Емил Спахийски: Земята се изкупи по бандитски начин от българи, не от турци или от араби

Георги Милев: Продажбата на земеделска земя на чужденци отваря Кутията на Пандора
БГНЕС

След последната промяна в закона, либерализирала продажбата на земя на чужденци, големи корпорации, мултинационални компании и фондове, за които не се изисква информация за произхода на капитала, изкупуват земя и поставят непосилни наеми. За това сигнализира в предаването "Нещо повече" Георги Милев, заместник-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Той нарече това икономическо робство и уточни, че режимът за продажба на земя в повечето европейски държави е по-рестриктивен от нашия. Относно сегашния ограничителен режим той посочи, че след премахването на някои от условията за покупка на земя няма да знаем кой какъв е на пазара и защо купува:

Всяка рестрикция, която имаше до момента, колкото и малка да беше тя и да представляваше някаква малка трудност за хората, които искат да купуват земя, в момента няма да я има.

Промяната в Закона за продажба на земеделска земя на чужденци ще доведе до абсолютен хаос, прогнозира Милев:

Всеки, който пожелае, ще може да си купува земя, без значение от каква националност е и какви са интересите му... Самата мисъл, че някой ще продава българска земя, която в момента е и най-евтината в Европа, и ние да отворим вратите, за мен е Кутията на Пандора. Да кажем: "Елате и купете България"... Това не е емоционално, това е самата истина.

Георги Милев нарече супер неудачно в момент, в който държавата отделя милиарди за отбрана, както и за направата на ограда по границата, мотивът, с който се внася предложението да се разреши продажбата на земеделска земя на чужденци, да бъде глоба от ЕС в размер на 935 хиляди евро:

Мисля, че България може да си позволи, при бюджет 2 милиарда за отбрана, да плати тази глоба, която ще бъде със сигурност много по-добра защита на националните интереси, отколкото всички оръжия, които ще купят.

В България има два типа хора – които имат земя и които нямат земя. Тези, които имат земя, искат да я продадат скъпо. Тези, които нямат, могат да си говорят за патриотизъм, посочи журналистът от вестник "Труд" Емил Спахийски пред "Хоризонт". Земята не може да се изнесе никъде, подчерта той:

Бандитският начин, по който се заграби земята от българи, не от турци, не от араби, не от "Ислямска държава" – това е, за което не искат да говорят в този момент. Колкото повече ни плашат, че ще дойде някакъв инвеститор от чужбина и ще ни ограби кървавата българска земя, са глупости. Ако законодателството е нормално и има изисквания как се обработва една земя, България може да бъде арендатор на земя и да си изкарва пари от цялата тази работа. Но никой от тях (едрите собственици – бел.ред.) няма да продаде земята на никой друг, защото това в момента е безценно и става все по-безценно.

Земята не може да се изнесе никъде. Защо имаме продадени около 400 хиляди апартамента в България на чужденци и не се притесняваме, че там ще сложат например ракети земя-въздух или "Ислямска държава", а се притесняваме, че някой ще копае. Няма кой да копае, освен българите. Дори българите не искат да копаят...

Най-лесно се борави със страховете, врагове на тази земя са единствено българите, каза още Спахийски.

Двете гледни точки по темата чуйте от звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Легионерът от Орешник Иван Пачелиев отрича да е стрелял по полицаи

Легионерът от Орешник Иван Пачелиев отрича да е стрелял по полицаи. Информацията оповести служебният защитник на мъжа, който беше задържан при спецакция в тополовградското село. В къщата на легионера Иван Пачелиев не са открити взривни вещества или незаконн оръжие. Пред служебния си защитник Пачелиев е обяснил, че е стрелял неволно, а не срещу..

публикувано на 22.02.18 в 16:51

Ангел Найденов: Бежанските вълни към ЕС няма да отшумят

От Центъра за изследване на отбраната и сигурността на бившия военен министър Ангел Найденов настояват Европейският съюз да отхвърли сегашната си политика за управление на миграцията имиграционната криза.  Според центъра, Европейската комисия трябва да предложи нова система за квотно разпределение на мигранти. Според Георги Савов  през 2017..

публикувано на 22.02.18 в 16:51

Дарител осигури 20 килограма злато за кубетата на патриаршеския комплекс в крепостта "Царевец"

Дарител осигури 20 килограма злато за позлатяване на кубетата на патриаршеския комплекс в крепостта "Царевец" във Велико Търново. Инициативата е на Обществения комитет "Асеневци". Позлатяването ще направи екипът, който е работил на кубетата на катедралния храм "Св. Александър Невски" в София и на храм-паметника "Рождество Христово" в гр...

публикувано на 22.02.18 в 16:37

Първообразът на националния ни трибагреник е знамето на Старозагорското въстание от 1875 година

Първообразът на националния ни трибагреник е знамето на Старозагорското въстание от 1875 година, потвърдиха професорите  Пламен Митев  и  Андрей Пантев  на кръгла маса в Регионалния исторически музей в   Стара Загора на тема „Пътят към свободата“. Знамето е участвало във всички боеве за Шипка заедно със Самарското знаме, съобщи за „Хоризонт“..

публикувано на 22.02.18 в 16:20

Мъж от Златарица е глобен, след като е ударил шамар на съученик на дъщеря си

36-годишен мъж от Златарица е глобен със 100 лв. за дребно хулиганство. Мъжът е ударил шамар на съученик на дъщеря си, а причината е, че предишния ден момчето ударило момичето в корема. Побоят се случил във вторник по обяд извън района на средното училище „Св. св. Кирил и Методий” в Златарица. Свидетел станала и майката на битото 13-годишно..

публикувано на 22.02.18 в 16:08