Бисер Петков: Повече семейства ще могат да получават детски добавки през 2018-а

Бисер Петков
Снимка: БГНЕС
През следващата година повече семейства ще могат да получават детски добавки, тъй като подоходният критерий се увеличава до 450 лева на член от семейството, каза в интервю за "Хоризонт за вас" министърът на труда и социалната политика Бисер Петков:

Търсим резерви в бюджета! При сегашната рамка трудно ще може да се постигне съществено увеличение, но някаква стъпка в увеличение ще предвидим.

В момента помощта за две деца е 85 лева, а минималната цел е да стане 90, издаде Петков, но уточни:

Това е минималната цел, но нека да не обсъждаме конкретни числа, преди да ги имаме и да са обезпечени финансово.

Голяма част от социалните плащания също ще се увеличат, след като гарантираният минимален доход се промени от сегашните 65 на 75 лева, каза още министър Петков.

От 1-ви октомври минималната пенсия за стаж и възраст ще бъде повторно увеличена за тази година и от 180 лева ще стане 200 лева. Покачването ще се отрази и на други пенсии за трудова дейност. Изчисленията сочат, че над 800 000 пенсионери ще усетят увеличението по джоба си.

Хората, които получават т.нар. вдовишки добавки, отпуснати от пенсията на починалия им съпруг или съпруга, също ще получат увеличение на сумата, която получават, ако тази вдовишка добавка е отпусната от минимален размер на пенсията на починалото лице - обясни министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

Цялото интервю с Бисер Петков можете да чуете от звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Президентът на Афганистан Ашраф Гани обяви прекратяване на огъня във войната срещу талибаните

Примирието е по повод мюсюлманския празник Курбан Байрам, ще влезе в сила утре и ще продължи до 20 ноември - рождения ден на ислямския пророк Мохамед. “Призоваваме лидерите на талибаните да изпълнят волята на афганистанците за дълготраен и истински мир. Нека се подготвят за мирни преговори, основани на ислямските ценности и принципи“, каза..

публикувано на 19.08.18 в 20:30

Тръмп: разследването за руска намеса е “висша форма на Маккартизъм"

Президентът на САЩ Доналд Тръмп нарече федералното разследване за евентуална руска намеса в негова полза на изборите преди 2 години "висша форма на Маккартизъм", предаде Ройтерс. Повод за президентския гняв в Туитър стана публикация на вестник "Ню Йорк таймс", в която се разказва за подробните показания, които дал съветникът от Белия дом Дон..

публикувано на 19.08.18 в 18:06

Американските сили остават в Ирак

Американските сили ще останат в Ирак "толкова дълго, колкото е необходимо", за да бъде стабилизиран районът, контролиран преди това от "Ислямска държава", заяви говорителят на предвожданата от САЩ международна коалиция полковник Шон Райън, предаде Ройтерс. Броят на американските войници обаче може да бъде намален, в зависимост от това кога ще..

публикувано на 19.08.18 в 16:51

Израел затвори граничния пункт Ерец

Израел затвори днес граничния пункт Ерец в северната част на ивицата Газа заради продължаващите палестински демонстрации по границата, предава Франс Прес. Не се уточнява, колко дълго пунктът ще остане затворен. Той е единственият проход за движение на хора между Израел и Газа.  Протестите, организирани от месеци всеки петък край..

публикувано на 19.08.18 в 16:45
Протестиращи палестинци в ивицата Газа

Израел затвори единствения проход за движение на хора от и за Газа

Израел затвори днес граничния пункт Ерец в северната част на ивицата Газа заради продължаващите палестински демонстрации по протежение на границата, предава Франс прес, като цитира официален източник. Не се уточнява, колко дълго пунктът ще остане затворен. Той е единственият проход за движение на хора между Израел и Газа. Бюрото по гражданските..

публикувано на 19.08.18 в 12:45