За да постигнем по-голяма справедливост при данъчното облагане

Димитър Събев: Големият въпрос у нас е съотношението между преки и косвени данъци

Снимка: БГНЕС

Днес беше обявено създаването на гражданската инициатива "Да спрем машината за неравенство" за преразпределяне на данъчната тежест в България - това стана с организирането на национална подписка с искане за определяне на справедливи данъци у нас. Журналистът Димитър Събев, който е част от инициативата, коментира в ефира на "Хоризонт" въпроса за баланса между ефективността и справедливостта на данъчното облагане, като отбеляза, че у нас има много гласовити противници на данъчната "тежест" по принцип.  


Събев изтъкна, че данъчната система ще бъде далеч по-справедлива, ако се въведе диференциация на ДДС и необлагаем минимум на доходите. Според журналиста въвеждането им обаче не е част от дебатите дали у нас да има "плосък" или прогресивен данък (въпреки че т.нар. "плосък" - т.е. пропорционален данък, означава облагане на всички с една и съща ставка и това изключва необлагаемия минимум - бел. ред.). Димитър Събев коментира:

По-справедливи данъци да има в България е възможно, стига да искаме да бъдем като една обикновена, средностатистическа европейска държава. Защото фактите говорят  - ние го подкрепяме с много статистика, с много карти, направени за обикновения човек, които показват - една карта на Европа, на която с цветни краски са описани всички страни, които прилагат най-различни техники и методи, които помагат за справедливостта на данъчната система.  България е единствената, която не ги прилага. България е "черна дупка". И тук не става дума за тази дискусия, този дебат, който си изморихме гърлата да го говорим  - дали имаме нужда от плосък или прогресивен данък. 

Тук става дума за нещо даже по-базово  - това да има диференциран, тоест гъвкав ДДС за стоки от първа необходимост като хляб, мляко, лекарства, книги. И другото нещо  - един необлагаем минимум на доходите, тоест хората, които получават най-малки заплати, минималните заплати, да не плащат от тях данък на държавата и да пълнят хазната. Това са неща, които отсъстват от българската данъчна система и присъстват във всички останали европейски държави. Защо ние не сме европейци, попита Събев.


В никакъв случай не мога да приема тезата, че не трябва да въвеждаме гъвкаво ДДС, затова защото ще бъде много сложно, изтъкна  журналистът, като добави:

Ами да отидем в една съседна Гърция, която е раздирана от кризи, за която толкова неща се изговориха - отиваш в магазина, на касата си плащаш, маркират се продуктите и за някои продукти пише 4% ДДС, за други продукти пише 13% ДДС, на други пише 21% ДДС  - това е механично.

Димитър Събев обясни, че основната концепция на инициативата за реформа в данъчната система у нас с цел тя да стане по-справедлива, е промяната на съотношението между преките и косвените данъци, което в момента е в полза на косвените ("лъвският пай" у нас се пада на ДДС и акцизите, на които основно разчита хазната на България - бел. ред):

Според мен този въпрос за плоския данък е много принципен и важен, но в количествено отношение - в чисто финансов аспект, той е малко като нещо за отвличане на вниманието, като фойерверк. Защото въпросът за плоския или прогресивния данък ще реши между 18 или 20% от данъчните приходи. Истинският, големият залог, големият проблем е въпросът за съотношението между преки и косвени данъци и социално осигуряване. В европейските страни има един равностранен триъгълник между приходи от преки данъци, от косвени данъци и от социални осигуровки. При нас всичките пари (в държавната хазна - бел.ред.), огромната част  - над 50%, идват от косвени данъци  - това са едни скрити данъци, които се плащат от бедния човек, който отива до магазина да си пазарува хляб и мляко. Ние смятаме, че нещата трябва да бъдат променени.

Като отбеляза, че идеите на "Да спрем машината за неравенство" намират подкрепа, например сред леви евродепутати, Димитър Събев посочи:

Аз и нашата широка - хоризонтална, организация не сме съгласни, че именно най-бедните, отрудените маси трябва да носят данъчната тежест на обществото. Ние не сме за повишаване или понижаване на данъците, а за преразпределение на данъчната тежест  - да има по-голяма справедливост.


Повече за инициативата "Да спрем машината за неравенство" и за тезите на нейните поддръжници чуйте от звуковия файл. 

Свързани новини

Национална подписка с искане за необлагаем минимум за доходите на физическите лица

Въвеждане на необлагаем минимум за доходите на физическите лица и намаление на ставките на ДДС върху храни и стоки от първа необходимост- за това се обявиха от новосъздадената гражданска инициатива "Да спрем машината за неравенство. За справедливи данъци"...

публикувано на 11.09.17 в 15:38
ВИЖТЕ ОЩЕ
Николай Василев

Николай Василев: Трябва да влезем в еврозоната колкото може по-рано

„За 10 години ние заспахме и в стратегически план почти нищо ново не постигнахме. Изобщо не сме се приближили до еврозоната. Не само че не сме влезли, а ние не сме по-близо до еврозоната отколкото бяхме през 2007 г., даже сме по-далече от нея“. Това..

обновено на 25.04.18 в 13:10

КЕВР ще бъде уведомявана, ако дружество продава повече от 20% от капитала си

Комисията за енергийно и водно регулиране няма да разрешава, а само ще бъде уведомявана, ако някое дружество реши да продава повече от 20 на сто от капитала си. Заради казуса с продажбата на българските активи на ЧЕЗ, първоначалната идея на..

публикувано на 24.04.18 в 17:56

Поправки в Закона за трудова миграция облекчават режима на сезонна заетост

Националният съвет за тристранно сътрудничество разгледа промените в правилника за прилагане на Закона за трудова миграция и трудова мобилност. Част от поправките облекчават режима на сезонна заетост. С промените в закона отпада задължението на..

публикувано на 24.04.18 в 17:17

Т. Петкова: Още не е решено за обжалване отмяната на формулата за дялово разпределение

Енергийното министерство все още не е решило дали да обжалва решението на Върховния административен съд, който отмени формулата за определяне на таксата за дялово разпределение. Ако решението на съда не бъде обжалвано, тогава трябва да бъде решено по..

публикувано на 24.04.18 в 15:57

ЕК готви нов регламент за етикетите, които показват консумацията на ток от домакинските електроуреди

Нов регламент за етикетите, които показват консумацията на ток от домакинските електроуреди, подготвя Европейската комисия, по настояване на бранша.  Новата скала ще бъде обозначена с латинските букви от А до G в низходящ ред. Най-енергоефективни ще..

публикувано на 24.04.18 в 14:31