Асен Йорданов, "Биволъ": Работата на журналистите по "Азербайджанска перачница" няма да спре дотук

Асен Йорданов
БГНЕС
Прокуратурата трябва да реагира по този начин - трябва да извърши проверка, разбира се, въпреки че няма никакви обвинения срещу Калин Митрев (българския представител в Европейската банка за възстановяване и развитие - бел. ред.) в нарушение на българското законодателство, но прокуратурата нека да си провери дали той е нарушил българското законодателство. Този коментар направи в ефира на "Хоризонт" журналистът Асен Йорданов от сайта "Биволъ", който е част от международния журналистически консорциум, публикувал факти за така наречената "Азербайджанска перачница" -  мащабни плащания от страна на Азербайджан към европейски политици в опит да се подобри имиджа на страната и на президента Илхам Алиев:

Тук въпросът е по-различен, разбира се, тук не става въпрос и ние не отправяме обвинения, че Митрев е нарушил българското законодателство, ние просто споменаваме факти и обстоятелства, че той е получавал средства от четири фантомни офшорни организации  - фирми, които са кухи, без дейност и чрез които са изпращани пари едновременно на много международни субекти - авторитетни личности, организации, които в същото време са правили сериозна реклама на режима в Азербайджан и то събитията, рекламите, съвпадат във времето с направените преводи.

По отношение на материалите, които журналистите от "Биволъ" могат да предоставят на разследващите у нас, Йорданов отбеляза:

Ние всичко, което сме готови да предоставим, ние сме го публикували. Това, което допълнително бихме могли да предоставим, ще съгласуваме с нашите международни партньори, тъй като разследването не е само наше. Ние сме само партньори в този екип и голяма част от нещата - част от документите, проверките, разговорите са направени от нашите партньори в Азербайджан и в други държави в Европа.

Според Асен Йорданов фактът, че, когато е получавал средствата от Азербайджан, Митрев не е бил представител в ЕБВР, няма особено значение:

Това нещо няма никакво значение. Дали е бил в европейската банка, или не е бил - това няма абсолютно никаква връзка с обстоятелствата по разследването. Тук обстоятелствата, които ние споменаваме, сами по себе си будят съмнение относно произхода на тези пари и защо ги е получавал. Няма значение дали е бил в банката, или не е бил в банката, но той е получавал пари от тези "черни каси" - фантомни офшорни фирми, а не от фирмата, която той твърди, че е извършил консултантските услуги.

Йорданов подчерта, че главната отговорност е на азербайджанските власти - прокуратура, служби за сигурност, които трябва да проведат разследване и да установят фактите. Журналистът обаче отбеляза, че олигархичните кръгове и обвързаности, които властват в Азербайджан, не са основание да се очаква особено задълбочено местно разследване по случая. Журналистическият консорциум ще продължи да работи, допълни Асен Йорданов: 

Тази фирма, за която Митрев твърди, че е извършвала огромни инфраструктурни проекти - хидроинженерни, в Азербайджан е регистрирана с капитал 10 лева на адрес в Баку, в една квартира, в която има регистрирани още седем такива фирми с капитал 10 лева, без да може да бъде намерена някаква следа относно някаква сериозна тяхна дейност, извършвана на територията на Азербайджан. Фактът, че в една и съща квартира са регистрирани примерно две-три фирми, говори сам по себе си, че самото същество на тези фирми би могло да бъде поставено под съмнение. Разбира се, азербайджанската прокуратура едва ли ще се заеме с разследване на цялата тази схема, имайки предвид тесните корупционни обвързаности и олигархичният модел, който в момента съществува в азербайджанското общество. Но, така или иначе, мога да кажа, че международен екип от журналисти ще продължи да изследва и да разследва цялата тази тъмна схема.

Това, което ние сме направили, можем да го подкрепим с документи - документите са налице, че Калин Митрев е получавал тези суми, самият той не го отрича. Оттук нататък вече има и по-сериозни структури, аз се надявам - и финансови служби, и институции, които могат да проверяват съответните факти и обстоятелства, ако азербайджанските власти, разбира се далеч съм от мисълта, че те ще си свършат работата, но така или иначе няма да се спре дотук, коментира Йорданов.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Кюриосити" отбеляза 2000-ия си ден на Марс

Марсоходът "Кюриосити" на НАСА отбеляза 2000-ия си ден на Червената планета, съобщи Асошиейтед прес. Всъщност става въпрос за 2000 дни по марсианските стандарти. Едно марсианско денонощие се равнява на 24 часа, 39 минути и 35 секунди. Следователно 2000 денонощия на Марс се равняват на 2055 денонощия на Земята. Това е важно събитие за учените, които..

публикувано на 24.03.18 в 01:20

Огромен птеродактил дебютира в германски музей

Части от скелета на птеродактил - вероятно най-големия откриван досега - бяха изложени в музея на динозаврите в Денкендорф, съобщи ДПА. Изчисленията за размера на птеродактила са смайващи - размахът на крилата му е бил поне 12 м, а теглото - около тон. Тъй като костите му са намерени в Румъния, той  е наречен "Дракула". Скелетът вероятно е на 66..

публикувано на 24.03.18 в 01:18

Макрон: при вчерашните нападения на джихадист в южна Франция са загинали трима души и 16 души са били ранени

Френският президент Еманюел Макрон съобщи, че при вчерашните нападения на джихадист от марокански произход в южна Франция са загинали трима души и 16 души са били ранени. Най-малко двама са в критично състояние, допълни Макрон, цитиран от "Франс прес". Френските служби за сигурност проверяват автентичността на твърденията за поетата от "Ислямска..

публикувано на 23.03.18 в 22:55
Карлес Пучдемон

Върховният съд на Испания реши да издаде международни и европейски заповеди за арест срещу шестима каталунски лидери

Съдия от Върховният съд на Испания реши да издаде международни и европейски заповеди за арест срещу шестима каталунски лидери, сред които и бившият регионален лидер Карлес Пучдемон, предадоха световните агенции. Общо 25-ма каталунски лидери ще бъдат съдени за бунт, злоупотреби или неподчинение на испанската държава, припомня Ройтерс.

публикувано на 23.03.18 в 22:37

Бедствената ситуация в община Видин остава в сила

Община Видин остава в бедствена ситуация, въпреки възстановеното електрозахранване на помпената станция при село Сланотрън, заради която бяха заплашени да останат без вода Видин и още 22 населени места в общината.  В сила остава и първият етап от плана за действие при високи води на река Дунав. Ситуацията обобщи кметът на Видин Огнян Ценков..

обновено на 23.03.18 в 18:42