Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Сираков: България изостава с включването си в новия Път на коприната

Проф. Динко Динков: България следва остарял модел на международната търговия

Логистичен център на полско-беларуската граница по маршрута на новия железопътен Път на коприната
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китайската инициатива "Един пояс, един път" събра през седмицата на двудневен форум в Пекин представители на близо 70 страни. Тя се състои от два панела - икономически пояс на Пъта на коприната и морски Път на коприната на 21-и век. България изостава с привличането на китайски инвестиции, заяви в предаването "Събота 150" инвестиционният банкер Александър Сираков, който работи в Китай. За България проектът на Китай "Нов път на коприната" е стратегическа възможност за участие в новосформиращ се пазар, който обхваща страните от Азиатския байсейн, Близкия Изток, Средна и Западна Европа, подчерта той:

Буквално и преносно, ние вече изпуснахме един влак. Тази инициатива представлява една инфраструктурна свързаност между Китай и Западна Европа. В този смисъл в нашия регион България е пряк конкурент и партньор с непосредствените ни съседи Сърбия и Гърция. Истината е, че през последните години съседите имат вече конкретни успехи. Наблюдаваме процес на концентрация на подобни инвестиции в Гърция. Други инфраструктурни проекти, които просто подминават България: скоростната ЖП линия на Пътя на коприната преминава през Македония, Сърбия и Унгария. Има проект, свързващ река Дунав, Морава, Вардар и Егейско море... Сръбското дипломатическо присъствие в Пекин също е доста засилено. По отношение на дипломатически визити, дипломатически обмен категорично изоставаме.

Географската, културна и езикова дистанция между България и Китай не е никак малка, предупреди Александър Сираков, според когото проактивно представителство на страната ни в Китай е силно препоръчително:

ЕПА/БГНЕСНаблюдението ми за момента, че най-активното установяване на търговски и бизнес контакти с Китай са частни български асоциации и фирми. В този смисъл е препоръчително да имаме засилено политическо присъствие в Пекин по отношение на икономически и културни въпроси.

В големия китайски проект на този етап става въпрос преди всичко за мащабно държавно участие, мащабни държавни проекти и държавна ангажираност, категоричен бе Сираков:

В момента трябва да мине политическият булдозер, който да установи необходимата технологична и законодателна инфраструктура, политиките, които впоследствие да прокарат пътя за частни инвестиции.

Друга инициатива, която би имала много позитивен ефект е откриването на самолетна линия София - Пекин, смята Сираков.

От римско време са отъпкани инфраструктурни пътеки, които продължават да са в основата и на съвременната инфраструктура. Не се иска много, повече е въпрос на политичееска инициатива и активност, на доказателства, че България проявява интерес към тези проекти. Тази позиция изрази в предаването "Събота 150" професорът по медународни отношения от УНСС Динко Динков. По думите му, ние залагаме до голяма степен на остарял, парализиращ модел на международна търговия и не обръщаме внимание на тези, силно интригуващи останалия свят идеи:

Само за изграждането на тези инфраструктурни проекти на три континента - Азия, Европа и Африка, Китай е способен да задели 124 милиарда долара. Нека сравним с плана на Световната банка за нов план "Юнкер", където усилията се мобилизират някъде за 75 милиарда долара за развитие на целия свят. Китайският президент потвърди, че Китай е способен да инвестира във всички страни, които приемат китайските проекти някъде около 800 милиарда долара, и то в обозрим срок. Това са огромни инвестиции. Ако ние останем встрани от тях трябва много сериозно да се разтревожим за положението си в променящия се с много висока динамика свят. Не бива да разчитаме само на дипломатическата служба. Нужно е нашето обществено мнение по-добре да вникне в съвременните реалности.


Двата коментара в детайли можете да проследите в звуковите файлове.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

28-годишен мъж от Монтана с положителна проба за коклюш

Млад мъж е дал положителна проба за коклюш.  Той е на 28 години, по лична карта се води жител на Монтана, но живее и работи в столицата. Кръвната проба е положителна за коклюш и с бързо известие е уведомена Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Монтана. "Мъжът няма контактни лица в Монтана, те са в София", уточни директорът на РЗИ д-р..

публикувано на 26.04.24 в 10:01
Димитър Божилов

Районен кмет предлага "квартал на обезщетените", за да се съхранят зелените площи

Близо една трета от зелените площи в Южния парк в София са частни имоти. Става дума за 96 имота. "През 2020 г. Конституционният съд дерогира сроковете, с които можем да отчуждаваме тези имоти. Отчуждаването е лесен способ за придобиване на земи, защото е по-евтин, по-бърз, властнически способ. С това решение на КС общината беше поставена в..

публикувано на 26.04.24 в 10:00
Бойко Борисов

Борисов: ГЕРБ и ДПС няма да правят коалиция! Предрече поне 5 служебни правителства

Очаква се във вторник да се проведе извънредно заседание на парламента, заяви в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Борисов подчерта, че ГЕРБ и ДПС няма да правят коалиция, но предрече, че ще има поне още пет служебни правителства след изборите. По думите му, всичко е изгубено във взаимоотношенията с "Продължаваме..

публикувано на 26.04.24 в 09:55
Асен Василев

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ отхвърлиха дебата за корупция в Митниците и участието на Асен Василев

С гласовете на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ по време на заседанието на Народното събрание беше отхвърлено искането за разисквания по доклада на временната комисия за разследване на корупционните практики в агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев в тях.  Председател на Комисията е Тошко Йорданов от "Има такъв народ". Асен Василев: Марин и..

публикувано на 26.04.24 в 09:45
Кириакос Мицотакис

Гърция отказа отбрана на Украйна, дава за Олимпиадата зенитни ракети

Гърция няма да предостави на Украйна системи за противовъздушна отбрана, заяви пред телевизионните медии премиерът Кириакос Мицотакис. Така той даде отговор на изявления на лидери на опозицията, че премиерът няма право да изпраща оръжия без решение на парламента и да остави островите без противовъздушна защита. Мицотакис каза, че..

публикувано на 26.04.24 в 09:29
Първан Симеонов

Първан Симеонов: Борисов излиза на плюс. Всички се борят за любовта му

Епизод от предизборната надпревара и демонстрация на сила – така политологът Първан Симеонов от "Галъп интернешънъл болкан" разчита отстраняването на председателя на парламента Росен Желязков и с гласовете на ПП-ДБ. "Това е демонстрация на сила. ПП-ДБ са в отбранителна позиция и това е проява на сила , в която е малко спорно получава ли..

публикувано на 26.04.24 в 09:11

Обследват щетите от градушката в Пловдив, Стара Загора и Сливен

Сформирани са експертни комисии с представители на Областните дирекции "Земеделие", които да обследват незабавно пораженията по насажденията от падналата вчера градушка, съобщават от Министерството на земеделието. По предварителни данни най-много пострадали земеделски площи има в областите Пловдив, Стара Загора и Сливен. Експертите напомнят на..

публикувано на 26.04.24 в 09:03