С едноминутно мълчание беше почетена паметта на загиналите при спасяването на човешки живот

| обновено на 15.08.17 в 13:03


Паметта на всички лекари, медицински сестри, полицаи, доброволци и граждани, загинали при спасяването на човешки живот беше почетена с едноминутно мълчание пред паметника на медицинските чинове пред Военно-медицинската академия. Началникът на ВМА полк. проф. д-р Венцислав Мутафчийски подчерта, че лекарите често работят в рискова среда.

Неслучайно е избрана тази дата, защото много близо е до сърцето на всеки българин чувството на състрадание, чувството за спасение, чувството за взаимопомощ. Това е една великолепна идея, която се зароди преди много години и с подкрепата на Военно-медицинска академия се основа като официален празник. Поне за лекарите от Военно-медицинска академия, пък и тук видях много колеги, които са извън нашата болница като гости, които не бяха официално поканени. Те сами идват на този празник. Значи те имат усещането за празник, необходимост да дойдат, да сведат глава пред колегите, които са отдали живота си по един или друг начин за спасяването на други човешки животи

България е единствената страна в ЕС, която отбелязва паметта на своите сънародници, загинали при спасяване на хора в мирно време. Денят на спасението е създаден през 2005 година по инициатива на д-р Тотко Найденов, главен редактор на вестник "Български лекар". Известни са имената на над 130 лекари и 20 медицински сестри, загинали по време на работа. На честването са поканени представители на държавата, на Българския лекарски съюз, на Българския червен кръст и на синдикатите.

На тази дата през 1963 г. 26-годишният д-р Стефан Черкезов се връща от командировка с автобус, претъпкан с хора. На излизане от Горна Оряховица автобусът се блъска в камион и избухва в пламъци. Взривната вълна изхвърля лекаря в канавката, но той се връща и започва да вади хората. Успява да спаси близо 50 души, но само той умира от изгарянията по тялото си.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Светослава Кузманова.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33