Адриан Николов, ИПИ: Няма пряка връзка между учителската заплата и качеството на образователния продукт

Снимка: Катя Борисова

Министерството на образованието предложи нов модел на финансиране на училищата, който според авторите, трябва да сложи край на порочната битка между училищата за приемане на възможно най-много ученици заради схемата „парите следват ученика“.  Експертът от Института за пазарна икономика Адриан Николов коментира в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“, че учениците трябва да бъдат насърчавани да посещават училища, където образованието е по-високо, дори това да е свързано с пътуване.

Това, което министърът каза в парламентарната комисия, не знам дали то ще е окончателният вариант на новия план за финансиране, на практика не изменя особено настоящия модел. Предлагат въвеждането на финансиране на паралелка и на училище, което по идея, е насочено към даване на по-висока субсидия и бонифициране на малките училища в отдалечените региони. Това е контрапродуктивно по две причини! От една страна, настоящият модел на нараснали стандарти само на ученик вече различава 6 отделни вида ученици в отделните общини - големи и малки, и съответно, малките населени места вече получават повече пари и по настоящия модел. И второ, което всъщност е проблемът, не е точно къде отива финансиране, а всъщност какво купува то, като качество на образователен продукт, тъй като промяната от "ученик" към "ученик, паралелка и училище" по никакъв начин не включва оценка на това с какви умения излиза ученикът от училището. Това, което трябва да се търси, поне според мен, е по-скоро финансиране на качество на образованието по някакви обективни критерии, а не просто финансиране на някакви бройки, които са в рамките на образователната система.
Повечето пари за учителите не означават непременно по-добро образование за учениците, изтъкна Николов:
Има едно много интересно изследване, което направихме с колегите от Института през май. Ползвахме последните данни от миналата година и сравнявахме учителските заплати по общини и съответно средния резултат на така наречените "малки матури" след 7-и клас. Установихме, че от 65 възможни точки, с 1 лев по-висока учителска заплата на община увеличава резултата на учениците в тази община с едва 0,02 точки. Тоест, не можем да говорим за някаква пряка връзка между нивото на учителската заплата, само, и качеството на образователния продукт. Ако се опитваме да търсим някакви силни фактори, които наистина влияят на резултатите на учениците, те по-скоро са в семейната среда, дори в размера на общината, в която е разположено училището. Колкото по-големи са училищата в момента, толкова по-добри учители привличат те и толкова повече е финансирането и толкова по-добри резултати постигат и учениците им.
Обвързването на финансирането на училищата с външното оценяване ще доведе до бонифициране на по-добрите училища, убеден е Николов:
В  дългосрочен план би трябвало да говорим изцяло за независим институт, който се занимава единствено с това да оценява резултатите на училищата и на учениците, които учат в тях, и съответно да може да дава независима и реалистична оценка на техните способности.
Отпадането от образованието на децата от малцинствата се случва в годините между 5-и и 7-и клас, когато материалът става достатъчно сложен, че децата, които нямат достатъчно добра подготовка по български език, просто не го разбират и престават да възприемат съдържанието, изтъкна експертът:
Силно се надявам, че ако наистина има засилено обучение по български език и засилена самостоятелна работа с децата, които не се справят, то тази мярка ще може и да позволи това отпадане между 5-и и 7-и клас поне да бъде намалено, ако не елиминирано.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Протестът на перничани се увенча с успех

След протест - премахнаха инсинератора за изгаряне на мъртви животни в Перник

Протестът на жителите на пернишкия квартал „Бела вода” срещу инсинератора за изгаряне на мъртви животни се увенча с успех. Тази вечер мобилното съоръжение беше изтеглено с влекач от района на рудника, където беше позиционирано. Жителите на населеното място не крият задоволството си, но запазват протестна готовност. Те се притесняват, че..

публикувано на 16.07.18 в 23:15

Махнаха инсинератора от пернишкия квартал "Бела вода"

Протестът на жителите на пернишкия квартал "Бела вода" срещу инсинератора за изгаряне на мъртви животни се увенча с успех. Тази вечер мобилното съоръжение беше изтеглено с влекач от района на рудника, където беше поставено. Жителите на квартала не крият задоволството си, но запазват протестна готовност, тъй като се притесняват, че преместването е..

публикувано на 16.07.18 в 21:19
Мая Манолова

Манолова: Европейски обезщетения за животновъдите, щом са спазили европейските критерии

Днес ветеринарите не направиха опит да умъртвяват животни в село Шарково. Засилената полицейска охрана от последните два дни беше вдигната.  Омбудсманът Мая Манолова се срещна с животновъди от четирите боляровски села, в които бяха умъртвени над 3000 овце и кози заради огнище от чума. Манолова разговаря със засегнатите животновъди в село..

обновено на 16.07.18 в 18:52

СГС присъди доживотен затвор без замяна за Костин, подсъдим за убийството на 5-годишния Никита

След продължил 2 години съдебен процес делото за смъртта на 5-годишния Никита завърши с присъда "доживотен затвор без право на замяна" за руския гражданин Герман Костин. Най-тежкото наказание, което се налага при изключителни случаи, постанови съдията от Софийския градски съд Атанас Атанасов.  Скандали, претенции за отводи, демонстрация на..

обновено на 16.07.18 в 18:42

Започва изплащането на обезщетенията на фермерите в селата Воден и Кости

Започва изплащането на обезщетенията на фермерите, чиито овце и кози бяха умъртвени заради огнищата на чума в селата Воден и Кости. Общата сума за компенсациите е близо 305 млн. лева, което означава, че средното обезщетение за една овца е около 190 лева. За животните под селекционен контрол стойността е 250 лева. В село Кости ще се..

обновено на 16.07.18 в 18:31