Бисер Петков: Повече семейства ще могат да получават детски добавки през 2018-а

Бисер Петков
Снимка: БГНЕС
През следващата година повече семейства ще могат да получават детски добавки, тъй като подоходният критерий се увеличава до 450 лева на член от семейството, каза в интервю за "Хоризонт за вас" министърът на труда и социалната политика Бисер Петков:

Търсим резерви в бюджета! При сегашната рамка трудно ще може да се постигне съществено увеличение, но някаква стъпка в увеличение ще предвидим.

В момента помощта за две деца е 85 лева, а минималната цел е да стане 90, издаде Петков, но уточни:

Това е минималната цел, но нека да не обсъждаме конкретни числа, преди да ги имаме и да са обезпечени финансово.

Голяма част от социалните плащания също ще се увеличат, след като гарантираният минимален доход се промени от сегашните 65 на 75 лева, каза още министър Петков.

От 1-ви октомври минималната пенсия за стаж и възраст ще бъде повторно увеличена за тази година и от 180 лева ще стане 200 лева. Покачването ще се отрази и на други пенсии за трудова дейност. Изчисленията сочат, че над 800 000 пенсионери ще усетят увеличението по джоба си.

Хората, които получават т.нар. вдовишки добавки, отпуснати от пенсията на починалия им съпруг или съпруга, също ще получат увеличение на сумата, която получават, ако тази вдовишка добавка е отпусната от минимален размер на пенсията на починалото лице - обясни министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

Цялото интервю с Бисер Петков можете да чуете от звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

София и Киев ще работят за разширяване на възможностите българите в Украйна да изучават своя роден език

България и Украйна ще работят заедно, за да се разширят  възможностите на българското малцинство в страната да изучава своя роден език. Това беше потвърдено на среща при президента Румен Радев с украинския министър на образованието и науката Лилия Гриневич.  Съхраняването на административната цялост на историческия Болградски регион, в който живеят..

обновено на 26.04.18 в 19:59
Правителството на Сърбия обяви, че е прибегнало към реципрочна мярка, тъй като поведението на Хърватия, която е членка на ЕС, противоречало на европейските ценности.

Сърбия не пуска хърватски министър по принципа „око за око“

Сърбия обяви за нежелан в страната хърватския вицепремиер и министър на отбраната Дамир Кръстичевич до ново решение, реагирайки на подобна мярка на Загреб миналия уикенд, предаде Ройтерс. Сръбското правителство взе това решение в отговор на решението на Загреб да не пусне сръбския министър на отбраната Александър Вулин на годишната..

публикувано на 26.04.18 в 19:21
Витянис Андрюкайтис

Комисар Андрюкайтис: Не мога да приема, че в Европа се увеличават смъртните случаи заради отказ от ваксинация

В ЕС има ръст при  смъртните случаи от заушка сред децата и от усложнения след грип при възрастните заради отказа от ваксиниране, заяви еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис. Той обяви, че не приема този факт като еврокомисар, но и като баща и дядо: "Ваксините работят. Това е много просто и е факт, както и..

публикувано на 26.04.18 в 19:00
Централата на Организацията за забрана на химическите оръжия в Хага

Западът недоволен от „маскарад“ на Русия и Сирия

Русия и Сирия представиха днес в централата на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) в Хага няколко невредими човека от сирийския град Дума, за да подкрепят твърденията, че там не е имало химическо нападение на 7 април. Великобритания и Франция определиха този ход като номер и „неприличен маскарад“, предаде БТА. Руски..

публикувано на 26.04.18 в 18:58

Борисов: Правителството осигурява субсидия според бюджета, ръководството на БНР отговаря за разпределението ѝ

Премиерът Бойко Борисов определи протестите на служителите на БАН и съставите на БНР като "безпочвени" и подчерта, че е важно да се работи добре с бюджетите на държавните институции: "Българското национално радио, с цялото ми уважение, неговият председател трябва да обясни на хората там, че ние само изпълняваме един ангажимент да дадем субсидията,..

обновено на 26.04.18 в 17:50