Адриан Николов, ИПИ: Няма пряка връзка между учителската заплата и качеството на образователния продукт

Снимка: Катя Борисова

Министерството на образованието предложи нов модел на финансиране на училищата, който според авторите, трябва да сложи край на порочната битка между училищата за приемане на възможно най-много ученици заради схемата „парите следват ученика“.  Експертът от Института за пазарна икономика Адриан Николов коментира в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“, че учениците трябва да бъдат насърчавани да посещават училища, където образованието е по-високо, дори това да е свързано с пътуване.

Това, което министърът каза в парламентарната комисия, не знам дали то ще е окончателният вариант на новия план за финансиране, на практика не изменя особено настоящия модел. Предлагат въвеждането на финансиране на паралелка и на училище, което по идея, е насочено към даване на по-висока субсидия и бонифициране на малките училища в отдалечените региони. Това е контрапродуктивно по две причини! От една страна, настоящият модел на нараснали стандарти само на ученик вече различава 6 отделни вида ученици в отделните общини - големи и малки, и съответно, малките населени места вече получават повече пари и по настоящия модел. И второ, което всъщност е проблемът, не е точно къде отива финансиране, а всъщност какво купува то, като качество на образователен продукт, тъй като промяната от "ученик" към "ученик, паралелка и училище" по никакъв начин не включва оценка на това с какви умения излиза ученикът от училището. Това, което трябва да се търси, поне според мен, е по-скоро финансиране на качество на образованието по някакви обективни критерии, а не просто финансиране на някакви бройки, които са в рамките на образователната система.
Повечето пари за учителите не означават непременно по-добро образование за учениците, изтъкна Николов:
Има едно много интересно изследване, което направихме с колегите от Института през май. Ползвахме последните данни от миналата година и сравнявахме учителските заплати по общини и съответно средния резултат на така наречените "малки матури" след 7-и клас. Установихме, че от 65 възможни точки, с 1 лев по-висока учителска заплата на община увеличава резултата на учениците в тази община с едва 0,02 точки. Тоест, не можем да говорим за някаква пряка връзка между нивото на учителската заплата, само, и качеството на образователния продукт. Ако се опитваме да търсим някакви силни фактори, които наистина влияят на резултатите на учениците, те по-скоро са в семейната среда, дори в размера на общината, в която е разположено училището. Колкото по-големи са училищата в момента, толкова по-добри учители привличат те и толкова повече е финансирането и толкова по-добри резултати постигат и учениците им.
Обвързването на финансирането на училищата с външното оценяване ще доведе до бонифициране на по-добрите училища, убеден е Николов:
В  дългосрочен план би трябвало да говорим изцяло за независим институт, който се занимава единствено с това да оценява резултатите на училищата и на учениците, които учат в тях, и съответно да може да дава независима и реалистична оценка на техните способности.
Отпадането от образованието на децата от малцинствата се случва в годините между 5-и и 7-и клас, когато материалът става достатъчно сложен, че децата, които нямат достатъчно добра подготовка по български език, просто не го разбират и престават да възприемат съдържанието, изтъкна експертът:
Силно се надявам, че ако наистина има засилено обучение по български език и засилена самостоятелна работа с децата, които не се справят, то тази мярка ще може и да позволи това отпадане между 5-и и 7-и клас поне да бъде намалено, ако не елиминирано.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Ралф Сундберг

5 хил. лева финансова санкция и разноски по делото за нападението в Слънчев бряг е изплатил шведския гражданин Ралф Сундберг

5 хиляди лева финансова санкция и разноски по делото е изплатил на българския съд шведския гражданин Ралф Сундберг .  Той получи административна санкция, след като беше  освободен от наказателна отговорност  за нападението над камериерка в Слънчев бряг. Пострадалата Диана Петкова ще заведе граждански иск за обезщетение от 50 хиляди лева.  След..

публикувано на 24.10.17 в 14:21

Догодина синдикатите в МВР очакват реално увеличение на възнагражденията в системата

Синдикатите в МВР очакват реално увеличение на заплатите след Нова година. Това стана ясно преди преговорите за нов колективен трудов договор в министерството. За "Хоризонт" Силвия Радулска от отдел "Български документи за самоличност" съобщи, че след януари ще работи за възнаграждение под минималното за страната.  Тази сутрин разбрах, че от 2018..

публикувано на 24.10.17 в 14:17
Карта от 1507 г. на немския картограф Мартин Валдзеемюлер

Подводни археолози откриха най-древния навигационен инструмент на кораб от флотилията на Вашку Да Гама

Водолази откриха най-древния навигационен инструмент на кораб от флотилията на Вашку Да Гама , съобщи Би Би Си. Според археолозите става дума за астролаб, с който древните мореплаватели са измервали височината на слънцето.  Инструментът представлява бронзов диск с диаметър 17 сантиметра и на него са гравирани португалският герб и печата на краля..

публикувано на 24.10.17 в 14:02

45-годишен мъж загина при катастрофа на пътя Девин - Смолян

45-годишен мъж от девинското село Беден загина след като колата му излезе от главния пътя Девин - Смолян и падна в рибарник . Той  пътувал сам с лекия си автомобил. Поради несъобразената с пътните условия скорост на мокра настилка колата излиза от пътното платно, удря се в ската, след което променя посоката на движение и пада по таван в рибарника на..

публикувано на 24.10.17 в 13:56

Милка Василева: Не достигат 35 000 медицински сестри, акушерки и рехабилитатори

В страната не достигат 35 хиляди медицински сестри, акушерки и рехабилитатори, алармира председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева . Тя участва заедно с други представители на съсловни организации в обсъждането на социалната част от лансирания от БСП алтернативен държавен бюджет за 2018 година:..

публикувано на 24.10.17 в 13:31