Увеличението на пенсиите и линията на бедността

Коментар на Явор Алексиев и Мика Зайкова

Снимка: БНР
Увеличението на минималната пенсия няма да извади бедните пенсионери над линията на бедността, заяви в предаването "Нещо повече" икономистът Явор Алексиев от Института за пазарна икономика:

Чисто статистически дори това увеличение няма да изкара по-голямата част от пенсионерите, които в момента живеят под бедност, над линията на бедност. Причината е, че едни 200 лева, като ги равните с едни 310 лева месечно, както Националната статистика публикува като линия на бедността, просто са крайно недостатъчни. Но това важи най-вече за едночленни домакинства на възрастни хора. Има редица домакинства на пенсионери, при които рискът от бедност е по-нисък. Всъщност, макар че голяма част от пенсионерите получават доходи около линията на бедността, те не са най-рисковата група по отношение и на това, което ние трябва и като социални политики да провеждаме Аз бих казал, че безработните, трайно неактивните, децата в многодетни семейства, са  в голяма степен много по-застрашени. Колкото до самото увеличение, като изключим, че се нарушава малко или много неподписаният социално-осигурителен договор на държавата с част от осигуряващите се, чиито пенсии ще бъдат на практика приравнени на минималните. Хората, които ще получат увеличение, ще имат малко повече доходи. Въпросът е каква ще е цената на Явор Алексиевдоверието в системата от този ход и докъде ще спре той.

В момента един от всеки три лева ще отиде за пенсии и социални помощи и това малко или много обрича и бюджета, ако щете, на една инертност и едно такова увеличение, да, ще помогне на най-бедните хора сред пенсионерите, но в същото време няма да отидат тези пари за други неща. Аз бих казал, че един от основните проблеми е, че се опитваме да борим социални проблеми през пенсионната система.

Увеличението стига за девет кофички кисело мляко и девет хляба, каза експертът Мика Зайкова:

Това, което прави в момента правителството е нарушение на и без това калпавата пенсионна система, щото тия 11% са 18,50 лева, т.е. девет кофички кисело мляко и девет хляба. Нещо по-лошо се прави, хора с различен принос към осигурителната система, получават еднакви пенсии. А какво да кажат тези, които взимат пенсия 200,10 лева, те няма да получат никакво увеличение. Каквото и да си говорим, тези 200 лева са малко над половината от прага за бедност, а това означава на практика , че можеш едва да си жив с тези пари. Вярно е че това са хора с малък принос, вярно, че това са хора с ниско образование, но  и те са хора и трябва да живеят, нали така?

Мика ЗайковаСпоред Зайкова трябва да се направи истинска пенсионна реформа:

По принцип мисля, че ние трябва да направим една по-истинска пенсионна реформа защото това, което господин Калфин направи, е финансово оздравяване на ДОО. Това, което е направил, практически касае само парите в осигурителната система. Само че парите в осигурителната система няма да се увеличат с такива изкуствени увеличения на минималната пенсия, те ще се увличат с по-високи доходи, прав беше младият господин като каза, че който има по-добро образование, получава едни по-достойни доходи, само че неговите достойни доходи пак са ограничени от максималния осигурителен стаж, който от години стои на 2600 лева. И той стои там, за да не може да се вдигне максималната пенсия. Каквото и да правим, пенсионната формула практически осигурява на пенсионерите от първия стълб 35% заместващ доход, или ще ти падне стандартът три пъти.


print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

Папа Франциск е загрижен за насилието в Йерусалим

Папа Франциск заяви, че е притеснен от последното насилие в Йерусалим и призова за диалог и възстановяване на мира. Скъпи братя и сестри, с безпокойство следя гибелното напрежение и насилие през последните дни в Йерусалим. Чувствам нужда да изразя сърдечен призив за умереност и диалог. Моля ви да се присъедините в молитва към господ, за да..

публикувано на 23.07.17 в 14:57

Жители на пазарджишкото село Варвара на протест заради таксите за минерална вода

Жители на пазарджишкото село Варвара протестират срещу работата на ръководството на общинския център Септември заради проблема с увеличената такса за пренос на минарална вода. Над 300 души от селото са подкрепили подписка с искане за пълна ревизия на общинската администрация в Септември.  Около 100 души се събраха в 12 часа на разклона Варвара-Велинград...

обновено на 23.07.17 в 14:43

Десетки хиляди евакуирани заради наводнения в Япония

Властите в северозападна Япония наредиха евакуацията на десетки хиляди жители заради наводнения, причинени от проливните дъждове в района, съобщи Ройтерс. Около 25 хиляди души са били задължени да се евакуират, а на още 60 хиляди е препоръчано да напуснат домовете си в префектура Акита.  От силните валежи са прелели няколко реки, има и разрушени..

публикувано на 23.07.17 в 14:05

Задържаха шофьор на автобус - карал пиян и причинил катастрофа

68-годишен шофьор на автобус, който превозвал туристи към курорта Паничище, е задържан след сигнал, че шофира след употреба на алкохол. Мъжът е предизвикал верижна катастрофа по пътя към курорта и е задържан за 24 часа. Инцидентът станал около 18 часа снощи. При разминаване на един от завоите при тежкия планински терен шофьорът, който е от Варна, не..

публикувано на 23.07.17 в 13:12

Мигранти и организатори на нелегален трафик са задържани при полицейска акция

При специалицирана полицейска акция през нощта на автомагистрала "Тракия" край Пловдив са задържани мигранти и организатори на нелегален канал за трафик на хора.  В хода на полицейските действия  са били задържани общо деветима души, от които петима са нелегални мигранти. По неофициална информация, сред задържание има и полицаи. Също по..

публикувано на 23.07.17 в 13:03