Миков: Да се види кое е възможно в исканията на полицаите и да се разговаря откровено

Условията на труд за полицаи и пожарникари продължават да са тежък проблем, заяви в предаването "12+3" бившият вътрешен министър Михаил Миков:

Те протестират и за възнаграждения, но и за условия на труд. Условия на труд, които са тежък проблем. Проблем, който в годините  е намирал различни решения, но проблем, който като цяло стои очевидно, за да са тези хора днес на площада.

Миков обаче посочи, че все пак с годините в системата са били направени някои неща:

След онези протести тогава бяха направени редица неща. Аз винаги съм бил много откровен със служителите по време на моя мандат. Знаете, че тогава бяха изградени и съответните синдикати, доколкото знам те са седем на брой, които днес организират и оформят исканията, които днес се представят пред министерството. Но очевидно и въпросите с униформите, и с работното облекло стоят, заплащането на нощния труд, но това е част от цялостните проблеми в държавата.

Бившият вътрешен министър смята, че протестът носи и рискове:

Има един риск – останалата част от обществото да бъде настройвана срещу полицаите, което не е редно. Има още един риск – да се употребяват тези протести политически. Аз смятам, че днес не бива това да се консумира политически. Ръководството на министерството очевидно има воля и намерение да се види какво е разумно.

Михаил Миков коментира и въпроса за възнагражденията:

На мен ми звучи малко странно увеличение на заплатите със задна дата, но не знам кой какви ангажименти е поемал, не знам какви политически обещания, защото не забравяйте, че имаше избори и в тази предсрочни избори не знам кой какво е обещавал. Защото когато всички казват: "Във всяко населено място - полицаи", когато всички казват: "Повече полицаи, повече полицаи", трябва да се мисли с какво се плаща, защото това са пари на данъкоплатците и как  се осигурява дейността на тази полицаи. Аз само искам да ви обърна внимание, че и в момента има тежък проблем, особено в натоварените служби, в натоварените полицейски управления, където много голямо е текучеството. Но това всъщност е добър повод, когато се обсъжда бюджетът на отделните сектори, когато се оформят и политиките в съответните ресори, да се направи трезва оценка за възможното и откровено да се разговаря със синдикатите.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Бойко Борисов и Антонио Таяни

Евролидерите да са по-активни спрямо миграцията, призоваха Таяни и Борисов

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни разговаря с премиера Бойко Борисов за сигурността, миграцията, стабилността в Близкия изток и на Балканите. Това каза след разговора Таяни, който е на работно посещение у нас.   Според Борисов, в следващите две години има огромен шанс за напредък по присъединяването на страните от Западните..

обновено на 21.11.17 в 15:50
Антонио Таяни

Антонио Таяни пред Народното събрание: България е ключова за успеха на европейската политика на сближаване

България е ключова за успеха на европейската политика на сближаване. Миграцията е един глобален, епохален феномен. Отделните държави по границата не могат и не трябва да бъдат оставяни сами да се справят с него. Системата за убежище се оказа неподходяща и трябва да бъде сменена. България заслужава аплодисменти за начина, по който контролира..

публикувано на 21.11.17 в 15:01
Хасан Рохани

Рохани обяви края на радикалната групировка "Ислямска държава"

Президентът на Иран Хасан Рохани обяви края на радикалната групировка "Ислямска държава". В изявление, излъчвано на живо по държавната телевизия, Рохани подчерта, че макар все още да съществуват издънки , основните корени на "Ислямска държава" са унищожени. Искам да изразя благодарността ми към войните на исляма, иранските дипломати,..

публикувано на 21.11.17 в 13:18

Сергей Жигарьов: Скандалът с намесата на Русия в американските избори е напълно измислен

Сергей Александрович Жигарьов е председател на икономическата комисия в руския парламент.  Той е в България по покана на депутата Петър Кънев, който е председател на икономическата комисия в Народното събрание. - Дали след като Русия преживя санкциите, както и ниските цени на нефта, най-лошото вече е назад и следват ли оттук..

публикувано на 21.11.17 в 12:57
Доц. Иво Инджов

Доц. Иво Инджов: Няма да има проблеми за германската икономика след провала на преговорите за коалиция

Не разполагаме с достатъчно информация кое точно е довело до провала на преговорите за коалиция. Либералите им в момента се сочат с пръст. Те излязоха от коалиционните преговори и ги подозират, че това е бил предварително премислен ход. Преговаряха четири партии. Това каза за "12+3" доц. Иво Инджов от Великотърновския университет в коментар на..

публикувано на 21.11.17 в 12:41