Ден на архивиста

| обновено на 10.10.17 в 11:35
Снимка: БГНЕС

В Деня на архивиста – 10 октомври, Държавната агенция "Архиви" представя приоритетите си в контекста на предстоящото Българско европредседателство през следващата година. 

Ще бъде дадена и повече информация за електронното архивиране и за това кои са най-новите ценни постъпления в държавните архиви.

От една страна, ние ще популяризираме това, което се съхранява при нас, защото сме убедени, че се съхраняват паметници не само от национална значимост, но и от европейска и световна значимост на културното наследство, обясни председателят на Агенцията, доц. д-р Михаил Груев.

Другото е, използването на познанието, натрупано в родните ни архивни институции, в по-развитите архивни системи, в областта на електронното архивиране, в областта на защитата на личните данни.

Електронното архивиране има пряко отношение към електронното управление, добави доц. д-р Груев в интервю за предаването "Преди всички" и уточни:

Има решение на правителството от ноември догодина целият документооборот в държавната администрация да мине в електронен вариант, така че това автоматично "повиква" на дневен ред и въпроса за отлагането на тези документи за тяхното архивиране. 

Доц. д-р Михаил Груев подчерта и нуждата от етичен кодекс в областта, тъй като в архивите се съхранява изключително голяма информация, което от своя страна поставя въпроса какво се прави с тази информация и доколко не се злоупотребява с нея. Това е един наистина много важен документ, върху който се мисли не само у нас, тъй като проблемът стои пред всички архиви в Европейския съюз. 

Подробности, както и цялото интервю, можете да чуете в звуковия файл. 

ВИЖТЕ ОЩЕ
Агенция по вписванията

Агенцията по вписванията в София няма да работи с клиенти заради авария в инсталационната система в сградата

Поради авария в инсталационната система в сградата на Агенция по вписванията в София, офисите на търговски регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, имотен регистър, регистър РИОС и регистър БУЛСТАТ няма да работят с клиенти. Заявления и документи могат да се подават по електронен път, информират от Агенцията по вписванията.

публикувано на 19.03.18 в 08:50
Красимир Вълчев

Красимир Вълчев ще участва в конференция на тема "Ресурсният учител - значим фактор за приобщаващото образование"

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев ще участва в Пловдив в конференция на тема "Ресурсният учител - значим фактор за приобщаващото образование", която ще се проведе в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски“ от 13.30 часа. Преди това министър Вълчев ще присъства на представяне на добри примери и практики, свързани с..

публикувано на 19.03.18 в 08:42

75 години от сформирането на Парашутната дружина

В Пловдив тържествено ще се чества 75-годишнината от сформирането на Парашутната дружина и създаването на българските Сили за специални операции. Парашутната дружина е в състав от 19 офицери, 60 подофицери и 348 войници. Честването ще започне с тържествен строй, заупокойна молитва в памет на загиналите военни парашутисти и поднасяне на цветя и венци..

публикувано на 19.03.18 в 08:37

Прокуратурата с искане за постоянна мярка "задържане под стража" на директора на Здравноосигурителната каса в Ловеч

Прокуратурата в Ловеч ще внесе днес искане в Окръжния съд за вземане на постоянна мярка "задържане под стража" на директора на Здравноосигурителната каса в града Антонио Маринов, арестуван в четвъртък, при акция на ДАНС и полицията. Маринов беше оставен в ареста с прокурорско постановление за 72 часа с обвинение в престъпление по служба. Досъдебното..

публикувано на 19.03.18 в 08:28

Преглед на печата

След бурите в Западна България във водата от чешмите има мътилка, информира "Труд" . За едно денонощие са проведени сто спасителни операции в различни райони на западната част на страната. Цената на житото се е повишила до 310 лева за тон в търговията на едро, съобщава "Монитор" . Преди 2-3 месеца цената е била 260 лева, но заради изпълнението на..

публикувано на 19.03.18 в 07:19