"Sapiens. Кратка история на човечеството" - разказ за човешката еволюция от "птичи поглед"

 
"Sapiens. Кратка история на човечеството". Така се нарича една провокативна книга на Ювал Ноа Харари, която обхваща огромен период от време и проследява развитието на човечеството от неговото възникване, настоящето му и достига до бъдещето. Всъщност предсказанията на Харари за бъдещето са не по-малко провокативни, отколкото неговите обяснения за миналото. Валери Найденов, който представи изданието в ефира на „Хоризонт“, отбеляза, че то дава възможност на читателя да погледне на темата за човешката еволюция – и биологична, и културна, комплексно:

Мога да го сравня с тези фигури в Наска, които ако си на земята не можеш да ги видиш, но ако си много над тях, изведнъж ти се очертават. Така е и с тази книга. Тя е един сгъстен поглед върху цялата човешка предистория като че ли от птичи поглед. Изведнъж виждаш много връзки, които не си ги забелязвал досега - много развития, тенденции, които ти отварят очите за това, което се случва с тебе.

Самият автор има един такъв лаф в книгата, че колкото по-добре познаваш даден исторически период, толкова по-трудно можеш да обясниш какво се случва и защо и всъщност хората, които познават периода най-добре, тоест тези, които живеят в него, са най-безхаберните.

Не знам дали слушателите имат усещането, че не им е много ясно какво се случва сега в нашето време, но ако погледнат от този птичи поглед, може би някои неща ще се избистрят.

Според автора Нomo sapiens има едно основно предимство и това са митовете. Благодарение на тях е успял да победи останалите проточовеци, отбеляза още Найденов и добави:

Митовете е това, което дава възможност на големи човешки маси да се организират и да си взаимодействат. Примерно без митовете племе от стотина души биха могли да действат като един. Благодарение на митовете може да се организират и 500, и 1000 и милиони хора и това си продължава и до наше време и някак ме хвърля в размисъл за нашите митове. Какви митове имаме в България? Ние в момента живеем в поне три мита, които се борят един с друг. Всеки иска да елиминира другия и може би това е една от причините за проблемите, които имаме, коментира още Валери Найденов.

Това е червената нишка през цялата книга  - че ние живеем в условия на измислена реалност  - от абстракции, която сме измислили, но тя е придобила конкретика и реална материална сила, добави още Найденов. Той обясни още, че според автора човешките същества са на Земята от около 2,5 милиона години, а Homo sapiens e само на хиляди години. Повече за книгата може да научите от звуковия файл.  


ВИЖТЕ ОЩЕ

Фотографът Роджър Балън: Въздействието на добрата снимка се запазва във времето

Добрата снимка повлиява има дълготрайно въздействие върху начина, по който мислим и чувстваме. Добрата фотография излъчва емоция към хората наоколо, а въздействието на тази емоция се запазва във времето. Така смята фотографът Роджър Балън, който представя в Националната галерия Квадрат 500 изложбата си "Архетипи". Изложбата ще продължи до 13 януари...

публикувано на 19.12.18 в 09:43

Романът "Физика на тъгата“ вече е преведен и на испански

В литературния клуб „Перото“ в НДК институт „Сервантес“ ще представят испанския превод на „Физика на тъгата“ на Георги Господинов.       Директорът на Институт „Сервантес“ Хавиер Валдивиелсо обясни пред БНР, че книгата няма да бъде представена само в Испания, а в целия испаноезичен свят. „Нашето разбиране за културните отношения между България..

публикувано на 18.12.18 в 20:55
Мозайка Могилата без аналог на Балканите ще бъде показана за „Пловдив – Европейска столица на Културата 2019“

Руслан Йорданов: За програмата на Пловдив за столица на културата няма притеснения, с инфраструктурните проекти е различно

С културната програма в Пловдив всичко е наред в навечерието на откриването на 11 януари, откогато градът е столица на културата. Това каза за БНР Руслан Йорданов - журналист от вестник „Марица“:   „На 12-ти ще има много голямо шоу една 30-метрова кула ще бъде издигната в центъра на града, ще има общо 1500 артисти върху 5-те етажа на кулата,..

публикувано на 18.12.18 в 20:22

Премиера на „Среща в Санлис“ от Жан Ануи в Народния театър

Народният театър кани почитателите си на 20-и декември на премиерата на „Среща в Санлис“ от Жан Ануи. Проф. Атанас Атанасов поясни пред БНР, че пиесата е поставяна и преди, но на учебна сцена, а има и радиопостановка. В Народния театър тя ще бъде представена на сцена "Апостол Карамитев", поясни  Атанасов за предаването „12+3“ по „Хоризонт“...

публикувано на 18.12.18 в 16:12
Едвин Сугарев

Едвин и Йоан Сугареви представят тази вечер проекта "Думи и мълчания"

Тази вечер в Английската библиотека Hot Spot Books&Art Едвин Сугарев и неговият син Йоан Сугарев ще представят проекта „Думи и мълчания“ с поезия на Едвин и музика на Йоан. В предаването „Хоризонт до обед“ Едвин Сугарев каза:     „Много от истинската същност на света е разпиляна някъде във времената зад нас. Наистина всичко става някак..

публикувано на 18.12.18 в 13:16