Увеличението на пенсиите и линията на бедността

Коментар на Явор Алексиев и Мика Зайкова

Снимка: БНР
Увеличението на минималната пенсия няма да извади бедните пенсионери над линията на бедността, заяви в предаването "Нещо повече" икономистът Явор Алексиев от Института за пазарна икономика:

Чисто статистически дори това увеличение няма да изкара по-голямата част от пенсионерите, които в момента живеят под бедност, над линията на бедност. Причината е, че едни 200 лева, като ги равните с едни 310 лева месечно, както Националната статистика публикува като линия на бедността, просто са крайно недостатъчни. Но това важи най-вече за едночленни домакинства на възрастни хора. Има редица домакинства на пенсионери, при които рискът от бедност е по-нисък. Всъщност, макар че голяма част от пенсионерите получават доходи около линията на бедността, те не са най-рисковата група по отношение и на това, което ние трябва и като социални политики да провеждаме Аз бих казал, че безработните, трайно неактивните, децата в многодетни семейства, са  в голяма степен много по-застрашени. Колкото до самото увеличение, като изключим, че се нарушава малко или много неподписаният социално-осигурителен договор на държавата с част от осигуряващите се, чиито пенсии ще бъдат на практика приравнени на минималните. Хората, които ще получат увеличение, ще имат малко повече доходи. Въпросът е каква ще е цената на Явор Алексиевдоверието в системата от този ход и докъде ще спре той.

В момента един от всеки три лева ще отиде за пенсии и социални помощи и това малко или много обрича и бюджета, ако щете, на една инертност и едно такова увеличение, да, ще помогне на най-бедните хора сред пенсионерите, но в същото време няма да отидат тези пари за други неща. Аз бих казал, че един от основните проблеми е, че се опитваме да борим социални проблеми през пенсионната система.

Увеличението стига за девет кофички кисело мляко и девет хляба, каза експертът Мика Зайкова:

Това, което прави в момента правителството е нарушение на и без това калпавата пенсионна система, щото тия 11% са 18,50 лева, т.е. девет кофички кисело мляко и девет хляба. Нещо по-лошо се прави, хора с различен принос към осигурителната система, получават еднакви пенсии. А какво да кажат тези, които взимат пенсия 200,10 лева, те няма да получат никакво увеличение. Каквото и да си говорим, тези 200 лева са малко над половината от прага за бедност, а това означава на практика , че можеш едва да си жив с тези пари. Вярно е че това са хора с малък принос, вярно, че това са хора с ниско образование, но  и те са хора и трябва да живеят, нали така?

Мика ЗайковаСпоред Зайкова трябва да се направи истинска пенсионна реформа:

По принцип мисля, че ние трябва да направим една по-истинска пенсионна реформа защото това, което господин Калфин направи, е финансово оздравяване на ДОО. Това, което е направил, практически касае само парите в осигурителната система. Само че парите в осигурителната система няма да се увеличат с такива изкуствени увеличения на минималната пенсия, те ще се увличат с по-високи доходи, прав беше младият господин като каза, че който има по-добро образование, получава едни по-достойни доходи, само че неговите достойни доходи пак са ограничени от максималния осигурителен стаж, който от години стои на 2600 лева. И той стои там, за да не може да се вдигне максималната пенсия. Каквото и да правим, пенсионната формула практически осигурява на пенсионерите от първия стълб 35% заместващ доход, или ще ти падне стандартът три пъти.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Протест в столицата срещу промените в Закона за опазване на околната среда

Природозащитници протестираха пред парламента заради решението на депутатите да отхвърлят ветото на президента за последните промени в Закона за околната среда, които предвиждат да се обжалва само на една съдебна инстанция екологичната оценка на национално значими проекти. „ България се оказва първата страна в Европейския съюз, която премахва втората..

публикувано на 20.09.17 в 21:30

Започва унищожаването на яйца и птици от птицекобината в Поликраище

Птицекомбинатът в горнооряховското село Поликраище, в чиито яйца беше открито наднормено съдържание на фипронил, започна да извозва кокошките и яйцата към екарисажите за унищожение. След датата на възбрана на продукцията 13 септември нито едно яйце не е излязло от птицефермите, увери управителят на производството и ветеринарен лекар Ивайло..

публикувано на 20.09.17 в 21:19

Пожарът край село Ясна поляна бе потушен

Пожарът край село Ясна поляна, община Приморско, е потушен, съобщи  кметът на населеното място Георги Георгиев. Горяха близо 100 дка сухи треви. На място бяха изпратени 4 екипа на пожарната, които бързо овладяха стихията. Огънят не успя да стигне до селото, няма пострадали хора, нито засегнати къщи.

публикувано на 20.09.17 в 20:06

Доклад за замърсяването на въздуха у нас беше представен пред две парламентарни комисии

Доклад за замърсяването на въздуха в страната беше представен пред парламентарните комисии по околната среда и водите и по здравеопазване.   На пети април тази година съдът на Европейския съюз в Люксембург излезе с решение по дело срещу България за превишаване на пределно допустимите норми за съдържание на фини прахови частици във въздуха. От..

публикувано на 20.09.17 в 20:00

Проф. Ив. Даскалова: През 2030 година болните от диабет в света се очаква да достигнат 500 милиона

Броят на българите с диабет расте, алармира в интервю пред "Хоризонт"    проф. Ивона Даскалова, председател на Българската диабетна асоциация и началник на клиниката по ендокринология във Военномедицинската академия.  На 22-ри септември у нас ще се проведе европейски конгрес на Диабетната асоциация под мотото "Заедно срещу диабета". Форумът ще събере..

публикувано на 20.09.17 в 19:35