Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политическите наблюдатели очакват знакови промени в Австрия след изборите

Снимка: БГНЕС


Председателят на Австрийската народна партия Себастиан Курц /на снимката/ трябва да изпълни мандат за съставяне на нов кабинет. Ако успее, той ще стане най-младият министър-председател в Европа и света. 
Политическите наблюдатели очакват знакови промени в страната. За предаването "Събота 150" по "Хоризонт" Михаел Фьолкер, заместник-главен редактор на влиятелния австрийски вестник  „Дер Щандард“ коментира:

В Австрия смятаме, че става дума за завой надясно. Изборните резултати го доказват недвусмислено. Крайнодесните спечелиха много нови гласове, а и Народната партия, която е консервативна, успя да увеличи значително резултата си. Освен това, по време на предизборната кампания самата партия на Себастиян Курц зае значително по-десни позиции в сравнение с досегашния си курс.

Наистина се забелязва известно свикване с факта, че крайнодесните заеха трайно място в политиката. Но, от друга страна, трябва да признаем, че Себастиян Курц успя правилно да прецени политическата ситуация и настроенията в Австрия. След първоначалната готовност на австрийците да помогнат и да приемат бежанците, които пристигнаха в Австрия преди две години, днес наблюдаваме известна умора. Хората вече смятат, че мигрантите са прекалено много и настроенията се обърнаха на 180 градуса. Именно този сигнал Курц разчете най-добре от всички и реагира със смяна на курса. Между другото, социалдемократите, които са лява партия, също усетиха, че трябва да отговорят на очакванията на избирателите, но така и не съумяха да се обединят около своя праволинейна позиция. Въпреки това дори и те заеха значително по-десни позиции по отношение на мигрантите в сравнение с предишни години.

Виждам известен скептицизъм в чуждите медии заради очакваното участие на крайнодесните в новото правителство. Но нека не забравяме, че Австрия не е единствената страна в Европа, която се управлява от популисти и националисти. В тази връзка и в рамките на ЕС можем да говорим за свикване с присъствието и посланията на крайнодесните. Нещо повече - Австрия няма да бъде управлявана за първи път от коалиция с участието на Партията на свободата. През 2000-та година ЕС наложи санкции на страната. Днес наказателни акции не могат да се очакват, но европейците със сигурност не са особено щастливи от развитието на нещата в Австрия.

Австрия поема председателството на ЕС след България от средата на 2018 година.  Михаел Фьолкер обаче не очаква реакция от Брюксел, тъй като ЕС е "прекалено зает със себе си":

Евросъюзът се намира в криза и затова не вярвам, че комисията ще посмее да се намеси във вътрешните работи на която и да е страна членка. Като победител в изборите, Себастиян Курц вече направи своето първо посещение в Брюксел, срещна се с Жан-Клод Юнкер и заяви, че се надява, Австрия да състави самостоятелно новото си правителство, без намеса или влияние отвън. 

Австрийците са прекалено уморени от голямата коалиция. В последните години Народната партия и социалдемократите просто прекалиха с взаимните обвинения и блокиране на важни решения в кабинета, което доведе до тази умора сред избирателите. Така че в предизборната кампания Курц отговори на тези настроения и накара много хора да му повярват. Промени очаквам на първо място по отношение на миграционната политика. И тук става дума за три основни въпроса - ще продължи ли Австрия да приема бежанци и какво ще правим с онези, които са в страната, но нямат право на закрила.  Трето - социалните придобивки за бежанци и чужденци, които живеят в Австрия ще бъдат намалени или дори напълно отменени. …
Загубата на социалдемократическата партия на досегашния канцлер Кристиян Керн, който пое партията и правителството преди година и половина със заявката да донесе промени Фьолкер коментира така: 


Те успяха да запазят подкрепата си в сравнение с предишните избори, но е факт, че Социалдемократическата партия не е победител в тези избори и съответно губи канцлерския пост. Причините за това са, от една страна, че в предизборната борба консерваторът Курц успя да напипа правилните теми, а Керн изпусна момента, пръв да се обяви за предсрочни избори като резултат от разпада на голямата коалиция. Керн е канцлер и председател на партията от около година и половина и за това време не съумя да овладее партията си. Той се оказа прекалено колеблив, което ясно пролича и по отношение на бежанския проблем. След като веднъж се обяви за по-сурово отношение последва обрат и апел за спазване на човешките права. Просто социалдемократите не успяха да се обединят около ясна политическа линия и това и до днес създава проблеми в партията, разцепена от различни течения и крила. Показателно е, че социалдемократите не изключват възможността да участват в новото правителство.

