Ден на архивиста

| обновено на 10.10.17 в 11:35
Снимка: БГНЕС

В Деня на архивиста – 10 октомври, Държавната агенция "Архиви" представя приоритетите си в контекста на предстоящото Българско европредседателство през следващата година. 

Ще бъде дадена и повече информация за електронното архивиране и за това кои са най-новите ценни постъпления в държавните архиви.

От една страна, ние ще популяризираме това, което се съхранява при нас, защото сме убедени, че се съхраняват паметници не само от национална значимост, но и от европейска и световна значимост на културното наследство, обясни председателят на Агенцията, доц. д-р Михаил Груев.

Другото е, използването на познанието, натрупано в родните ни архивни институции, в по-развитите архивни системи, в областта на електронното архивиране, в областта на защитата на личните данни.

Електронното архивиране има пряко отношение към електронното управление, добави доц. д-р Груев в интервю за предаването "Преди всички" и уточни:

Има решение на правителството от ноември догодина целият документооборот в държавната администрация да мине в електронен вариант, така че това автоматично "повиква" на дневен ред и въпроса за отлагането на тези документи за тяхното архивиране. 

Доц. д-р Михаил Груев подчерта и нуждата от етичен кодекс в областта, тъй като в архивите се съхранява изключително голяма информация, което от своя страна поставя въпроса какво се прави с тази информация и доколко не се злоупотребява с нея. Това е един наистина много важен документ, върху който се мисли не само у нас, тъй като проблемът стои пред всички архиви в Европейския съюз. 

Подробности, както и цялото интервю, можете да чуете в звуковия файл. 

ВИЖТЕ ОЩЕ
Двама от пострадалите при атаката в Любек са в тежко състояние. Нападателят е задържан.

Нападателят в Любек е германски гражданин

Десет души бяха ранени от нападател с нож в автобус на обществения транспорт в германския град Любек. Германската прокуратура внесе уточнения за 34-годишния нападател, който бе задържан от полицията. Оказа се, че той е от ирански произход, но е с германско гражданство и живеел в Любек от години. Мотивите му са неизяснени. Сред ранените е и..

обновено на 20.07.18 в 21:29

Сменят ветеринаря в Болярово

Ветеринарният лекар за стадото в Болярово ще бъде сменен, за да може безпрепятствено да бъдат взети втори проби от животните, съобщи министърът на земеделието и храните Румен Порожанов след днешното заседание на оперативния щаб за борба с чумата.  Смяната се наложи заради съмнения в обективността на ветеринаря. В Шарково ще трябва да има евтаназия за..

публикувано на 20.07.18 в 21:00

Българо-турски консорциум ще разработи и оперира електронната тикет-система в София

Българо-турски консорциум ще разработи и оперира електронната тикет-система в София на стойност 83 млн. лева. Това съобщиха от Центъра за градска мобилност. Системата трябва да бъде внедрена до 2 години. Електронно таксуване трябва да се прави включително през мобилен телефон и банкова карта. За целта трябва да се поставят 15 хиляди устройства в над..

публикувано на 20.07.18 в 20:42

Полицаи задържани в Габрово за незаконна търговия

В Габрово са задържани полицаи, заподозрени, според неофициална информация, за незаконна търговия с автомобили. Служители на сектор Пътна полиция потвърдиха за акцията в КАТ, проведена в следобедните часове. Отново по непотвърдени данни, единият от задържаните е на висок пост. Официална информация по случая няма. От Областната дирекция..

публикувано на 20.07.18 в 20:27

Предупреждение: По-ранният лов на диви прасета ще увеличи риска от африканска чума

Изтеглянето на ловния сезон за диви прасета с три месеца напред ще създаде още по-голяма опасност за пренос на африканската чума от Румъния към България. Това заяви в Благоевград лидерът на партия АБВ, Румен Петков, дни след като поиска от президента да наложи вето върху закона за лова. По думите му, "прецедент е ловът да се открива през юли, трябва..

публикувано на 20.07.18 в 20:23