Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отец Йордан Божилов: Църквата не трябва да се използва за пропаганда за водене на война

| Интервю
Отец Йордан Божилов
Снимка: БНР

Църквата не трябва да се използва за пропаганда за водене на война.

Това каза пред БНР отец Йордан Божилов, свещенослужител в столичния храм "Св. Петка", ж.к. "Орландовци" и в храм "Св. Архангели" на Военната академия в София. Той бил военнослужещ, преди да стане свещеник.

"Ако една война се води с цел защита на отечеството и на териториалната цялост, свещеничеството има място сред войската, за да мотивира войниците да бъдат твърди във вярата и да защитават родината и народа си. ... Тъжно е, че с призива за защита на православието две православни държави - Русия и Украйна - воюват помежду си. Но все пак Русия е агресор, а Украйна защитава родината си".

Той подчерта, че църквата не трябва да се меси в политиката.

По думите му Христос е миротворецът, дошъл да донесе мир в душите ни и на света, затова "християните трябва да се обърнат към Бога и да просят неговия мир". 

Според отец Йордан Божилов армията и църквата имат много сходни неща:

"И двете са институции, в които съществува строга йерархия. И двете институции са строго дисциплинирани. Ако един млад човек иска да намери цел в живота, армията е едно такова място, където той ще бъде дисциплиниран и ще изгради в себе си онзи човек, който ще бъде полезен не само на себе си, а и на обществото". 

Ритуалът по освещаването на бойните знамена е началото на симбиозата между армията и църквата, обясни свещеникът:

"Водосветът е намерил приложение в армията още от Цар Симеон - 917 г. преди битката при Ахелой". 

Интервюто на Диана Янкулова с отец Йордан Божилов в предаването 12+4'' можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ден на траур в Харков след руския удар по хипермаркет през уикенда

В Харков днес е ден на траур за загиналите при руския удар по строителен хипермаркет в събота. По последни данни жертвите са 16, сред тях - и момиче на 12 години, 43-ма са ранени. До момента са идентифицирани 11 от телата, поне 7 души все още се водят в неизвестност. 14 са вече жертвите на руския въздушен удар в Харков Руските..

публикувано на 27.05.24 в 08:40

Наводнения взеха поне 3 жертви в Армения

Трима души са загинали при наводнения, причинени от проливни дъждове и излизането на реки от бреговете им в Армения и Грузия, предаде Ройтерс, като се позовава на медии от региона. Прекъснат е достъпът до села и стотици жители са били евакуирани от домовете си. В отговор на молба от страна на Ереван, руското министерство на отбраната изпраща..

публикувано на 27.05.24 в 08:19

Украйна във фокуса на Парламентарната асамблея на НАТО в София

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пристига в София за последния ден от пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО. Два дни 400 парламентаристи от 32 държави членки на НАТО и от 25 страни партньори и парламентарни организации обсъждаха позиции, които ще бъдат представени за одобрение и на срещата на върха във Вашингтон пред..

публикувано на 27.05.24 в 08:11
Световна здравна организация

СЗО обсъжда в Женева глобално споразумение за пандемиите

Страните от Световната здравна организация се събират днес в Женева, за да опитат да договорят глобално споразумение за пандемиите. Идеята за подобен договор възникна след пандемията на Covid-19, а напоследък е обект на множество критики и фалшиви новини. Договарянето на глобално споразумение за пандемиите е основната точка в дневния ред на..

публикувано на 27.05.24 в 08:09

Тодор Тагарев: Не се дискутира изпращане на български военнослужещи в Украйна

Има категорично продължение на политиката, която водеше кабинетът "Денков" в областта на отбраната и помощта за Украйна. Това констатира в интервю за БНР бившият военен министър проф. Тодор Тагарев. Според него " Украйна има значителен човешки потенциал ", но "мобилизирането на хора само на възраст над 27 години вече не е..

публикувано на 27.05.24 в 07:58

Около 55 хил. четвъртокласници на национално външно оценяване по БЕЛ

Около 55 хиляди четвъртокласници се явяват на национално външно оценяване по български език и литература днес. Изпитът ще започне в 10 часа и ще продължи 60 минути, а за учениците със специални образователни потребности - 90. Матурата се провежда в близо 1400 училища в страната. Тестът по български език съдържа 21 задачи,..

публикувано на 27.05.24 в 07:55

Десетки убити при въздушен удар в Рафах

Най-малко 35 души са били убити при израелския въздушен удар край град Рафах, според палестински медии и здравните власти в Ивицата Газа. По-рано бойци на групировката "Хамас" изстреляха за първи път от четири месеца ракети срещу Тел Авив. Сирени в Тел Авив, осем ракети бяха изстреляни от Рафах към Израел Израелските сили са..

публикувано на 27.05.24 в 07:51