Увеличението на пенсиите и линията на бедността

Коментар на Явор Алексиев и Мика Зайкова
Снимка: БНР
Увеличението на минималната пенсия няма да извади бедните пенсионери над линията на бедността, заяви в предаването "Нещо повече" икономистът Явор Алексиев от Института за пазарна икономика:

Чисто статистически дори това увеличение няма да изкара по-голямата част от пенсионерите, които в момента живеят под бедност, над линията на бедност. Причината е, че едни 200 лева, като ги равните с едни 310 лева месечно, както Националната статистика публикува като линия на бедността, просто са крайно недостатъчни. Но това важи най-вече за едночленни домакинства на възрастни хора. Има редица домакинства на пенсионери, при които рискът от бедност е по-нисък. Всъщност, макар че голяма част от пенсионерите получават доходи около линията на бедността, те не са най-рисковата група по отношение и на това, което ние трябва и като социални политики да провеждаме Аз бих казал, че безработните, трайно неактивните, децата в многодетни семейства, са  в голяма степен много по-застрашени. Колкото до самото увеличение, като изключим, че се нарушава малко или много неподписаният социално-осигурителен договор на държавата с част от осигуряващите се, чиито пенсии ще бъдат на практика приравнени на минималните. Хората, които ще получат увеличение, ще имат малко повече доходи. Въпросът е каква ще е цената на Явор Алексиевдоверието в системата от този ход и докъде ще спре той.

В момента един от всеки три лева ще отиде за пенсии и социални помощи и това малко или много обрича и бюджета, ако щете, на една инертност и едно такова увеличение, да, ще помогне на най-бедните хора сред пенсионерите, но в същото време няма да отидат тези пари за други неща. Аз бих казал, че един от основните проблеми е, че се опитваме да борим социални проблеми през пенсионната система.

Увеличението стига за девет кофички кисело мляко и девет хляба, каза експертът Мика Зайкова:

Това, което прави в момента правителството е нарушение на и без това калпавата пенсионна система, щото тия 11% са 18,50 лева, т.е. девет кофички кисело мляко и девет хляба. Нещо по-лошо се прави, хора с различен принос към осигурителната система, получават еднакви пенсии. А какво да кажат тези, които взимат пенсия 200,10 лева, те няма да получат никакво увеличение. Каквото и да си говорим, тези 200 лева са малко над половината от прага за бедност, а това означава на практика , че можеш едва да си жив с тези пари. Вярно е че това са хора с малък принос, вярно, че това са хора с ниско образование, но  и те са хора и трябва да живеят, нали така?

Мика ЗайковаСпоред Зайкова трябва да се направи истинска пенсионна реформа:

По принцип мисля, че ние трябва да направим една по-истинска пенсионна реформа защото това, което господин Калфин направи, е финансово оздравяване на ДОО. Това, което е направил, практически касае само парите в осигурителната система. Само че парите в осигурителната система няма да се увеличат с такива изкуствени увеличения на минималната пенсия, те ще се увличат с по-високи доходи, прав беше младият господин като каза, че който има по-добро образование, получава едни по-достойни доходи, само че неговите достойни доходи пак са ограничени от максималния осигурителен стаж, който от години стои на 2600 лева. И той стои там, за да не може да се вдигне максималната пенсия. Каквото и да правим, пенсионната формула практически осигурява на пенсионерите от първия стълб 35% заместващ доход, или ще ти падне стандартът три пъти.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Израел строи бариера в морето на север от Газа

Израел започна да строи бариера в морето, за да попречи на палестински екстремисти от ивицата Газа да проникват на негова територия по вода, предадоха ДПА и Франс прес. Очаква се бариерата, която представлява укрепена дига с бодлива тел на север от Газа, да бъде построена до края на годината.Освен това Израел строи подземна преграда, която..

публикувано на 28.05.18 в 02:20

Промени в член на Вашингтонския договор обмислят членове на Парламентарната асамблея на НАТО

Членове на Парламентарната асамблея на НАТО, чиято сесия продължава във Варшава, може да предложат промени в член 5 на Вашингтонския договор, с които да се гарантира колективен отговор в случай на хибридна атака. Това заяви пред Франс прес френската сенаторка Жоел Гарио-Мелам. Изразът "хибридни тактики на война" описва тактиките, с които Русия..

публикувано на 28.05.18 в 01:59

Над 5000 привърженици и 25 000 противници на крайната десница в Германия изпълниха улиците на Берлин

Полицаи от цяла Германия бяха съсредоточени в столицата, за да предотвратят сблъсъци между привърженици и противници на крайната десница. Около 5 000 души от антииимигрантската партия "Алтернатива за Германия" шестваха от главната жп гара до Бранденбургската врата с лозунги срещу канцлера Ангела Меркел. Силите на реда трябваше да блокират страничните..

публикувано на 27.05.18 в 20:19

Жители на Ловеч и лекари в местната болница отново блокираха движението по пътя София - Варна край Абланица

За четвърти път жители на Ловеч и лекари организираха протест с блокада на  движението по главния път София - Варна, в района на Абланица.  Близо 100 души блокираха движението и в двете посоки за около час.  Автомобилите ще бъдат пропускани през 10 минути, за да не се образуват големи колони и сериозни задръствания.  Протестиращите продължават да..

обновено на 27.05.18 в 19:30
Чувалите с умъртвени птици пред птицефермата

В Стефаново умъртвяват птици, заразени с птичи грип

В село Стефаново, община Добричка, тече акция по умъртвяване на птици, заразени с птичи грип. Това потвърдиха за "Хоризонт" от Областната дирекция по безопасност на храните. Полицията не допуска хора в близост до птицефермата на Иван Кирилов, в която имаше огнище на птичи грип и преди няколко месеца. В нея се  се отглеждат над 30 хиляди патици...

обновено на 27.05.18 в 18:30