Миков: Да се види кое е възможно в исканията на полицаите и да се разговаря откровено

Условията на труд за полицаи и пожарникари продължават да са тежък проблем, заяви в предаването "12+3" бившият вътрешен министър Михаил Миков:

Те протестират и за възнаграждения, но и за условия на труд. Условия на труд, които са тежък проблем. Проблем, който в годините  е намирал различни решения, но проблем, който като цяло стои очевидно, за да са тези хора днес на площада.

Миков обаче посочи, че все пак с годините в системата са били направени някои неща:

След онези протести тогава бяха направени редица неща. Аз винаги съм бил много откровен със служителите по време на моя мандат. Знаете, че тогава бяха изградени и съответните синдикати, доколкото знам те са седем на брой, които днес организират и оформят исканията, които днес се представят пред министерството. Но очевидно и въпросите с униформите, и с работното облекло стоят, заплащането на нощния труд, но това е част от цялостните проблеми в държавата.

Бившият вътрешен министър смята, че протестът носи и рискове:

Има един риск – останалата част от обществото да бъде настройвана срещу полицаите, което не е редно. Има още един риск – да се употребяват тези протести политически. Аз смятам, че днес не бива това да се консумира политически. Ръководството на министерството очевидно има воля и намерение да се види какво е разумно.

Михаил Миков коментира и въпроса за възнагражденията:

На мен ми звучи малко странно увеличение на заплатите със задна дата, но не знам кой какви ангажименти е поемал, не знам какви политически обещания, защото не забравяйте, че имаше избори и в тази предсрочни избори не знам кой какво е обещавал. Защото когато всички казват: "Във всяко населено място - полицаи", когато всички казват: "Повече полицаи, повече полицаи", трябва да се мисли с какво се плаща, защото това са пари на данъкоплатците и как  се осигурява дейността на тази полицаи. Аз само искам да ви обърна внимание, че и в момента има тежък проблем, особено в натоварените служби, в натоварените полицейски управления, където много голямо е текучеството. Но това всъщност е добър повод, когато се обсъжда бюджетът на отделните сектори, когато се оформят и политиките в съответните ресори, да се направи трезва оценка за възможното и откровено да се разговаря със синдикатите.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Външният министър на Сърбия сравни Евросъюза с щраус

Европейският съюз си „заравя главата в земята“ пред великоалбанските изяви, които са най-голямата пречка за мира и стабилността на Балканите, заяви сръбският външен министър Ивица Дачич. Министър-председателят на Албания Еди Рама „буквално заяви, че Албания и Косово са една държава с един президент и обща политика по външните работи и сигурността, и..

публикувано на 19.02.18 в 22:43

Пуснаха управителя на латвийската централната банка под гаранция

Гуверньорът на латвийската централна банка Илмар Римшевич беше освободен тази вечер под гаранция от 100 хиляди евро. Банкер номер 1 на Латвия беше арестуван в събота и днес властите в Рига обясниха, но без да дават подробности, че е обвинен в искане на подкуп в същия размер. Парите за временната свобода на Римшевич били платени от негов приятел. А той..

публикувано на 19.02.18 в 22:35
Ангела Меркел представи вероятната си наследничка Анегрет Крамп-Каренбауер

Меркел посочи политическия си наследник?

Германският канцлер Ангела Меркел посочи политическия си наследник, спекулират днес германските медии.  На конгреса си в края на месеца Християндемократическият съюз ще гласува кандидатурата на Анегрет Крамп-Каренбауер за поста генерален секретар. Това е вторият по важност партиен пост в управляващия ХДС. Германия изживява един от най-критичните..

публикувано на 19.02.18 в 20:05

Красимир Узунов: Президентът Радев продължава затоплянето на отношенията с Македония

Не съм оптимист за бързо намиране на решение по въпроса с името на Македония… най-малкото защото правителството на Груевски, което управлява в различни варианти 10 години Македония, обвърза смяната на името с провеждането на референдум . Това каза в ефира на „Хоризонт“ Красимир Узунов собственик на Агенция „Фокус“. В коментара си за предаването..

публикувано на 19.02.18 в 19:52
Юлиана Николова

Юлияна Николова: Тежък е българският жребий за решаване на казуса с реформата на Дъблинския регламент

Тежък ще бъде българският жребий да реши въпроса с реформата на т.нар. Дъблински регламент, защото на неформалната среща на вътрешните министри от ЕС те се разбраха, че за първи път в края на Българското председателство ще бъде разглеждана на Съвет въпросната преработка на регламента или "Дъблин 3" , коментира в ефира на "Хоризонт"  Юлиана..

публикувано на 19.02.18 в 17:58