Увеличението на пенсиите и линията на бедността

Коментар на Явор Алексиев и Мика Зайкова

Снимка: БНР
Увеличението на минималната пенсия няма да извади бедните пенсионери над линията на бедността, заяви в предаването "Нещо повече" икономистът Явор Алексиев от Института за пазарна икономика:

Чисто статистически дори това увеличение няма да изкара по-голямата част от пенсионерите, които в момента живеят под бедност, над линията на бедност. Причината е, че едни 200 лева, като ги равните с едни 310 лева месечно, както Националната статистика публикува като линия на бедността, просто са крайно недостатъчни. Но това важи най-вече за едночленни домакинства на възрастни хора. Има редица домакинства на пенсионери, при които рискът от бедност е по-нисък. Всъщност, макар че голяма част от пенсионерите получават доходи около линията на бедността, те не са най-рисковата група по отношение и на това, което ние трябва и като социални политики да провеждаме Аз бих казал, че безработните, трайно неактивните, децата в многодетни семейства, са  в голяма степен много по-застрашени. Колкото до самото увеличение, като изключим, че се нарушава малко или много неподписаният социално-осигурителен договор на държавата с част от осигуряващите се, чиито пенсии ще бъдат на практика приравнени на минималните. Хората, които ще получат увеличение, ще имат малко повече доходи. Въпросът е каква ще е цената на Явор Алексиевдоверието в системата от този ход и докъде ще спре той.

В момента един от всеки три лева ще отиде за пенсии и социални помощи и това малко или много обрича и бюджета, ако щете, на една инертност и едно такова увеличение, да, ще помогне на най-бедните хора сред пенсионерите, но в същото време няма да отидат тези пари за други неща. Аз бих казал, че един от основните проблеми е, че се опитваме да борим социални проблеми през пенсионната система.

Увеличението стига за девет кофички кисело мляко и девет хляба, каза експертът Мика Зайкова:

Това, което прави в момента правителството е нарушение на и без това калпавата пенсионна система, щото тия 11% са 18,50 лева, т.е. девет кофички кисело мляко и девет хляба. Нещо по-лошо се прави, хора с различен принос към осигурителната система, получават еднакви пенсии. А какво да кажат тези, които взимат пенсия 200,10 лева, те няма да получат никакво увеличение. Каквото и да си говорим, тези 200 лева са малко над половината от прага за бедност, а това означава на практика , че можеш едва да си жив с тези пари. Вярно е че това са хора с малък принос, вярно, че това са хора с ниско образование, но  и те са хора и трябва да живеят, нали така?

Мика ЗайковаСпоред Зайкова трябва да се направи истинска пенсионна реформа:

По принцип мисля, че ние трябва да направим една по-истинска пенсионна реформа защото това, което господин Калфин направи, е финансово оздравяване на ДОО. Това, което е направил, практически касае само парите в осигурителната система. Само че парите в осигурителната система няма да се увеличат с такива изкуствени увеличения на минималната пенсия, те ще се увличат с по-високи доходи, прав беше младият господин като каза, че който има по-добро образование, получава едни по-достойни доходи, само че неговите достойни доходи пак са ограничени от максималния осигурителен стаж, който от години стои на 2600 лева. И той стои там, за да не може да се вдигне максималната пенсия. Каквото и да правим, пенсионната формула практически осигурява на пенсионерите от първия стълб 35% заместващ доход, или ще ти падне стандартът три пъти.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Легнал полицай положихха край чешма с минерална вода в Невестино

Повдигнати неравности или т. нар. "легнал полицай" за ограничаване на скоростта до 40 км. в час изгражда общината в Невестино при чешмата с минералната вода на входа на село Неделкова Гращица заради интензивното движение и многото дошли да напълнят от водата в този участък хора, съобщиха от администрацията. Наскоро там станала катастрофа между..

публикувано на 20.11.17 в 20:16

Община Ловеч подготвя обществена поръчка за срок от три години за ремонта на общинската пътна инфраструктура

Община Ловеч подготвя рамкова обществена поръчка за срок от три години за ремонта на общинската пътна инфраструктура, тъй като за втора поредна година обжалване на обществена поръчка не позволява да се извършат в срок планираните ремонтни дейности. Комисията за защита на конкуренцията не уважи жалбата на една от фирмите кандидатствали по обществената..

публикувано на 20.11.17 в 20:06

Програма "Хоризонт" обобщава деня в "Новинарски час"

Програма "Хоризонт" на БНР стартира новото си предаване "Новинарски час". Всеки делничен ден между 18.00 и 19.00 часа предаването обобщава новините и акцентите от деня. Новинарите и репортерите на БНР пресъздават информационната картина на деня и анализират основното политическо, икономическо или спортно събитие...

обновено на 20.11.17 в 19:20
Хасан Насрала

Хасан Насрала обяви, че е готов да изтегли бойците на "Хизбула" от Ирак

Лидерът на "Хизбула" Хасан Насрала обяви, че е готов да изтегли силите на движението от Ирак, след като "Ислямска държава" е загубила контрол над Рава. Градът беше последният бастион на джихадистите в страната. В телевизионно обръщение Насрала каза, че "Хизбула" е разположило голям брой бойци в Ирак. Ако открием, че е приключило, че няма нужда от..

публикувано на 20.11.17 в 18:55

Близо 3 хиляди са заразените с ХИВ у нас

Близо 3 хиляди души в България са заразени с вируса на ХИВ, като 85 на сто от тях са мъже, а 15 процента жени, стана ясно на дискусия "Знанието е сила. Заедно в борбата с ХИВ". Всяка година се откриват нови 200 случая Страната ни се намира под средното ниво по заболеваемост от ХИВ в Европа Тревожното у нас е, че расте броят на новооткритите случаи. Освен..

обновено на 20.11.17 в 18:42