Асен Йорданов, "Биволъ": Работата на журналистите по "Азербайджанска перачница" няма да спре дотук

Асен Йорданов
БГНЕС
Прокуратурата трябва да реагира по този начин - трябва да извърши проверка, разбира се, въпреки че няма никакви обвинения срещу Калин Митрев (българския представител в Европейската банка за възстановяване и развитие - бел. ред.) в нарушение на българското законодателство, но прокуратурата нека да си провери дали той е нарушил българското законодателство. Този коментар направи в ефира на "Хоризонт" журналистът Асен Йорданов от сайта "Биволъ", който е част от международния журналистически консорциум, публикувал факти за така наречената "Азербайджанска перачница" -  мащабни плащания от страна на Азербайджан към европейски политици в опит да се подобри имиджа на страната и на президента Илхам Алиев:

Тук въпросът е по-различен, разбира се, тук не става въпрос и ние не отправяме обвинения, че Митрев е нарушил българското законодателство, ние просто споменаваме факти и обстоятелства, че той е получавал средства от четири фантомни офшорни организации  - фирми, които са кухи, без дейност и чрез които са изпращани пари едновременно на много международни субекти - авторитетни личности, организации, които в същото време са правили сериозна реклама на режима в Азербайджан и то събитията, рекламите, съвпадат във времето с направените преводи.

По отношение на материалите, които журналистите от "Биволъ" могат да предоставят на разследващите у нас, Йорданов отбеляза:

Ние всичко, което сме готови да предоставим, ние сме го публикували. Това, което допълнително бихме могли да предоставим, ще съгласуваме с нашите международни партньори, тъй като разследването не е само наше. Ние сме само партньори в този екип и голяма част от нещата - част от документите, проверките, разговорите са направени от нашите партньори в Азербайджан и в други държави в Европа.

Според Асен Йорданов фактът, че, когато е получавал средствата от Азербайджан, Митрев не е бил представител в ЕБВР, няма особено значение:

Това нещо няма никакво значение. Дали е бил в европейската банка, или не е бил - това няма абсолютно никаква връзка с обстоятелствата по разследването. Тук обстоятелствата, които ние споменаваме, сами по себе си будят съмнение относно произхода на тези пари и защо ги е получавал. Няма значение дали е бил в банката, или не е бил в банката, но той е получавал пари от тези "черни каси" - фантомни офшорни фирми, а не от фирмата, която той твърди, че е извършил консултантските услуги.

Йорданов подчерта, че главната отговорност е на азербайджанските власти - прокуратура, служби за сигурност, които трябва да проведат разследване и да установят фактите. Журналистът обаче отбеляза, че олигархичните кръгове и обвързаности, които властват в Азербайджан, не са основание да се очаква особено задълбочено местно разследване по случая. Журналистическият консорциум ще продължи да работи, допълни Асен Йорданов: 

Тази фирма, за която Митрев твърди, че е извършвала огромни инфраструктурни проекти - хидроинженерни, в Азербайджан е регистрирана с капитал 10 лева на адрес в Баку, в една квартира, в която има регистрирани още седем такива фирми с капитал 10 лева, без да може да бъде намерена някаква следа относно някаква сериозна тяхна дейност, извършвана на територията на Азербайджан. Фактът, че в една и съща квартира са регистрирани примерно две-три фирми, говори сам по себе си, че самото същество на тези фирми би могло да бъде поставено под съмнение. Разбира се, азербайджанската прокуратура едва ли ще се заеме с разследване на цялата тази схема, имайки предвид тесните корупционни обвързаности и олигархичният модел, който в момента съществува в азербайджанското общество. Но, така или иначе, мога да кажа, че международен екип от журналисти ще продължи да изследва и да разследва цялата тази тъмна схема.

Това, което ние сме направили, можем да го подкрепим с документи - документите са налице, че Калин Митрев е получавал тези суми, самият той не го отрича. Оттук нататък вече има и по-сериозни структури, аз се надявам - и финансови служби, и институции, които могат да проверяват съответните факти и обстоятелства, ако азербайджанските власти, разбира се далеч съм от мисълта, че те ще си свършат работата, но така или иначе няма да се спре дотук, коментира Йорданов.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Пазарът Ледънхол във финансовия квартал на британската столица беше евакуиран за кратко

Пазарът Ледънхол във финансовия квартал на британската столица беше евакуиран днес за кратко заради подозрителен пакет, предаде Ройтерс. След проверка лондонската полиция съобщи, че пазарът отново е отворен и подозрителният пакет не е опасен. Пазарът е разположен в галерия с пищни архитектурни орнаменти, в която има много магазини и барове и..

публикувано на 19.09.17 в 18:02

Тленните останки на митрополит Дометиан бяха посрещнати във Видин

Тленните останки на Видинския митрополит Дометиан, който почина вчера в столична болница, бяха посрещнати във Видин. За посрещането пред катедралния храм в града се събраха десетки християни.  Духовници, представители на институции и миряни посрещнаха тленните останки на видинския митрополит Дометиан. Някои от присъстващите християни споделиха..

публикувано на 19.09.17 в 17:57

Ремонтирана с доброволен труд на ученици площадка в Добрич отново е разрушена

Ремонтирана с доброволен труд на ученици площадка в Добрич отново е разрушена. Причината е в поредната авария на водопровод до игрището. Площадката е открита на 16-и септември и е възстановена по проекта "Мястото", чиято идея е облагородяването на младежки пространства за забавление с участието на самите младежи. Поредната авария на водопреносната..

публикувано на 19.09.17 в 16:57

Предпазни мерки в Кърджали срещу пожари

Регионалната противопожарна дирекция  в Кърджали отправи апел към местните хора заради усложнена обстановка в района. Само за два дни са възникнали девет пожара, при които са унищожени две жилищни сгради и над 400 декара сухи треви и храсти. Дирекцията разпространи списък с 15 предпазни мерки. Сред тях са забрана за палене на огън при вятър, в близост..

публикувано на 19.09.17 в 16:34

Антикорупционният фонд внесе сигнал до Цацаров за проверка за корупционни практики по "Южен поток"

Антикорупционният фонд внесе сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров с искане за проверка на данни за корупционни практики, свързани с проекта "Южен поток". Тъй като проверката се отнася и до руски граждани, от неправителствената организация очакват обвинител номер едно да предаде сигнала на намиращия се в момента у нас генерален прокурор на Руската..

публикувано на 19.09.17 в 15:52