Увеличението на пенсиите и линията на бедността

Коментар на Явор Алексиев и Мика Зайкова
Снимка: БНР
Увеличението на минималната пенсия няма да извади бедните пенсионери над линията на бедността, заяви в предаването "Нещо повече" икономистът Явор Алексиев от Института за пазарна икономика:

Чисто статистически дори това увеличение няма да изкара по-голямата част от пенсионерите, които в момента живеят под бедност, над линията на бедност. Причината е, че едни 200 лева, като ги равните с едни 310 лева месечно, както Националната статистика публикува като линия на бедността, просто са крайно недостатъчни. Но това важи най-вече за едночленни домакинства на възрастни хора. Има редица домакинства на пенсионери, при които рискът от бедност е по-нисък. Всъщност, макар че голяма част от пенсионерите получават доходи около линията на бедността, те не са най-рисковата група по отношение и на това, което ние трябва и като социални политики да провеждаме Аз бих казал, че безработните, трайно неактивните, децата в многодетни семейства, са  в голяма степен много по-застрашени. Колкото до самото увеличение, като изключим, че се нарушава малко или много неподписаният социално-осигурителен договор на държавата с част от осигуряващите се, чиито пенсии ще бъдат на практика приравнени на минималните. Хората, които ще получат увеличение, ще имат малко повече доходи. Въпросът е каква ще е цената на Явор Алексиевдоверието в системата от този ход и докъде ще спре той.

В момента един от всеки три лева ще отиде за пенсии и социални помощи и това малко или много обрича и бюджета, ако щете, на една инертност и едно такова увеличение, да, ще помогне на най-бедните хора сред пенсионерите, но в същото време няма да отидат тези пари за други неща. Аз бих казал, че един от основните проблеми е, че се опитваме да борим социални проблеми през пенсионната система.

Увеличението стига за девет кофички кисело мляко и девет хляба, каза експертът Мика Зайкова:

Това, което прави в момента правителството е нарушение на и без това калпавата пенсионна система, щото тия 11% са 18,50 лева, т.е. девет кофички кисело мляко и девет хляба. Нещо по-лошо се прави, хора с различен принос към осигурителната система, получават еднакви пенсии. А какво да кажат тези, които взимат пенсия 200,10 лева, те няма да получат никакво увеличение. Каквото и да си говорим, тези 200 лева са малко над половината от прага за бедност, а това означава на практика , че можеш едва да си жив с тези пари. Вярно е че това са хора с малък принос, вярно, че това са хора с ниско образование, но  и те са хора и трябва да живеят, нали така?

Мика ЗайковаСпоред Зайкова трябва да се направи истинска пенсионна реформа:

По принцип мисля, че ние трябва да направим една по-истинска пенсионна реформа защото това, което господин Калфин направи, е финансово оздравяване на ДОО. Това, което е направил, практически касае само парите в осигурителната система. Само че парите в осигурителната система няма да се увеличат с такива изкуствени увеличения на минималната пенсия, те ще се увличат с по-високи доходи, прав беше младият господин като каза, че който има по-добро образование, получава едни по-достойни доходи, само че неговите достойни доходи пак са ограничени от максималния осигурителен стаж, който от години стои на 2600 лева. И той стои там, за да не може да се вдигне максималната пенсия. Каквото и да правим, пенсионната формула практически осигурява на пенсионерите от първия стълб 35% заместващ доход, или ще ти падне стандартът три пъти.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Нападение в луксозен хотел в столицата на Афганистан

Група от трима или четирима въоръжени мъже е извършила нападение в луксозния хотел "Интерконтинентал" в Кабул, съобщи агенция Франс прес (АФП). Тя цитира афганистански официален представител, според когото нападателите стреляли по гости на хотела. Четвъртият етаж на сградата е обхванат от пожар. Гост на хотела съобщил за АФП от стаята си, че в..

публикувано на 20.01.18 в 19:59

Над 160 почистващи машини работят в София заради обилния снеговалеж

Повече от 160 почистващи машини работят в столицата заради обилния снеговалеж. Изпълняват се обработки със смеси срещу заледяване, както и бутане на снежна маса от пътните платна, съобщи дежурният в оперативния център на Столичния инспекторат Тони Стаменов : Работи се във всички райони на града. Обработват се пътищата, като се разпръскват..

обновено на 20.01.18 в 19:55

"Задруга за чиста храна" започва кампания по училищата във Велико Търново

Производители на храни и Националният център за обществено здраве започват съвместна работа в училищата за повишаване на здравните знания на подрастващите, свързани с храненето. Това съобщи във Велико Търново Филип Хайвазян , председател на неправителствената организация „Задруга за чиста храна“. Около 40 утвърдени български производители на..

публикувано на 20.01.18 в 19:50

45 са трудовите злополуки през 2017 г. в Ловеч

Инспекцията по труда в Ловеч е регистрирала 45 трудови злополуки през 2017 година, а установените нарушения са почти 4 хиляди. Повече от половината от инцидентите са пряко свързани с извършваната от пострадалите работа, а една четвърт при работа с машини и съоръжения в производствените предприятия. Сред нередностите по осъществяване на трудовите..

публикувано на 20.01.18 в 19:41
Красимир Вълчев

Вълчев: Едно от предизвикателствата е да привлечем млади учители

Едно от предизвикателствата е да осигурим педагогическата система в дългосрочен план с млади образовани учители, тъй като през последните години много педагози навлизат в пенсионна възраст. Това каза в Габрово министърът на образованието и науката Красимир Вълчев . По думите му сред другите предизвикателства е всяко дете да бъде обхванато в..

публикувано на 20.01.18 в 19:27