За да постигнем по-голяма справедливост при данъчното облагане

Димитър Събев: Големият въпрос у нас е съотношението между преки и косвени данъци

Снимка: БГНЕС

Днес беше обявено създаването на гражданската инициатива "Да спрем машината за неравенство" за преразпределяне на данъчната тежест в България - това стана с организирането на национална подписка с искане за определяне на справедливи данъци у нас. Журналистът Димитър Събев, който е част от инициативата, коментира в ефира на "Хоризонт" въпроса за баланса между ефективността и справедливостта на данъчното облагане, като отбеляза, че у нас има много гласовити противници на данъчната "тежест" по принцип.  


Събев изтъкна, че данъчната система ще бъде далеч по-справедлива, ако се въведе диференциация на ДДС и необлагаем минимум на доходите. Според журналиста въвеждането им обаче не е част от дебатите дали у нас да има "плосък" или прогресивен данък (въпреки че т.нар. "плосък" - т.е. пропорционален данък, означава облагане на всички с една и съща ставка и това изключва необлагаемия минимум - бел. ред.). Димитър Събев коментира:

По-справедливи данъци да има в България е възможно, стига да искаме да бъдем като една обикновена, средностатистическа европейска държава. Защото фактите говорят  - ние го подкрепяме с много статистика, с много карти, направени за обикновения човек, които показват - една карта на Европа, на която с цветни краски са описани всички страни, които прилагат най-различни техники и методи, които помагат за справедливостта на данъчната система.  България е единствената, която не ги прилага. България е "черна дупка". И тук не става дума за тази дискусия, този дебат, който си изморихме гърлата да го говорим  - дали имаме нужда от плосък или прогресивен данък. 

Тук става дума за нещо даже по-базово  - това да има диференциран, тоест гъвкав ДДС за стоки от първа необходимост като хляб, мляко, лекарства, книги. И другото нещо  - един необлагаем минимум на доходите, тоест хората, които получават най-малки заплати, минималните заплати, да не плащат от тях данък на държавата и да пълнят хазната. Това са неща, които отсъстват от българската данъчна система и присъстват във всички останали европейски държави. Защо ние не сме европейци, попита Събев.


В никакъв случай не мога да приема тезата, че не трябва да въвеждаме гъвкаво ДДС, затова защото ще бъде много сложно, изтъкна  журналистът, като добави:

Ами да отидем в една съседна Гърция, която е раздирана от кризи, за която толкова неща се изговориха - отиваш в магазина, на касата си плащаш, маркират се продуктите и за някои продукти пише 4% ДДС, за други продукти пише 13% ДДС, на други пише 21% ДДС  - това е механично.

Димитър Събев обясни, че основната концепция на инициативата за реформа в данъчната система у нас с цел тя да стане по-справедлива, е промяната на съотношението между преките и косвените данъци, което в момента е в полза на косвените ("лъвският пай" у нас се пада на ДДС и акцизите, на които основно разчита хазната на България - бел. ред):

Според мен този въпрос за плоския данък е много принципен и важен, но в количествено отношение - в чисто финансов аспект, той е малко като нещо за отвличане на вниманието, като фойерверк. Защото въпросът за плоския или прогресивния данък ще реши между 18 или 20% от данъчните приходи. Истинският, големият залог, големият проблем е въпросът за съотношението между преки и косвени данъци и социално осигуряване. В европейските страни има един равностранен триъгълник между приходи от преки данъци, от косвени данъци и от социални осигуровки. При нас всичките пари (в държавната хазна - бел.ред.), огромната част  - над 50%, идват от косвени данъци  - това са едни скрити данъци, които се плащат от бедния човек, който отива до магазина да си пазарува хляб и мляко. Ние смятаме, че нещата трябва да бъдат променени.

Като отбеляза, че идеите на "Да спрем машината за неравенство" намират подкрепа, например сред леви евродепутати, Димитър Събев посочи:

Аз и нашата широка - хоризонтална, организация не сме съгласни, че именно най-бедните, отрудените маси трябва да носят данъчната тежест на обществото. Ние не сме за повишаване или понижаване на данъците, а за преразпределение на данъчната тежест  - да има по-голяма справедливост.


Повече за инициативата "Да спрем машината за неравенство" и за тезите на нейните поддръжници чуйте от звуковия файл. 

Свързани новини

Национална подписка с искане за необлагаем минимум за доходите на физическите лица

Въвеждане на необлагаем минимум за доходите на физическите лица и намаление на ставките на ДДС върху храни и стоки от първа необходимост- за това се обявиха от новосъздадената гражданска инициатива "Да спрем машината за неравенство. За справедливи данъци"...

публикувано на 11.09.17 в 15:38