Миков: Да се види кое е възможно в исканията на полицаите и да се разговаря откровено

Условията на труд за полицаи и пожарникари продължават да са тежък проблем, заяви в предаването "12+3" бившият вътрешен министър Михаил Миков:

Те протестират и за възнаграждения, но и за условия на труд. Условия на труд, които са тежък проблем. Проблем, който в годините  е намирал различни решения, но проблем, който като цяло стои очевидно, за да са тези хора днес на площада.

Миков обаче посочи, че все пак с годините в системата са били направени някои неща:

След онези протести тогава бяха направени редица неща. Аз винаги съм бил много откровен със служителите по време на моя мандат. Знаете, че тогава бяха изградени и съответните синдикати, доколкото знам те са седем на брой, които днес организират и оформят исканията, които днес се представят пред министерството. Но очевидно и въпросите с униформите, и с работното облекло стоят, заплащането на нощния труд, но това е част от цялостните проблеми в държавата.

Бившият вътрешен министър смята, че протестът носи и рискове:

Има един риск – останалата част от обществото да бъде настройвана срещу полицаите, което не е редно. Има още един риск – да се употребяват тези протести политически. Аз смятам, че днес не бива това да се консумира политически. Ръководството на министерството очевидно има воля и намерение да се види какво е разумно.

Михаил Миков коментира и въпроса за възнагражденията:

На мен ми звучи малко странно увеличение на заплатите със задна дата, но не знам кой какви ангажименти е поемал, не знам какви политически обещания, защото не забравяйте, че имаше избори и в тази предсрочни избори не знам кой какво е обещавал. Защото когато всички казват: "Във всяко населено място - полицаи", когато всички казват: "Повече полицаи, повече полицаи", трябва да се мисли с какво се плаща, защото това са пари на данъкоплатците и как  се осигурява дейността на тази полицаи. Аз само искам да ви обърна внимание, че и в момента има тежък проблем, особено в натоварените служби, в натоварените полицейски управления, където много голямо е текучеството. Но това всъщност е добър повод, когато се обсъжда бюджетът на отделните сектори, когато се оформят и политиките в съответните ресори, да се направи трезва оценка за възможното и откровено да се разговаря със синдикатите.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Южнокорейският президент поиска по-голяма активност от ООН за мирно решаване на кризата със Северна Корея

Южнокорейският президент Мун Дже-ин призова ООН да играе по-активна роля за мирното решаване на севернокорейския ядрен проблем, като посочи, че това е най-належащият въпрос, пред който е изправена в момента световната организация, предаде агенция Йонхап. В първата си реч пред Общото събрание на ООН, той изтъкна, че международната общност трябва да бъде..

публикувано на 21.09.17 в 20:45

Тръмп разширява санкциите срещу Северна Корея

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че е подписал указ, който ще разшири възможностите на властите да налагат санкции на чуждестранни физически и юридически лица, които имат отношения със Северна Корея. Целта на новите мерки е затворената комунистическа държава да бъде убедена да прекрати своята ядрена и ракетна програма. Нашият нов указ ще отреже..

публикувано на 21.09.17 в 20:30

Президентът Румен Радев призова американския бизнес да инвестира повече в България

На работна среща в Ню Йорк президентът Румен Радев призова бизнес общността в САЩ да използва благоприятните условия, които страната ни предоставя за инвеститорите със своето ключово разположение и като фактор на стабилност в Югоизточна Европа, с членството си в ЕС и НАТО, с квалифицираната работна ръка и с конкурентното данъчно облагане...

публикувано на 21.09.17 в 20:08

Очаква се Доналд Тръмп да обяви нови санкции срещу Северна Корея

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че Съединените щати ще въведат още санкции срещу Северна Корея, предаде Ройтерс. Тръмп каза това по време на среща с афганистанския си колега Ашраф Гани . Очаква се по-късно Тръмп да направи по-подробво изявление за Северна Корея, съобщи Ройтерс като се позова на представител на Белия дом. Според източника..

публикувано на 21.09.17 в 17:58

Речта на Мей във Флоренция се разглежда като опит да се излезе от „задънената улица“ по Брекзит

Британският премиер Тереза Мей ще поиска двугодишно преходно споразумение след Брекзит. Това тя ще направи в речта си пред европейските лидери, която ще изнесе във Флоренция утре, съобщи Би Би Си.  Речта на  Мей във Флоренция се разглежда като опит да се излезе от „задънената улица“ в преговорите по Брекзит, тъй като ЕС видимо е недоволен от липсата..

обновено на 21.09.17 в 17:34