от България и Сърбия в Западните покрайнини, тъй като младите хора напускат региона.

В училищата в два албански града – Биглища и Корча града – има български паралелки, които са се самоорганизирали, уточни д-р Милен Врабевски – председател на фондация "Българска памет", която подпомага паралелките:

Аз се намесвам директно в това, в което вярвам. Вярвам, че за децата ни там, българските деца, имаt бъдеще и когато финансирам българска езикова паралелка, аз я финансирам така, че и албанските деца да се възползват от нея. Това посочих и на кмета на Биглища: "Правя това дарение за вашата езикова паралелка, но се надявам, че ще разберете жеста ми като благодарност към вас, че се грижите добре за българските деца".

Фондацията възнамерява да подпомогне и предизборната кампания в страната, допълни той:

Не виждам риск да се подкрепи кандидат, проевропейски, който със сигурност да запазва правата на хората, които се самоопределят като българи там. За мен е въпрос на чест.

Врабевски изтъкна, че инвестициите в страните, където има български малцинства, дават възможност на младите хора да се развиват там и да работят заедно:

Нашият премиер Герджиков беше в Босилеград точно във времето на Босилеградския фестивал, който ние съфинансираме, редно e да подчертая. Освен че подпомагаме организацията на този фестивал финансово, ние водим деца от Украйна, Молдова, от Македония, а следващият Босилеградски фестивал ще бъде с участието и на албански българчета. По този начин ние допринасяме за този тип заедност, който води до икономически връзки. Майчиният език – като основа за градеж на мостове.

Интервютата на Снежана Иванова и Лъчезар Цветков с Милен Врабевски и с Андрей Ковачев можете да чуете от звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Жители на Сандански протестираха в защита на лекар от местната болница

Над 100 жители на общините Петрич, Сандански, Струмяни и Кресна протестираха в двора на болница "Югозападна". Причината е - освобождаването от работа на завеждащия хирургично отделение доктор Георги Алексиев, макар че официално документ за това няма.Това е третият протест в защита на д-р Алексиев и срещу неговото освобождаване...

обновено на 17.12.18 в 19:56

Ивайло Касчиев от КЕВР: Одобрените цени на водата са икономически обосновани

Почти навсякъде в Европа има водни помощи, у нас все още нищо не е направено, коментира в предаването „Нещо повече“ Ивайло Касчиев – директор на дирекция „ВиК“  в КЕВР: „В почти целия ЕС под някаква форма има подпомагане на по-бедните слоеве от населението за ползване на ВиК услуги, тъй като достъпът до вода е основно човешко право и това е..

публикувано на 17.12.18 в 19:23

30 водачи на тирове са санкционирани заради неспазване на указанията на КАТ вчера

30 водачи на тирове са санкционирани заради неспазване на указанията на КАТ през вчерашния ден. Това съобщи вътрешният министър Младен Маринов след заседание на щаба за справяне със зимната обстановка у нас.  Фирмата, която е закъсняла с почистването на автомагистрала "Струма" вчера, ще бъде санкционирана, допълни регионалният министър Петя Аврамова. Тя..

публикувано на 17.12.18 в 18:48
Гражданите могат да купуват електронни винетки и от терминали за самотаксуване.

46 електронни винетки бяха закупени при пускането на системата за електронно таксуване

46 електронни винетки бяха закупени в първия час на пускането на системата за електронно таксуване от следващата година, а 400 хартиени бяха преобразувани в електронни. От днес можем да си купим електронни винетки през сайта bgtoll.bg, през мобилно приложение "bgtoll" и през терминали за самотаксуване.  Председателят на националното ТОЛ управление..

обновено на 17.12.18 в 18:38

Гръцките фермери струпаха трактори на три места по магистралата Солун – Атина

Гръцките фермери отново паркират тракторите си в близост до магистралата между Солун и Атина в готовност за протести. Те обещават, че няма да блокират пътища по празниците, но настояват правителството да им осигури данъчни облекчения.  На три места по магистралата Солун – Атина фермерите струпаха трактори. Предупреждават правителството, че са..

публикувано на 17.12.18 в 17:52