Адриан Николов, ИПИ: Няма пряка връзка между учителската заплата и качеството на образователния продукт

Снимка: Катя Борисова

Министерството на образованието предложи нов модел на финансиране на училищата, който според авторите, трябва да сложи край на порочната битка между училищата за приемане на възможно най-много ученици заради схемата „парите следват ученика“.  Експертът от Института за пазарна икономика Адриан Николов коментира в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“, че учениците трябва да бъдат насърчавани да посещават училища, където образованието е по-високо, дори това да е свързано с пътуване.

Това, което министърът каза в парламентарната комисия, не знам дали то ще е окончателният вариант на новия план за финансиране, на практика не изменя особено настоящия модел. Предлагат въвеждането на финансиране на паралелка и на училище, което по идея, е насочено към даване на по-висока субсидия и бонифициране на малките училища в отдалечените региони. Това е контрапродуктивно по две причини! От една страна, настоящият модел на нараснали стандарти само на ученик вече различава 6 отделни вида ученици в отделните общини - големи и малки, и съответно, малките населени места вече получават повече пари и по настоящия модел. И второ, което всъщност е проблемът, не е точно къде отива финансиране, а всъщност какво купува то, като качество на образователен продукт, тъй като промяната от "ученик" към "ученик, паралелка и училище" по никакъв начин не включва оценка на това с какви умения излиза ученикът от училището. Това, което трябва да се търси, поне според мен, е по-скоро финансиране на качество на образованието по някакви обективни критерии, а не просто финансиране на някакви бройки, които са в рамките на образователната система.
Повечето пари за учителите не означават непременно по-добро образование за учениците, изтъкна Николов:
Има едно много интересно изследване, което направихме с колегите от Института през май. Ползвахме последните данни от миналата година и сравнявахме учителските заплати по общини и съответно средния резултат на така наречените "малки матури" след 7-и клас. Установихме, че от 65 възможни точки, с 1 лев по-висока учителска заплата на община увеличава резултата на учениците в тази община с едва 0,02 точки. Тоест, не можем да говорим за някаква пряка връзка между нивото на учителската заплата, само, и качеството на образователния продукт. Ако се опитваме да търсим някакви силни фактори, които наистина влияят на резултатите на учениците, те по-скоро са в семейната среда, дори в размера на общината, в която е разположено училището. Колкото по-големи са училищата в момента, толкова по-добри учители привличат те и толкова повече е финансирането и толкова по-добри резултати постигат и учениците им.
Обвързването на финансирането на училищата с външното оценяване ще доведе до бонифициране на по-добрите училища, убеден е Николов:
В  дългосрочен план би трябвало да говорим изцяло за независим институт, който се занимава единствено с това да оценява резултатите на училищата и на учениците, които учат в тях, и съответно да може да дава независима и реалистична оценка на техните способности.
Отпадането от образованието на децата от малцинствата се случва в годините между 5-и и 7-и клас, когато материалът става достатъчно сложен, че децата, които нямат достатъчно добра подготовка по български език, просто не го разбират и престават да възприемат съдържанието, изтъкна експертът:
Силно се надявам, че ако наистина има засилено обучение по български език и засилена самостоятелна работа с децата, които не се справят, то тази мярка ще може и да позволи това отпадане между 5-и и 7-и клас поне да бъде намалено, ако не елиминирано.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Жълт код за силен вятър в цялата страна

Ограничeно е движението на камиони над 12 тона през Прохода на Републиката заради силен снеговалеж и навявания. Временно е ограничено движението по пътя Варна - Добрич поради снеговалеж, силен вятър и изтегляне на аварирали тежкотоварни автомобили. В Добричката община 44 населени места са без електрически ток, съобщи секретарят на Общината Соня Георгиева...

обновено на 18.01.18 в 11:41

Разград остана без централно парно отопление, заради три аварии на магистралния топлопровод

Разград остана без централно парно отопление, заради три аварии на магистралния топлопровод и на мрежови отклонения. От „Топлофикация” - Разград съобщиха, че топлоподаването е спряно в целия град около 0.30 часа и през цялата нощ аварийните екипи са работили за отстраняване на повредите.  Работата по възстановяване на нормалния режим на системата..

публикувано на 18.01.18 в 10:43

Извънпарламентарни сили организират кръгла маса, посветена на проблемите на Витоша

Организаторите на кръглата маса под наслов „Да върнем Витоша на гражданите“ – ДСБ, „Да, България“, "Зелените" и ДЕОС - се канят да оправят неудобни въпроси към Столичната община и собственика на лифтовете съоръжения „Витоша ски“ Юристът Любомир Костадинов - част от организаторите и съосновател на гражданската група “За Витоша“, сподели в..

публикувано на 18.01.18 в 10:33

"Галъп интернешънъл“: Близо 60% е доверието в президента Румен Радев през първата година от мандата му

Близо 60 процента е доверието в президента на страната Румен Радев през 2017 година. Това сочи изследване на социологическата агенция "Галъп интернешънъл“, публикувано днес. Сравнително високо доверие има и вицепрезидентът Илияна Йотова. В края на 2017-а, президентската институция е била с 56 процента одобрение и близо 29 процента недоверие,..

публикувано на 18.01.18 в 09:53

Болницата в Хасково има нужда от кръв група А отрицателна

Болницата в Хасково има нужда от кръв група А отрицателна, която е необходима за 21-годишна жена,  пострадала вчера при катастрофа край Хасково.  Близките молят доброволците да дарят кръв в Хасковския център.

публикувано на 18.01.18 в 09:34