Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д. Бечев: Решаването на спора за името на Македония е условие за членството ѝ в НАТО и ЕС

Доц. д-р Кашиф Бакиу: Македония показва на света, че е западно ориентирана

Димитър Бечев
Снимка: БНТ

Личното ми убеждение е, че ролята на Русия в Македония е малко преувеличена. Москва изглежда е преценила, че проблемите между Скопие и Атина са толкова сериозни, че няма нужда от руска намеса. Това заяви в интервю за предаването „Събота 150“ на Програма „Хоризонт“ политологът д-р Димитър Бечев, директор на Института за европейски политики и старши сътрудник към Атлантически съвет във Вашингтон. Според него Москва се опитва да печели евтини дивиденти от нестабилността в региона, но Западът има много по-силно влияние в Македония.

Анализаторът смята, че разковничето на проблема с интеграцията на югозападната ни съседка в НАТО и ЕС е решаването на спора за името ѝ с Гърция. Според Бечев новото македонско правителство, начело с председателя на Социалдемократическия съюз на Македония Зоран Заев, показва добра воля и докато Атина поставя решаването на този въпрос като предусловие, македонската позиция е, че разговорите трябва да започнат и в този процес да бъде потърсено и решение на казуса с името на страната.

Македония е в по-трудна позиция, а статуквото съответства на интереса на Гърция, обобщи Бечев и припомни, че, макар усещането за политическа нестабилност в Западните Балкани и намесата на трети страни, напр. Русия, дълги години да са възпрепятствали диалога за членството на Македония в евроатлантическите структури, взаимоотношенията между Атина и Скопие не са били съвсем безплодни, тъй като Гърция е приела варианта за съставно име, а бившите управляващи от ВМРО-ДПМНЕ също са били склонни на компромиси.

Все пак според Бечев министър-председателят на Република Македония Зоран Заев се позиционира като алтернатива и за партиите в управляващата коалиция евроинтеграцията е „пресечна точка“. Позитивен знак е избирането за външен министър на Никола Димитров, бивш  посланик в САЩ в продължение на 3 години, когото анализаторът определи като свързан с политически кръгове, по-близки до България.

Въпреки това за постигане на целите на страната, свързани с членството в НАТО и ЕС, трябва много сериозна политическа воля, заключи коментара си за слушателите на „Събота 150“ д-р Димитър Бечев.



Сега е най-подходящият момент Македония да получи подкрепа от ЕС и НАТО, заяви  македонският политолог доц. д-р Кашиф Бакиу, който къщо коментира евроатлантическите перспективи на югозападната ни съседка в ефира на „Събота 150“.

Приемането в НАТО и ЕС е политически процес и колкото и да сме оптимисти той не може да се осъществи веднага, смята анализаторът. Според него бившето управляващо мнозинство на ВМРО – ДПМНЕ не е водило категорична политика за интеграцията на страната в евроатлантическите структури.

 Нямаше конкретни дейности по този въпрос, отбеляза още Бакиу и квалифицира курса навъншната политика на бившия премиер Никола Груевски като сближаване с Русия и Сърбия.

В анализа си за дипломацията на новия кабинет, начело с министър-председателя Зоран Заев, Бакиу коментира, че сегашното правителство на Македония обръща този курс:

Ние показваме на света, че сме западно ориентирани.

Според македонския политолог България и Албания са главни фактори за Скопие в региона:

Това са страните, които най-много са помагали на Македония. Предимство за България е, че е страна в Европейския съюз, допълни Бакиу и подчерта, че е в интерес на Македония да развие добросъседски отношения с тези държави и да използва „мостовете, които съществуват между албанското, македонското и българското общество“.



Двете мнения може да чуете от звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Любомир Стефанов

Любомир Стефанов: Свидетели сме на изтрезняване на избирателите

В момента сме свидетели на изтрезняване , изказа мнение пред БНР политологът и преподавател в НБУ Любомир Стефанов. " На българина като че ли този интензитет на избори – през 6 месеца, през 9 месеца, през 12 месеца, му подейства отрезвяващо да погледне ако не дългосрочно, то поне реалистично в избора , който му е под ръка, и да си даде..

публикувано на 08.05.24 в 08:30
Стево Пендаровски и Гордана Силяновска Снимки: БГНЕС

Втори тур на президентския вот в РСМ, гласуват и за парламент

Президентски и парламентарни избори се провеждат днес в Република Северна Македония. Във втория тур на изборите за президент участват кандидатът на основната опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ - Гордана Силяновска-Давкова, и настоящият държавен глава Стево Пендаровски, подкрепен от управляващия Социалдемократически съюз на Македония. На..

публикувано на 08.05.24 в 08:23

Пратеник на ООН в Кипър за срещи с двете кипърски общности

Кипър навлиза в решаваща седмица на усилията за възобновяване на  преговорите по Кипърския въпрос. Третото посещение на острова на  личния пратеник на генералния секретар на ООН Мария Анхела Олгин  Куеляр започва със срещи днес с лидерите на двете кипърски общности и  ще продължи до 14 май. Ключовият въпрос в разговорите с президента..

публикувано на 08.05.24 в 08:22
Владимир Тодоров

Засиленото полицейско присъствие – причина за намаляването на катастрофите по празниците

Въпреки засиления трафик по празниците, от Асоциацията на пострадалите при катастрофи отчитат спад на пътните инциденти в сравнение с миналата година. От там посочват като една от причините засиленото полицейско присъствие. По-малко са инцидентите по пътищата за изминалите празнични дни - Възкресение Христово и Гергьовден, казаха от..

публикувано на 08.05.24 в 08:19

Люлякови музикални вечери започват в Ловеч

В Ловеч днес започват Люляковите музикални вечери. Те са част от програмата за празника на града – 11 май. Люляковите музикални вечери водят началото си от далечната 1933 г. Прекъснати са през 19 90  г. и са възстановени през 2014 г. "Тази година в програмата савключени Държавна опера-Русе, която тази вечер ще представи  концерта..

публикувано на 08.05.24 в 08:12
Президентите на Сърбия Александър Вучич (вляво) и на Китай Си Дзинпин - Пекин, 17 октомври 2023

Китайският президент е на посещение в Сърбия

Китайският президент Си Цзинпин пристигна късно снощи на посещение в сръбската столица Белград. Това е втората спирка от европейската му обиколка, която започва във Франция и ще продължи в Унгария. Посещението на Си Дзинпин съвпада с 25-годишнина на бомбардировките на срещу бивша Югославия, когато е ударено посолство на Пекин в Белград и..

публикувано на 08.05.24 в 08:03

Нощни руски атаки в Киев и Лвов

Украинската столица Киев и западният град Лвов бяха подложени на руски въздушни атаки тази нощ. В ранните часове на нощта украинската армия съобщи за дронове, насочени към Днепропетровска, Полтавска и Виницка област. Тревога беше обявена и в Херсонска и Николаевска област. При въздушен удар срещу енергиен обект в Полтавска област е възникнал..

публикувано на 08.05.24 в 07:56