Бисер Петков: Повече семейства ще могат да получават детски добавки през 2018-а

Бисер Петков
БГНЕС
През следващата година повече семейства ще могат да получават детски добавки, тъй като подоходният критерий се увеличава до 450 лева на член от семейството, каза в интервю за "Хоризонт за вас" министърът на труда и социалната политика Бисер Петков:

Търсим резерви в бюджета! При сегашната рамка трудно ще може да се постигне съществено увеличение, но някаква стъпка в увеличение ще предвидим.

В момента помощта за две деца е 85 лева, а минималната цел е да стане 90, издаде Петков, но уточни:

Това е минималната цел, но нека да не обсъждаме конкретни числа, преди да ги имаме и да са обезпечени финансово.

Голяма част от социалните плащания също ще се увеличат, след като гарантираният минимален доход се промени от сегашните 65 на 75 лева, каза още министър Петков.

От 1-ви октомври минималната пенсия за стаж и възраст ще бъде повторно увеличена за тази година и от 180 лева ще стане 200 лева. Покачването ще се отрази и на други пенсии за трудова дейност. Изчисленията сочат, че над 800 000 пенсионери ще усетят увеличението по джоба си.

Хората, които получават т.нар. вдовишки добавки, отпуснати от пенсията на починалия им съпруг или съпруга, също ще получат увеличение на сумата, която получават, ако тази вдовишка добавка е отпусната от минимален размер на пенсията на починалото лице - обясни министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

Цялото интервю с Бисер Петков можете да чуете от звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Николай Петров

Николай Петров: Ще се засили контролът на институциите, за да се ограничи издаването на фалшиви болнични

Министърът на здравеопазването  Николай Петров обяви, че вече са набелязани спешни мерки за ограничаване на фалшивите болнични в страната. Ще се засили контролът на институциите, обяви министърът: Има доста добра статистика за определени лекари, за определени хора с болничен, който са прекарали в чужбина. Ние ще се опитаме да вкараме повече..

публикувано на 24.10.17 в 14:08

Пет министерства получават 5,3 млн. лв., за да се разплатят за отменени финансови корекции по европрограми

5,3 милиона лева получиха допълнително пет министерства, за да се разплатят по влезли в сила съдебни решения за отменени финансови корекции по европейските програми.  Министерството на правосъдието ще разполага с 204 хиляди лева за плащане на обезщетения за забавени дела.  Правителството задължи министрите в срок до 5-и декември да представят отчет..

публикувано на 24.10.17 в 13:39
Красимир Каракачанов

Каракачанов: Учудвам се, че чак днес някои са открили, че има проблеми с авиацията

Според военния министър Красимир Каракачанов някой изкуствено създава напрежението с военните пилоти в авиобазата "Граф Игнатиево", които тази сутрин отказаха да извършват полети .  Ще разбера по-късно за ситуацията в "Граф Игнатиево" , каза министърът на отбраната в село Горни Дъбник, където участва в отбелязването на 140 години от боевете по тези..

публикувано на 24.10.17 в 13:16

Борисов: Засега намерението първите три дни от болничния да се плащат наполовина, няма да се прилага

Премиерът Бойко Борисов заяви, че засега намерението първите три дни от болничния да се плащат наполовина, няма да се прилага, въпреки че много фирми злоупотребяват.  Пред министрите той заяви: Всяка рестриктивна мярка създава проблем, затова ще направим последен опит, дали с контрол на контрола, да направим специализирана лекарска комисия от няколко..

обновено на 24.10.17 в 12:25
Екатерина Захариева и Жан-Ив льо Дриан

Франция обещава експертна подкрепа на България за предстоящото председателство на Съвета на ЕС

Франция  обещава експертна подкрепа на България за предстоящото председателство на Съвета на ЕС. Това съобщи вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева, която е на двудневно официално посещение в Париж.  Получихме подкрепа и те са готови да ни подкрепят и да ни подпомагат с всичко, още повече, че по време на нашето председателство, наистина..

обновено на 24.10.17 в 12:08