Бисер Петков: Повече семейства ще могат да получават детски добавки през 2018-а

Бисер Петков
БГНЕС
През следващата година повече семейства ще могат да получават детски добавки, тъй като подоходният критерий се увеличава до 450 лева на член от семейството, каза в интервю за "Хоризонт за вас" министърът на труда и социалната политика Бисер Петков:

Търсим резерви в бюджета! При сегашната рамка трудно ще може да се постигне съществено увеличение, но някаква стъпка в увеличение ще предвидим.

В момента помощта за две деца е 85 лева, а минималната цел е да стане 90, издаде Петков, но уточни:

Това е минималната цел, но нека да не обсъждаме конкретни числа, преди да ги имаме и да са обезпечени финансово.

Голяма част от социалните плащания също ще се увеличат, след като гарантираният минимален доход се промени от сегашните 65 на 75 лева, каза още министър Петков.

От 1-ви октомври минималната пенсия за стаж и възраст ще бъде повторно увеличена за тази година и от 180 лева ще стане 200 лева. Покачването ще се отрази и на други пенсии за трудова дейност. Изчисленията сочат, че над 800 000 пенсионери ще усетят увеличението по джоба си.

Хората, които получават т.нар. вдовишки добавки, отпуснати от пенсията на починалия им съпруг или съпруга, също ще получат увеличение на сумата, която получават, ако тази вдовишка добавка е отпусната от минимален размер на пенсията на починалото лице - обясни министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

Цялото интервю с Бисер Петков можете да чуете от звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Лавров: Русофобията на Запада сега е по-лоша, отколкото по време на Студената война

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че русофобията на Запада е по-лоша, отколкото по време на Студената война и предупреди, че червените линии, начертани от Москва, трябва да се спазват.  В интервю за вестник "Комерсант" Лавров каза, че навремето е имало някакви правила и благоприличие, които сега се пренебрегват. Той разкритикува "усилията..

обновено на 22.01.18 в 03:39

Председателите на комисите по европейските въпроси на парламентите на ЕС ще заседават в конгресния център в НДК

Председателите на комисите по европейските въпроси на парламентите на Европейския съюз ще заседават в конгресния център в НДК. Със срещата се открива парламентарното измерение на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.  Конференцията на председателите на комисиите по европейските въпроси, т.нар. Председателски КОСАК,  ще дискутира..

публикувано на 22.01.18 в 03:22

САЩ призоваха Турция да прояви сдържаност в Сирия

САЩ призоваха Анкара "да прояви сдържаност" в Сирия, където навлязоха турски военни и да не допуска жертви сред цивилното население, заяви Хедър Науърт , говорител на Държавния департамент. Същевременно тя отбеляза, че Вашингтон продължава да подкрепя Турция, която е съюзник в НАТО и ключов партньор в борбата срещу групировката "Ислямска държава"...

публикувано на 22.01.18 в 02:54

Финансовият министър и директорът на Агенция "Митници" ще бъдат изслушани за системата за акцизите

Финансовият министър Владислав Горанов и директорът на Агенция "Митници" Георги Костов ще бъдат изслушани за българската централизирана система за акцизите  Това ще стане на съвместно заседание на вътрешната и бюджетната комисии в парламента.  Според БСП акцизната система е била манипулирана с цел укриване на ДДС, акцизи и мита. От ГЕРБ обаче..

публикувано на 22.01.18 в 02:50

Палестинският лидер Махмуд Абас ще се срещне с външните министри на ЕС

Върховният външнополитически представител на Евросъюза Федерика Могерини и първите дипломати на 28-те страни,  ще се срещнат днес на неформален обяд с палестинския президент Махмуд Абас на заседанието на Съвета "Външни работи" в Брюксел. Във форума участва и българският министър на външните работи Екатерина Захариева . Ще бъде обсъдено последното..

публикувано на 22.01.18 в 01:34