Ден на архивиста

| обновено на 10.10.17 в 11:35
Снимка: БГНЕС

В Деня на архивиста – 10 октомври, Държавната агенция "Архиви" представя приоритетите си в контекста на предстоящото Българско европредседателство през следващата година. 

Ще бъде дадена и повече информация за електронното архивиране и за това кои са най-новите ценни постъпления в държавните архиви.

От една страна, ние ще популяризираме това, което се съхранява при нас, защото сме убедени, че се съхраняват паметници не само от национална значимост, но и от европейска и световна значимост на културното наследство, обясни председателят на Агенцията, доц. д-р Михаил Груев.

Другото е, използването на познанието, натрупано в родните ни архивни институции, в по-развитите архивни системи, в областта на електронното архивиране, в областта на защитата на личните данни.

Електронното архивиране има пряко отношение към електронното управление, добави доц. д-р Груев в интервю за предаването "Преди всички" и уточни:

Има решение на правителството от ноември догодина целият документооборот в държавната администрация да мине в електронен вариант, така че това автоматично "повиква" на дневен ред и въпроса за отлагането на тези документи за тяхното архивиране. 

Доц. д-р Михаил Груев подчерта и нуждата от етичен кодекс в областта, тъй като в архивите се съхранява изключително голяма информация, което от своя страна поставя въпроса какво се прави с тази информация и доколко не се злоупотребява с нея. Това е един наистина много важен документ, върху който се мисли не само у нас, тъй като проблемът стои пред всички архиви в Европейския съюз. 

Подробности, както и цялото интервю, можете да чуете в звуковия файл. 

ВИЖТЕ ОЩЕ
Румен Радев

Президентът Румен Радев участва в тържествата, посветени на 105 години от освобождението на град Гоце Делчев

Президентът Румен Радев и началникът на отбраната, генерал-лейтенант Андрей Боцев , присъстваха на тържествената заря-проверка по повод 105-та годишнина от освобождението на  град Гоце Делчев  османско иго. Свободата е повод за радост, но   тя и дълг на всички поколения- да помним героите и да ценим делото им , каза пред..

публикувано на 18.10.17 в 21:05

Областният управител на Стара Загора даде на Административния съд решението на общинския съвет за парк "Бедечка"

Областният управител на Стара Загора Гергана Микова оспорва пред Административния съд решението на общинския съвет за промяна на Общия устройствен план на града в частта му за парк "Бедечка" като незаконосъобразно. В Административния съд вече е заведено дело по жалбата на областия управител. Основният мотив на Микова е, че одобреният от съветниците..

публикувано на 18.10.17 в 20:10

Започна сондирането за нови кладенци за питейна вода на Хасково

Започна сондирането за нови кладенци за питейна вода на Хасково. Търсенето на новите източници се наложи заради замърсената с уран вода. Вече седем месеца градът се снабдява с водоноски, а училищата и детските заведения - с минерална вода.   Водата, която ще се добива от тези съоръжения няма да е достатъчна за града. Предстои изграждането на още четири..

публикувано на 18.10.17 в 19:56
паяци паяк

Семейство от Благоевград осъди общинската фирма "Паркинги и гаражи"

Семейство от Благоевград осъди общинската фирма "Паркинги и гаражи" за неправомерно репатриране на автомобила им, който престоя повече от година на наказателния паркинг.  На 5-ти октомври миналата година, репатриращият автомобил на фирма „Паркинги и гаражи“-Благоевград вдига семейната кола на Силвия и Димитър Домозетски , паркирана пред блока им...

публикувано на 18.10.17 в 19:43
Валентин Радев

Валентин Радев: Много е важно да изчистим "гнилите ябълки" от МВР

Няма застраховани служители от проверки в МВР, дори и на високи постове. Това съобщи вътрешният министър Валентин Радев след заседанието на ресорната комисия в парламента. Ние сами го правим. Никой не ни ги показва отвън. Ние сами се прочистваме. Няма друга структура в държавата, която сама да залавя тези, които нарушават закона. Аз имам няколко..

публикувано на 18.10.17 в 19:37