Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Ралчев: Отношенията Турция - ЕС затънаха в блато, от което няма излизане в близките години

ЕС трябва да реши проблема със страна-кандидатка ли комуникира, или със страна - стратегически партньор

Пламен Ралчев
Снимка: http://www.bitelevision.com

Отношенията между Турция и ЕС навлязоха в едно блато, от което много трудно ще излязат през следващите няколко години.Диалогът между Анкара и Брюксел се усложни. това обобщение направи в предаването "Събота 150" преподавателят по международни отношения в Университета за национално и световно стопанство доц. Пламен Ралчев:

Вероятно ще има затишия в тези отношения, вероятно ще има моменти на ексалация и активизация, ако отново имаме ситуация с изостряне на бежанския поток и мигрантския натиск върху ЕС от турска територия. Не очаквам в близко бъдеще сериозни опити за активизиране на преговорите и за задълбочаването им.

Прекалено много въпроси нямат отговор и са на "червената линия", подчерта Ралчев и припомни сложната предистория на днешните отношения:

60 години тази държава чака да бъде припозната, да бъде приета, да бъде включена по някакъв начин. допреди десет години членството на Турция в европейската интеграционна общност, в ЕС, беше въпрос на идентификация. С управлението на Партията на справедливостта и развитието обаче тази европейска идентификация, тази западна ориентация на Турция все повече започваше да губи тежест. Цялостната външна преориентация на Турция, вътрешнополитическото й развитие през последните години доведе до една многопосочност в турската външна политика, до опити да се развиват и други направления. Президентът Ердоган започна да си позволява много рязко и остро да заявява, че Турция не се нуждае само и единствено от Европа и ЕС, че може да развива и други перспективи в своята външна политика, и че ЕС не бива да си позволява да бъде в ролята на ментор по отношение на Турция. Нещо, което много отличава Турция от всички други страни-кандидатки за членство. 

Пламен Ралчев уточни, че двойствената роля на Турция - и като кандидат за членство, и като стратегически партньор, много затруднява ситуацията, а за ЕС би било много трудно да бъде ментор на такава страна:

Тази двойствена роля трябва да бъде разрешена - ЕС като какво гледа на Турция - като на стратегически партньор, или като на страна, която, доста лицемерно е да се твърди, че въобще Турция някога би могла да се присъедини към ЕС... Тук е налице с години поддържано политическо лицемерие. Трябва да се реши този проблем: със страна-кандидатка ли комуникираме, или със страна - стратегически партньор.

Европейският съюз не може без Турция, най-малкото защото Турция е на стратегически важна външна граница на Съюза, изтъкна още доц. Ралчев:

ЕС вероятно ще бъде склонен да продължи да плаща на Турция. И в миналото този подход ЕС да плаща да сигурност на своите външни граници работеше по отношение на Северна Африка. за съжаление той не беше ефективен, но така или иначе ЕС няма друг подход, няма други инструменти, с които да управлява сигурността по външната си граница. Турция ще бъде възприемана като филтър, като буферна зона на ЕС. 

Евентуалното "замразяване" на преговорите с Анкара Пламен Ралчев коментира така:

На ниво ЕС това решение ще бъде взето трудно. Европейският парламент ще бъде и е институцията, която ясно заявява желанието тези преговори да бъдат "замразени", докато Европейската комисия ще продължи да лавира, ще търси междинни варианти, варианти за "претопляне" на отношенията с Турция.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

28-годишен мъж от Монтана с положителна проба за коклюш

Млад мъж е дал положителна проба за коклюш.  Той е на 28 години, по лична карта се води жител на Монтана, но живее и работи в столицата. Кръвната проба е положителна за коклюш и с бързо известие е уведомена Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Монтана. "Мъжът няма контактни лица в Монтана, те са в София", уточни директорът на РЗИ д-р..

публикувано на 26.04.24 в 10:01
Димитър Божилов

Районен кмет предлага "квартал на обезщетените", за да се съхранят зелените площи

Близо една трета от зелените площи в Южния парк в София са частни имоти. Става дума за 96 имота. "През 2020 г. Конституционният съд дерогира сроковете, с които можем да отчуждаваме тези имоти. Отчуждаването е лесен способ за придобиване на земи, защото е по-евтин, по-бърз, властнически способ. С това решение на КС общината беше поставена в..

публикувано на 26.04.24 в 10:00
Бойко Борисов

Борисов: ГЕРБ и ДПС няма да правят коалиция! Предрече поне 5 служебни правителства

Очаква се във вторник да се проведе извънредно заседание на парламента, заяви в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Борисов подчерта, че ГЕРБ и ДПС няма да правят коалиция, но предрече, че ще има поне още пет служебни правителства след изборите. По думите му, всичко е изгубено във взаимоотношенията с "Продължаваме..

публикувано на 26.04.24 в 09:55
Асен Василев

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ отхвърлиха дебата за корупция в Митниците и участието на Асен Василев

С гласовете на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ по време на заседанието на Народното събрание беше отхвърлено искането за разисквания по доклада на временната комисия за разследване на корупционните практики в агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев в тях.  Председател на Комисията е Тошко Йорданов от "Има такъв народ". Асен Василев: Марин и..

публикувано на 26.04.24 в 09:45
Кириакос Мицотакис

Гърция отказа отбрана на Украйна, дава за Олимпиадата зенитни ракети

Гърция няма да предостави на Украйна системи за противовъздушна отбрана, заяви пред телевизионните медии премиерът Кириакос Мицотакис. Така той даде отговор на изявления на лидери на опозицията, че премиерът няма право да изпраща оръжия без решение на парламента и да остави островите без противовъздушна защита. Мицотакис каза, че..

публикувано на 26.04.24 в 09:29
Първан Симеонов

Първан Симеонов: Борисов излиза на плюс. Всички се борят за любовта му

Епизод от предизборната надпревара и демонстрация на сила – така политологът Първан Симеонов от "Галъп интернешънъл болкан" разчита отстраняването на председателя на парламента Росен Желязков и с гласовете на ПП-ДБ. "Това е демонстрация на сила. ПП-ДБ са в отбранителна позиция и това е проява на сила , в която е малко спорно получава ли..

публикувано на 26.04.24 в 09:11

Обследват щетите от градушката в Пловдив, Стара Загора и Сливен

Сформирани са експертни комисии с представители на Областните дирекции "Земеделие", които да обследват незабавно пораженията по насажденията от падналата вчера градушка, съобщават от Министерството на земеделието. По предварителни данни най-много пострадали земеделски площи има в областите Пловдив, Стара Загора и Сливен. Експертите напомнят на..

публикувано на 26.04.24 в 09:03