Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Явор Алексиев: Липсата на кадри се очертава като основен проблем за икономиката

Снимка: Георги Корнейков, БНР
Разходите на домакинствата се вдигат малко по-бързо от доходите, но националната статистика отчита много покупки на стоки за дълготрайна употреба, които не се правят, когато ситуацията при домакинските бюджети се влошава. Това коментира в предаването "12+3" Явор Алексиев от Института за пазарна икономика. Според експерта доходите от работна заплата растат, а това е ключов индикатор, който икономистите следят:

Средно 9% на година не е малък ръст. Проблемът е, че изходната база е много ниска. Тоест едно е да нарасне от 1 000 на 1 100 лева нечия заплата, друго - от 500 - на 550 лева. Буквално става дума за двойна разлика.

Все пак тези 32%, които отиват за храна, са много, особено на фона на ЕС, поясни Алексиев. По думите му, най-заможните 30-40% от българите дават доста по-малко за храна, докато при най-бедните разходите за храна доближават 50%.

Преструктурирането на преработващата промишленост, което е в основата на индустриалните зони, е обвързано с необходимостта от нов тип работна ръка, каквато липсва. Като най-голям проблем се очертава липсата на хора, подчерта Явор Алексиев:

Компаниите в много сектори буквално се "бият" за хора. Тези хора ще получават по-високи заплати. Вижда се, че тази тенденция вече излиза от София. За съжаление обаче остава в южната част на страната. В Пловдив и Стара Загора има много силни данни за пазара на труда през последните две тримесечия. Като погледнем обаче малко на север - нито доходите на домакинствата изглеждат така, нито ръстът на възнагражденията, нито заетостта.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Реджеп Ердоган

Байдън посреща Ердоган в Белия дом на 9 май

Президентът на Съединените щати Джо Байдън ще посрещне турския президент Реджеп Ердоган в Белия дом на 9 май, предаде агенция Ройтерс. Посещението във Вашингтон ще бъде първото за Ердоган от 2019 г., когато той се срещна с тогавашния президент Доналд Тръмп, с когото има добри лични отношения. Откакто бе избран през 2020 г., Джо Байдън се е..

публикувано на 30.03.24 в 09:33

Жеги в Кипър, температурите удариха 30 градуса

Кипър записва първите за тази година температури от 30 градуса. Необичайно горещата за сезона вълна ще покрие страната от днес до средата на новата седмица. В същото време язовирите в страната са пълни до под половината от обема си. Температурите ще се покачат с близо 10 градуса над средните стойности за сезона и се очаква през следващите 5..

публикувано на 30.03.24 в 09:17

Зимата се завърна в Испания, лошото време взе жертви

Зимата се върна за Великден в Испания. Бурята Нелсън донесе сняг, дъжд и силни ветрове и предизвика наводнения и транспортни проблеми. Съобщено беше за четирима загинали при инциденти, свързани с лошото време. Въпреки че вече отслабва, бурята Нелсън продължава да засяга почти цялата територия на Испания. Сняг затрудни движението по над..

публикувано на 30.03.24 в 09:11

Водата в ловешкото село Дойренци е със завишени стойности на нитрати

Водата във водопровода на ловешкото село Дойренци е с надвишени  стойности на нитрати. От ВиК дружеството предупреждават населението да не я използва за питейни нужди - особено за деца до 3-годишна възраст. Завишените стойности на нитрати са установени след направени лабораторни изследвания на питейната вода от Регионалната здравна инспекция...

публикувано на 30.03.24 в 09:03

Промяната на времето: Местим стрелките с час напред

От 31 март - неделя, ще преминем към лятното часово време. Часовниците трябва да бъдат преместени с един час напред.  В 3 часа през нощта стрелките трябва да показват 4. Промяната на времето е в изпълнение на Директива 2000/84/ЕО на Европейския парламент (ЕП) и на Съвета на Европейския съюз (ЕС) от 19 януари 2001 г. Преди години..

публикувано на 30.03.24 в 08:24

Проучване: Във Великобритания вярват повече на опозицията, отколкото на управляващите

Проучване в Обединеното кралство показва, че гласоподавателите вярват повече на лейбъристите в опозиция, отколкото на управляващите консерватори, когато става въпрос за отбраната на страната. Проучването на вестник "Дейли мейл" показва, че гласоподавателите вече не гледат на торите като на партия на отбраната.  Увеличава се недоволството от..

публикувано на 30.03.24 в 07:58
Прозорец свети в жилищен блок по време на спиране на електроподаването в Киев, 6 декември 2022

Спряха тока в части от Украйна заради изстреляни дронове към електроцентрали

Украйна наложи извънредно спиране на тока в няколко региона, след като Русия изстреля десетки ракети и дронове по нейните електроцентрали през нощта.  Москва засили бомбардирането на Украйна през последните седмици, насочено към енергийната инфраструктура в отговор на смъртоносните украински атаки срещу граничните региони на Русия.  Режим на тока..

публикувано на 30.03.24 в 07:47