Ден на архивиста

| обновено на 10.10.17 в 11:35
Снимка: БГНЕС

В Деня на архивиста – 10 октомври, Държавната агенция "Архиви" представя приоритетите си в контекста на предстоящото Българско европредседателство през следващата година. 

Ще бъде дадена и повече информация за електронното архивиране и за това кои са най-новите ценни постъпления в държавните архиви.

От една страна, ние ще популяризираме това, което се съхранява при нас, защото сме убедени, че се съхраняват паметници не само от национална значимост, но и от европейска и световна значимост на културното наследство, обясни председателят на Агенцията, доц. д-р Михаил Груев.

Другото е, използването на познанието, натрупано в родните ни архивни институции, в по-развитите архивни системи, в областта на електронното архивиране, в областта на защитата на личните данни.

Електронното архивиране има пряко отношение към електронното управление, добави доц. д-р Груев в интервю за предаването "Преди всички" и уточни:

Има решение на правителството от ноември догодина целият документооборот в държавната администрация да мине в електронен вариант, така че това автоматично "повиква" на дневен ред и въпроса за отлагането на тези документи за тяхното архивиране. 

Доц. д-р Михаил Груев подчерта и нуждата от етичен кодекс в областта, тъй като в архивите се съхранява изключително голяма информация, което от своя страна поставя въпроса какво се прави с тази информация и доколко не се злоупотребява с нея. Това е един наистина много важен документ, върху който се мисли не само у нас, тъй като проблемът стои пред всички архиви в Европейския съюз. 

Подробности, както и цялото интервю, можете да чуете в звуковия файл. 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Игра с огън доведе до пожар в дом за незрящи деца в Пазарджик

Детска игра с огън е причината за пожар в дома за незрящи деца в Пазарджик.  Пострадали няма. Инцидентът е станал около 11 часа преди ден, съобщават от полицията в града.  Бързата реакция на противопожарната служба е спасила сградата, която е общинска собственост.  Изгоряла е коледната украса и един от килимите в помещението, където са били част от..

публикувано на 18.12.17 в 12:47

Семейство на бивш военен обмисля да съди МО заради заповед да напусне жилището, което от 15 години опитва да купи

След като в зимните месеци Министерството на отбраната издаде заповеди за освобождаване на над 200 жилища, обитателите на някои от тях изразиха готовност да търсят правата си в Страсбург.  Такова семейство са Владимир и Мирослава, настанени във ведомствено жилище в Костинброд. Той е освободен през 2003 г.  в рамките на военните реформи преди..

публикувано на 18.12.17 в 12:35

11-те подсъдими за побоя над децата от клуба по гребане в Асеновград признаха вината си

Делото срещу 11-те подсъдими за побоя над децата от клуба по гребане в Асеновград започна по съкратеното съдебно следствие. Всички те признаха вината си и фактите и доказателствата в обвинителния акт.  Инцидентът стана на 26 юни, след което последваха масови протести в Асеновград срещу ромската агресия.  Предвид съгласието на всички страни делото..

обновено на 18.12.17 в 12:15

43-годишен данъчен служител е прострелян тази сутрин на улица "Дунав" в София

43-годишен данъчен служител е прострелян тази сутрин на улица "Дунав" в София.  Ивайло Стаменов Цветков   е бил причакан от нападателите си на метри от входа на детска градина в центъра на София. Срещу мъжа е стреляно почти от упор. Това обясни пред "Хоризонт" директорът на Столичната полиция старши комисар Ивайло Иванов . Той допълни, че 43-годишният..

обновено на 18.12.17 в 12:06

Добър ли е проектозаконът за доброволчеството

След като работата по предишния законопроект беше блокирана заради предсрочните избори, преди дни в Народното събрание група народни представители – от ГЕРБ и от "Обединени патриоти", внесоха за обсъждане нов вариант на закон за доброволчеството. За предаването "Хоризонт до обед" един от вносителите на текста Светлана Ангелова от ГЕРБ сподели, че..

публикувано на 18.12.17 в 12:00