За да постигнем по-голяма справедливост при данъчното облагане

Димитър Събев: Големият въпрос у нас е съотношението между преки и косвени данъци

Снимка: БГНЕС

Днес беше обявено създаването на гражданската инициатива "Да спрем машината за неравенство" за преразпределяне на данъчната тежест в България - това стана с организирането на национална подписка с искане за определяне на справедливи данъци у нас. Журналистът Димитър Събев, който е част от инициативата, коментира в ефира на "Хоризонт" въпроса за баланса между ефективността и справедливостта на данъчното облагане, като отбеляза, че у нас има много гласовити противници на данъчната "тежест" по принцип.  


Събев изтъкна, че данъчната система ще бъде далеч по-справедлива, ако се въведе диференциация на ДДС и необлагаем минимум на доходите. Според журналиста въвеждането им обаче не е част от дебатите дали у нас да има "плосък" или прогресивен данък (въпреки че т.нар. "плосък" - т.е. пропорционален данък, означава облагане на всички с една и съща ставка и това изключва необлагаемия минимум - бел. ред.). Димитър Събев коментира:

По-справедливи данъци да има в България е възможно, стига да искаме да бъдем като една обикновена, средностатистическа европейска държава. Защото фактите говорят  - ние го подкрепяме с много статистика, с много карти, направени за обикновения човек, които показват - една карта на Европа, на която с цветни краски са описани всички страни, които прилагат най-различни техники и методи, които помагат за справедливостта на данъчната система.  България е единствената, която не ги прилага. България е "черна дупка". И тук не става дума за тази дискусия, този дебат, който си изморихме гърлата да го говорим  - дали имаме нужда от плосък или прогресивен данък. 

Тук става дума за нещо даже по-базово  - това да има диференциран, тоест гъвкав ДДС за стоки от първа необходимост като хляб, мляко, лекарства, книги. И другото нещо  - един необлагаем минимум на доходите, тоест хората, които получават най-малки заплати, минималните заплати, да не плащат от тях данък на държавата и да пълнят хазната. Това са неща, които отсъстват от българската данъчна система и присъстват във всички останали европейски държави. Защо ние не сме европейци, попита Събев.


В никакъв случай не мога да приема тезата, че не трябва да въвеждаме гъвкаво ДДС, затова защото ще бъде много сложно, изтъкна  журналистът, като добави:

Ами да отидем в една съседна Гърция, която е раздирана от кризи, за която толкова неща се изговориха - отиваш в магазина, на касата си плащаш, маркират се продуктите и за някои продукти пише 4% ДДС, за други продукти пише 13% ДДС, на други пише 21% ДДС  - това е механично.

Димитър Събев обясни, че основната концепция на инициативата за реформа в данъчната система у нас с цел тя да стане по-справедлива, е промяната на съотношението между преките и косвените данъци, което в момента е в полза на косвените ("лъвският пай" у нас се пада на ДДС и акцизите, на които основно разчита хазната на България - бел. ред):

Според мен този въпрос за плоския данък е много принципен и важен, но в количествено отношение - в чисто финансов аспект, той е малко като нещо за отвличане на вниманието, като фойерверк. Защото въпросът за плоския или прогресивния данък ще реши между 18 или 20% от данъчните приходи. Истинският, големият залог, големият проблем е въпросът за съотношението между преки и косвени данъци и социално осигуряване. В европейските страни има един равностранен триъгълник между приходи от преки данъци, от косвени данъци и от социални осигуровки. При нас всичките пари (в държавната хазна - бел.ред.), огромната част  - над 50%, идват от косвени данъци  - това са едни скрити данъци, които се плащат от бедния човек, който отива до магазина да си пазарува хляб и мляко. Ние смятаме, че нещата трябва да бъдат променени.

Като отбеляза, че идеите на "Да спрем машината за неравенство" намират подкрепа, например сред леви евродепутати, Димитър Събев посочи:

Аз и нашата широка - хоризонтална, организация не сме съгласни, че именно най-бедните, отрудените маси трябва да носят данъчната тежест на обществото. Ние не сме за повишаване или понижаване на данъците, а за преразпределение на данъчната тежест  - да има по-голяма справедливост.


Повече за инициативата "Да спрем машината за неравенство" и за тезите на нейните поддръжници чуйте от звуковия файл. 

Свързани новини

Национална подписка с искане за необлагаем минимум за доходите на физическите лица

Въвеждане на необлагаем минимум за доходите на физическите лица и намаление на ставките на ДДС върху храни и стоки от първа необходимост- за това се обявиха от новосъздадената гражданска инициатива "Да спрем машината за неравенство. За справедливи данъци"...

публикувано на 11.09.17 в 15:38
ВИЖТЕ ОЩЕ
тютюн, разсаждане

40% са нерегистрираните тютюнопроизводители през 2018 г.

6 000 от общо около 10 хил. тютюнопроизводители са се регистрирали през 2018 г., каза пред БНР заместник-председателят на националната асоциация на тютюнопроизводителите Вилдан Шабанова. Тя обясни, че това е индивидуален избор:       „Това е само..

публикувано на 19.12.18 в 09:44

Я. Алексиев: Средносрочната бюджетна прогноза спъва преговорите работодатели - синдикати

Средносрочната бюджетна прогноза и разписаното в нея е едно от основните неща, които спъват в момента преговорите между работодатели и синдикати за минималната работна заплата. Това заяви пред БНР Явор Алексиев от Института за пазарна икономика...

публикувано на 19.12.18 в 08:54

Фонд "Земеделие" изплащана субсидиите за обработваеми площи

Фонд "Земеделие" започна изплащането на субсидиите за обработваеми площи. Късно снощи експертите от Фонда са наредили плащане на над 630 млн. лева.  Очаква се днес парите да бъдат по сметките на 58 000 фермери. Общият бюджет за подпомагане по схемата..

публикувано на 19.12.18 в 07:28

МВФ одобри нов заем за Украйна

Съветът на директорите на МВФ одобри споразумение по кредитния механизъм "stand-by" за Украйна, съобщиха световните агенции. Заемът е в размер на 3,9 милиарда долара и е за срок от 14 месеца. Първият транш от 1,4 милиарда ще бъде предоставен на Киев..

публикувано на 19.12.18 в 03:58
Евгений Кънев

Евгений Кънев: Би било странно, ако никой не понесе отговорност заради монопола на газовия пазар

Размерът на глобата, наложена от Европейската комисия заради монопол на българския газов пазар, е доста голям за нашите възможности и би било странно, ако никой не понесе никаква отговорност за това, че се случва. Това каза пред БНР икономистът..

публикувано на 18.12.18 в 18:18