Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цачева в Брюксел: Анонимните сигнали няма да залегнат в новия антикорупционен закон

Снимка: БГНЕС

Възможността за анонимни сигнали няма да залегне в подготвяния нов антикорупционен закон, заяви в Брюксел министърът на правосъдието Цецка Цачева. Тя обсъди въпроса с еврокомисаря по правосъдието Вера Йоурова и със зам.председателя на ЕК Франс Тимерманс, който пряко отговаря за докладите, които отчитат резултати в борбата с корупцията.

Представителите на Комисията са изразили интерес към работата по новото антикорупционно звено, което е част от 17-те препоръки в доклада за България, поставени като условие за отпадането на мониторинга. Според правосъдния министър няма намеса от Брюксел при написването на закона:

Аз съм информирала членове на ЕК за това, че анонимните сигнали и другата тема за т.нар."обратно доказване" няма да бъдат предложени като част от новия законопроект, тъй като по отношение на тях два пъти катастрофирахме при предходно внасяне на аналогични законопроекти.

Цецка Цачева допълни, че през 2018 г. антикорупционният закон ще може да да се прилага ефективно:

Неговият срок за приемане е до края на 2017 година. До  2018 година е достатъчен период този законопроект да заработи и първите резултати от него да бъдат факт.

Министър Цачева е обсъдила с еврокомисарите и европейските законопроекти, които ще се гледат по време на българското ротационно председателство на Съвета догодина.

По време на разговорите между българския правосъден министър Цецка Цачева и комисарите Франс Тимерманс и Вера Йоурова са били обсъдени и приетите поправки в Закона за съдебната власт, съобщиха за БНР източници от ЕК. „И двете страни са подчертали необходимостта професионалните сдружения на съдиите да могат да продължат да кандидатстват за финансиране от ЕС, по-конкретно за подпомагане професионалното обучение“, допълниха от институцията.

Според Цачева, Полша трябва да продължи диалога с ЕК относно върховенството на закона.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Франс Тимерманс

ЕК обеща наказателни процедури заради последните промени в правосъдната система на Полша

Европейската комисия (ЕК) осъди действията на управляващите в Полша и обеща наказателни процедури заради последните законови промени в правосъдната система. Според институцията - пазител на европейските договори полското правителство поставя съдиите..

публикувано на 19.07.17 в 15:50
Анджей Дуда

ЕС заплаши Полша с наказателни мерки заради спорна съдебна реформа

Спорната съдебна реформа в Полша предизвика скандал в парламента, който отложи гласуването на промените в закона за състава на Върховния съд и на контролиращия орган - Съвет на съдиите. Опозицията упреква управляващата партия „Право и справедливост“ в..

публикувано на 19.07.17 в 15:12
ВИЖТЕ ОЩЕ

Иво Делин: Велоалеята по "Патриарха" ще свързва в мрежа още 7

Седем велоалеи ще свързва новото трасе за велосипедисти по столичния бул. "Патриарх Евтимий" и ще се бъдат в мрежа. Това обясни в интервю пред БНР Иво Делин от Велоеволюция. "Най-актуалната и противоречива е тази велоалея по "Патриарх..

публикувано на 07.05.24 в 13:00
ГЕРБ-СДС се регистрира в ЦИК с водач Росен Желязков

ГЕРБ-СДС се регистрира за евроизборите: Води Росен Желязков, без Мария Габриел

ГЕРБ-СДС регистрира листата си за предстоящите евроизбори в ЦИК. Водач е бившият председател на 49-то Народно събрание Росен Желязков. Останалите места в листата заемат евродепутатите, както следва: Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Емил Радев, Ева..

публикувано на 07.05.24 в 12:59

Путин положи клетва за нов президентски мандат

Руският президент Владимир Путин положи клетва за нов 6-годишен президентски мандат. "Заклевам се при изпълнението на правомощията на президента на Руската федерация да зачитам и защитавам правата и свободите на човека и гражданина, да спазвам и..

публикувано на 07.05.24 в 12:48

Ваня Григорова начело на листата на "Солидарна България" за евровота

Ваня Григорова ще води листите на "Солидарна България" за европейските избори и в 25 МИР - София в битката за националния парламент. Днес от формацията регистрираха листите си в ЦИК и в районните избирателни комисии. "ЛЕВИЦАТА“ регистрира..

публикувано на 07.05.24 в 12:27
Мартина Бозукова

Мартина Бозукова: Скандалът ще бъде катализатор за ускрояване на процедурите по изграждане на детска болница

Този скандал ще изиграе ролята на катализатор за ускрояване на процедурите по изграждане на национална детска болница. Такава прогноза направи пред БНР Мартина Бозукова, журналист от Mediapool. Вчера служебният премиер обяви, че    ще изпрати на..

публикувано на 07.05.24 в 12:14

Радев подписва декларация за стратегическо партньорство между България и Азербайджан

Декларация за стратегическо партньорство между България и Азербайджан подписват утре президентите на двете страни в рамките на официалното посещение на държавния глава Румен Радев в Баку. Визитата на българската делегация е по покана на..

публикувано на 07.05.24 в 12:13
Иван Брегов

Иван Брегов: Прокуратурата отдавна е част от политическия живот и от изпълнителната власт

Прокуратурата много отдавна е част от политическия живот и от изпълнителната власт. Това заяви пред БНР Иван Брегов от Правната програма на Института за пазарна икономика. "Нормативно имаме една прокуратура, която е част от съдебната власт. Тя не..

публикувано на 07.05.24 в 12:00