Народната партия намекна, че би преговаряла със социалдемократите, но с друг лидер. Все пак нека не се заблуждаваме, че в случая вероятно става дума за политическа тактика да се вкара клин между отделните течения в социалдемократическата партия. Тя така или иначе е с отслабени позиции, не на последно място заради мръсната предизборна кампания във фейсбук - скандал, който измести всички останали теми преди вота. Но социалдемократите, които са в дъното на скандала, все пак успяха да постигнат значително по-добър резултат от очакванията на политическите наблюдатели. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

28-годишен мъж от Монтана с положителна проба за коклюш

Млад мъж е дал положителна проба за коклюш.  Той е на 28 години, по лична карта се води жител на Монтана, но живее и работи в столицата. Кръвната проба е положителна за коклюш и с бързо известие е уведомена Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Монтана. "Мъжът няма контактни лица в Монтана, те са в София", уточни директорът на РЗИ д-р..

публикувано на 26.04.24 в 10:01
Димитър Божилов

Районен кмет предлага "квартал на обезщетените", за да се съхранят зелените площи

Близо една трета от зелените площи в Южния парк в София са частни имоти. Става дума за 96 имота. "През 2020 г. Конституционният съд дерогира сроковете, с които можем да отчуждаваме тези имоти. Отчуждаването е лесен способ за придобиване на земи, защото е по-евтин, по-бърз, властнически способ. С това решение на КС общината беше поставена в..

публикувано на 26.04.24 в 10:00
Бойко Борисов

Борисов: ГЕРБ и ДПС няма да правят коалиция! Предрече поне 5 служебни правителства

Очаква се във вторник да се проведе извънредно заседание на парламента, заяви в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Борисов подчерта, че ГЕРБ и ДПС няма да правят коалиция, но предрече, че ще има поне още пет служебни правителства след изборите. По думите му, всичко е изгубено във взаимоотношенията с "Продължаваме..

публикувано на 26.04.24 в 09:55
Асен Василев

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ отхвърлиха дебата за корупция в Митниците и участието на Асен Василев

С гласовете на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ по време на заседанието на Народното събрание беше отхвърлено искането за разисквания по доклада на временната комисия за разследване на корупционните практики в агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев в тях.  Председател на Комисията е Тошко Йорданов от "Има такъв народ". Асен Василев: Марин и..

публикувано на 26.04.24 в 09:45
Кириакос Мицотакис

Гърция отказа отбрана на Украйна, дава за Олимпиадата зенитни ракети

Гърция няма да предостави на Украйна системи за противовъздушна отбрана, заяви пред телевизионните медии премиерът Кириакос Мицотакис. Така той даде отговор на изявления на лидери на опозицията, че премиерът няма право да изпраща оръжия без решение на парламента и да остави островите без противовъздушна защита. Мицотакис каза, че..

публикувано на 26.04.24 в 09:29
Първан Симеонов

Първан Симеонов: Борисов излиза на плюс. Всички се борят за любовта му

Епизод от предизборната надпревара и демонстрация на сила – така политологът Първан Симеонов от "Галъп интернешънъл болкан" разчита отстраняването на председателя на парламента Росен Желязков и с гласовете на ПП-ДБ. "Това е демонстрация на сила. ПП-ДБ са в отбранителна позиция и това е проява на сила , в която е малко спорно получава ли..

публикувано на 26.04.24 в 09:11

Обследват щетите от градушката в Пловдив, Стара Загора и Сливен

Сформирани са експертни комисии с представители на Областните дирекции "Земеделие", които да обследват незабавно пораженията по насажденията от падналата вчера градушка, съобщават от Министерството на земеделието. По предварителни данни най-много пострадали земеделски площи има в областите Пловдив, Стара Загора и Сливен. Експертите напомнят на..

публикувано на 26.04.24 в 09:03