Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Максим Дунаевски аплодира варненската постановка на „Тримата мускетари“

| обновено на 12.09.17 в 20:02

През последните два сезона Варненската опера дава сериозна заявка да стане водещата сила у нас в областта на мюзикъла. След много успешната премиера на мюзикъла „Граф Монте Кристо“ от Ив Деска миналата година на „Варненско лято“ и „Опера в Летния театър“, тази година във варненските фестивални афиши се прибавиха „Котките“ на Ендрю Лойд Уебър и „Тримата мускетари“ на Максим Дунаевски. Превръща се в традиция след успешната премиера спектаклите да шестват с успех и по други градове и фестивални сцени, от които получаваме възторжени отзиви от публиката. Миналата година холивудският композитор от френски произход Ив Деска гостува на гастрола на „Граф Монте Кристо“ в София и сподели пред репортерския микрофон на предаването за музикално-сценични изкуства и културен туризъм „Каста дива“ голямото си задоволство. Сега отново бях сред зрителите, които очакваха с нетърпение авторът на премиерния мюзикъл „Тримата мускетари“ – руския композитор Максим Дунаевски, да присъства на спектакъла в Летния театър и да даде оценката си.

Водещата Росица Кавалджиева и композиторът Максим ДунаевскиХареса ли Ви постановката на Варненската опера?
Да! Смятам, че е направено доста забавно, иронично. Истинска комедия, дори повече, отколкото бяха филмът и мюзикълът! Най-важното е, че публиката го приема добре, смее се, аплодира! Това е най-важното!

Ако позволите, бих Ви помолила да се върнем назад към създаването на филма мюзикъл!
Аз мисля, че всъщност всичко се получава случайно! Намери се режисьор, който имаше желание да заснеме филм по „Тримата мускетари“ на Дюма. Бяха му казали: „Знаеш ли, има такъв мюзикъл в нашия театър?“ И така, както звездите на небето, съдбите се срещат и се получава нещо! А ако много се стараеш да постигнеш нещо, то може и да не се случи! А ако се върнем още по-назад… Толкова много филми са заснети по „Тримата мускетари“ на Дюма, толкова много спектакли са поставени, опери, балети, че сякаш нищо ново не може да бъде казано! Свежестта на мюзикъла, според мен беше в това не да пресъздадеш истински мускетари, а да „поиграеш“ на мускетари, като децата. И според мен и Варненската опера е направила точно това – да поиграеш на мускетари!

Нашата публика, нашите слушатели много високо ценят творчеството на Вашия баща – Исак Дунаевски. Какво беше най-важното, което научихте от него?
За съжаление аз бях едва 10-годишен, когато той почина, затова не можа да ми предаде много неща. Но неговото творчество, неговата музика ме съпровожда през целия ми живот! И смятам, че точно от него мелодията се превърна в главното за мен в музиката! Въпреки че мнозина я отричат. И в музикалната история се редуват възходящи и низходящи периоди, периоди, в които мелодията изчезва, а след това отново се възвръща.

Казахте, че много обичате Варна!
Да! Почти 10 години вече живея през лятото близо до Варна, в Златни пясъци. Това вече е моята втора Родина! Имам роял в стаята си, композирам. Много се радвам, че моя творба беше поставена! Разговаряхме с директора на театъра Даниела Димова и за следваща постановка. И аз мисля, че този град – Варна, е създаден, за да звучи тук музика! И опера, и мюзикъл, и концерти, и песни! Това е музикален град! Бих искал да кажа на жителите на Варна, че живеят в прекрасен град и че с удоволствие ще им подаря още един мюзикъл!

Чуйте в звуковите файлове колегиалната оценка на звездата на Националния музикален театър „Стефан Македонски“ Александър Мутафчийски, отзивите на варненската публика и чуждестранни гости на спектакъла „Тримата мускетари“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отзвук от премиерата на “Вълшебната флейта“

Софийската национална опера представи втората си нова продукция за 2024 г. – операта “Вълшебната флейта“ от Моцарт в режисьорския прочит на Вера Петрова. На среща с журналистите в навечерието на премиерата, и постановъчният екип, и изпълнителите на главните роли ни подсказаха, че ни очакват изненади в една нетрадиционна продукция. Наистина..

публикувано на 18.03.24 в 18:38

"Нашето тяло" - от микроистории към макроплана на френското здравеопазване

В мозайката от микроистории филмът хваща и макроплана на френското здравеопазване . Това каза  Савина Петкова, кинокритик и селекционер на документалния конкурс на София филм фест , която представи пред БНР  документалния филм "Нашето тяло" на Клер Симон , който е част от програмата на София филм фест. Във филма, разказващ над 40..

публикувано на 18.03.24 в 15:23

Инес Субашка представи новата си книга "Детелина: живот в бездната"

"Детелина: Живот в бездната" е книга за дете, изоставено от майка си, и майка - изоставена от дъщеря си поради най-трудната причина за възприемане - смъртта. Книга за живота в бездната и за отчаяния опит да продължиш напред." - Инес Субашка Инес Субашка се занимава  професионално със спорт от 12 годишна. Първоначално тренира баскетбол в продължение..

публикувано на 18.03.24 в 10:39
Снимката е илюстративна

Мерседес Гозано: Правя нестандартни бижута за нестандартни хора

В Израел много от жените сами си правят украшенията . Други - търсят необичайното в бутиците.  Мерседес Гозано пристига от Буенос Айрес в Израел преди 26 години, когато е малко дете, многообещаваща комбинация от баща италианец и майка французойка. Какво се е получило? Според израелците, Мерцедес е автомобил. Затова всички я познават като Мерси...

публикувано на 16.03.24 в 11:30

Музикалната академия представя ново издание с песни на Тодор Попов

"Диалогът със самотата в камерните песни на Тодор Попов" е наречен концертът, който ще се състои на 17 март от 18:00 ч. в концертната зала на Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" в София с участието на певците Гергана Георгиева - сопран, Анна Янкова - мецосопран, Михаил Михайлов - тенор, Георги Бейков - бас и пианистката Александра..

публикувано на 14.03.24 в 17:06
Изкуствоведите Теодора Константинова и Радослав Механджийски, създатели на платформата Art and Culture Today

Радослав Механджийски: Съвременното изкуство освежава перспективата

"Широко изкуство", или Wide Аrt – този форум ще се състои идната събота - 16 март, от 14,00 до 18,30 часа в Центъра за съвременно "Топлоцентрала" в София. Искаме да разширим понятието за изкуство , поясни за БНР изкуствоведът Радослав Миханджийски, който живее и работи в Китай. По думите му, съвременното изкуство е изключително..

публикувано на 14.03.24 в 11:28
Панчо Владигеров

Спомен за създаването на Рапсодия "Вардар" от Панчо Владигеров

През 2024 г. отбелязваме 125 години от рождението на двамата братя близнаци Владигерови - на 12 март е роден Любен Владигеров, цигулар с международна кариера, а на 13 март - големият български композитор Панчо Владигеров. Безспорно един от великите шедьоври в българската музика е Българска рапсодия “Вардар“ от Панчо Владигеров. За нейното..

публикувано на 13.03.24 в 16:51