Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Райна Асенова: Зоран Заев ще сформира кабинет, но ще е склонен на всякакви отстъпки

Зоран Заев получава мандат от президента Георге Иванов
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Политическите лидери в Македония направиха първата стъпка за преодоляване на кризата. Пет месеца след предсрочните парламентарни избори, президентът Георге Иванов връчи мандат за съставяне на правителство на лидера на Социал-демократическият съюз Зоран Заев. Заев от своя страна декларира, че дава поисканите му от държавния глава гаранции за запазване на суверенитета на страната. От него беше поискана и отмяна на Тиранската платформа, документ, с който Заев обещаваше по време на предизборната си кампания повече права на албанската общност и въвеждане на албанския като втори официален език в Македония. Платформата стана повод той да получи обещание за подкрепа от албанските партии при сформирането на бъдещ кабинет.

Зоран Заев се ангажира да защитава унитарния характер на македонската държава, суверенитета, териториалната цялост, мултиетническия характер и да работи за подобряване на живота на всички граждани, независимо от тяхната етническа принадлежност. Интересното е, че от никой друг кандидат за премиер не са искани такива гаранции. Това коментира в интервю за предаването "Събота 150" журналистът балканист Райна Асенова от българската телеграфна агенция:

Кризата не е приключила, не е решена, но вече ще бъде решавана институционално, не както досега - с протести на хората по улиците. Тоест ще бъде съставено правителство, ще има заседания на парламента. Протестите временно ще спрат. Инициативата за единна Македония, която ги организира, реши да пренесе битката в юридическото поле. За начало в Конституционния съд са внесени две искания за оценка за избора на Талат Джафери за председател на парламента.

Заев още в самото начало се среща с огромни трудности, подчерта тя, визирайки т.нар. тиранска платформа:

Зоран Заев ще види затруднения  както с албанските си партньори, така и с македонското общество като цяло, тъй като македонците не са се отказали от своя протест и от това, че са против тиранската платформа…Социалдемократите с всички сили  ще се опитат да запазят правителството и Заев ще е склонен на всякакви отстъпки. Проблемът обаче е, че ако той отстъпи от тази тиранска платформа, ВМРО-ДПМНЕ каза, че ще следи стриктно той да спазва гаранциите, които даде писмено пред македонския президент и македонското общество, и ще реагира остро  и с всички демократични средства против неговата дейност.

Райна Асенова прогнозира, че Заев ще успее да сформира кабинет, а неофициално вече се разпределят постове. Забелязва се противоречие между самите албански партии, отчита още анализаторът. 

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Асен Василев

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ отхвърлиха дебата за корупция в Митниците и участието на Асен Василев

С гласовете на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ по време на заседанието на Народното събрание беше отхвърлено искането за разисквания по доклада на временната комисия за разследване на корупционните практики в агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев в тях.  Председател на Комисията е Тошко Йорданов от "Има такъв народ". Асен Василев: Марин и..

публикувано на 26.04.24 в 09:45
Кириакос Мицотакис

Гърция отказа отбрана на Украйна, дава за Олимпиадата зенитни ракети

Гърция няма да предостави на Украйна системи за противовъздушна отбрана, заяви пред телевизионните медии премиерът Кириакос Мицотакис. Така той даде отговор на изявления на лидери на опозицията, че премиерът няма право да изпраща оръжия без решение на парламента и да остави островите без противовъздушна защита. Мицотакис каза, че..

публикувано на 26.04.24 в 09:29
Първан Симеонов

Първан Симеонов: Борисов излиза на плюс. Всички се борят за любовта му

Епизод от предизборната надпревара и демонстрация на сила – така политологът Първан Симеонов от "Галъп интернешънъл болкан" разчита отстраняването на председателя на парламента Росен Желязков и с гласовете на ПП-ДБ. "Това е демонстрация на сила. ПП-ДБ са в отбранителна позиция и това е проява на сила , в която е малко спорно получава ли..

публикувано на 26.04.24 в 09:11

Обследват щетите от градушката в Пловдив, Стара Загора и Сливен

Сформирани са експертни комисии с представители на Областните дирекции "Земеделие", които да обследват незабавно пораженията по насажденията от падналата вчера градушка, съобщават от Министерството на земеделието. По предварителни данни най-много пострадали земеделски площи има в областите Пловдив, Стара Загора и Сливен. Експертите напомнят на..

публикувано на 26.04.24 в 09:03

Плевен е домакин на 27-та Национална олимпиада по астрономия

Плевен е домакин на 27-та Национална олимпиада по астрономия. В престижната надпревара ще се включат 96 ученици, а победителите ще станат част от националния отбор за международни състезания. Най-добрите астрономи пристигат и ще бъдат до неделя в Плевен. "Тя е 27-ма по ред, с организатори Регионално управление на образованието - Плевен,..

публикувано на 26.04.24 в 08:33
Надежда Йорданова

Надежда Йорданова: ПП-ДБ не търси участие в управлението на всяка цена!

"Не сме в ситуация, при която два месеца да няма парламент. Това, че Народното събрание е във ваканция, не означава, че при определени ситуации не може да бъде свикано и да проведе заседание. Когато служебното правителство залитне в някаква посока, да има възможност да се реагира ". Този коментар направи в интервю за БНР Надежда Йорданова от..

публикувано на 26.04.24 в 08:26
Изложение на Чипровски килими

Започва фестивалът на Чипровския килим, представят обичая "Доткавалник"

Обичаят "Доткавалник" ще бъде представен за първи път на традиционния фестивал на Чипровския килим. Фестът стартира днес и ще продължи до неделя. Деветото издание на фестивала на Чипровския килим ще се проведе на площад "Чипровско въстание". Освен че ще има изобилие от изложени Чипровски килими на алеята към историческия хълм, за първи..

публикувано на 26.04.24 в 08:07