Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юлиан Войнов: В Бюджет 2018 е заложена сериозна преразпределителна политика

Снимка: БГНЕС
От първо четене прави впечатление, въпреки че Бюджетът ще завърши с изключително висок излишък тази година (може би непостиган за последните 10 години), се планира отново да има дефицит в рамките на 1%, което означава, че доста сериозно ще бъдат увеличени разходите в бюджета и това се вижда от макрорамката и мотивите, които са посочени. Това коментира финансовият експерт Юлиан Войнов в ефира на "Хоризонт" по повод публикувания проект за бюджета за следващата година. Войнов допълни, че има увеличаване на разходите за здравеопазването с 400 милиона – за НЗОК, увеличаване на минималната работна заплата и на различните видове плащания.

Доста сериозна преразпределителна политика на доходите ще видим следващата година, обобщи финансистът и допълни:

Това, което се вижда, и може би трябва да говорим за тенденция в усилията на Министерството на финансите и на правителството е, че има един много ясно изразен стремеж на увеличаване на преразпределителната роля на държавата чрез увеличаване на разходи в различни сектори и подпомагане на зависимите от помощи лица в държавата и тези така наречени "работещи бедни". Въпросът е обаче дали политиката, която трябва да води държавата с нормализирането на бизнес средата, може да бъде компенсирана по този начин.

И другото, което може да се коментира е, че за първа година, може би пак за последните десетина години, няма да има нов дълг – тоест дългът на България няма да се увеличава, а този 1 милиард, за който стана въпрос, той всъщност ще бъде за рефинансиране на стар дълг и реално не само номинално ще намали величината на дълга на България за следващата година, но и като процентно отношение - което общо взето ни поставя в една ситуация на доста стабилна макроикономическа основа. 

Това което, разбира се, може би ще бъде щекотливата тема за дебати по отношение на приемането на бюджета, ще бъдат тези увеличения на заплатите, увеличение на различните помощи, намаляването на процента, който се плаща за болнични за първите 3 дни, но това тепърва ще го видим.

Войнов отбеляза, че липсват реформи в някои ключови сектори като съдебната система и чрез бюджета и увеличаването на финансирането в определени сектори се търси решаване на структурни и вътрешни проблеми, което обаче не е ефективният подход:

Ние имаме един изключително сериозен проблем в нашата държава и това е проблемът за съдебната система и за липсата на справедливост. Този проблем, за съжаление, не се решава... И тези сериозни проблеми, които са много сериозна спирачка за развитието на бизнеса в страната, поради ниските доходи, които генерира българската икономика, поради невъзможността доста по-динамично да се развива страната, за което тя има съответните заложби и възможности, се преминава към регулиране на неравновесията, които се получават в икономическата сфера чрез наливане на пари, включително и за работещите бедни, включително и за различни сектори, които при всички случаи имат необходимост от пари – това е категорично, въпросът е, че начинът, по който се прави това, е изсипване на едни пари без никаква добавена стойност.

Войнов отбеляза и изключително силната обвързаност между икономически групировки и властта у нас, като подчерта, че докато това съществува в България, няма начин каквито и действия да се предприемат, включително и чрез по-голямо разпределение на държавния бюджет да се постигнат по-добри резултати в реформите и в икономиката като цяло:

Просто ще бъдат изливани едни пари, защото основният проблем, който пречи на икономиката и изобщо на развитието на държавата, това е тази обвързаност между изключително силни икономически играчи на местно ниво, които затормозяват бизнеса, бизнес средата, които поради своята финансова сила и обвързаност, тук не бива да пропускаме и обвързаността със съдебната система, имат възможност да налагат, включително и в правителството, свои – така да ги наречем "зависими лица", които да провеждат тяхната политика на високо държавно равнище. Ние го виждаме това, например в Министерството на икономиката, където огромният скандал, който стана с "Дунарит", всъщност не беше нищо друго, освен желанието на една икономическа групировка да завземе един нормално развиващ се бизнес чрез използването на държавата в тази война, отбеляза още Войнов.

Цялото интервю, в което финансистът коментира и други икономическо-политически казуси и обвързаности, чуйте от звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Големи компании в Кипър ще получат субсидии за енергийна модернизация

17 млн. евро субсидии предоставя правителството на Кипър на големи компании за тяхната енергийна модернизация и укрепване на конкурентоспособността им. Подаването на заявления по новата бизнес програма започва днес.  Безвъзмездните средства по новия финансов план се предоставят за инвестиционни разходи в енергоспестяващи технологии и мерки за сгради,..

публикувано на 26.04.24 в 03:42

Увеличиха финансовата помощ за инвитро процедури и за новородени деца в Монтана

400 лева за първо и 600 лева за второ новородено дете ще получават вече семействата в Монтана.  Това решиха общинските съветници на редовното си заседание днес. Увеличението е със 100 лева. Променените са вписани в Наредбата за реда и условията за отпускане на финансова помощ за новородено дете в община Монтана. Промените касаят вече и..

публикувано на 25.04.24 в 22:58
Снимката е илюстративна

Гръцките хотелиери са недоволни от високите данъци

На годишна среща на гръцките хотелиери председателят на техния съюз Янис Хадзи изрази недоволство, че този сектор се натоварва с високи данъци. Вместо да се намалят задълженията към туристическия сектор, както беше обещало правителството, се въведе нова такса за всяка нощувка, казаха хотелиерите. "Наказват ни с данъци, защото сме..

публикувано на 25.04.24 в 22:55
Изглед към Атина, 5 януари 2024 г.

Сапьори са обезвредили 314 бомби под старото летище в Атина

На мястото на старото летище на Атина се изгражда внушителен комплекс. Заедно с казино, ресторанти и хотели се стоят също вили и апартаменти в 45-етажна кула. Летището се нарича "Елиникон" и е с площ три пъти по-голяма от Монако. Цените на жилищата са сравними с тези в Ню Йорк и Женева, коментират брокерите. Голяма част от вилите с..

публикувано на 25.04.24 в 22:47
Президентът Володимир Зеленски подписа указ

Зеленски е благодарил на САЩ за одобрената военна помощ

В телефонни разговори с председателя на Камарата на представителите - републиканеца Майк Джонсън, и с лидера на мнозинството в Сената - демократа Чък Шумър, украинският президент Володимир Зеленски е благодарил на Съединените щати за одобрената военна помощ в размер на 61 милиарда долара. Това съобщи агенция Ройтерс. Зеленски написа в..

публикувано на 25.04.24 в 22:37

Столтенберг обвини Китай, че споделя с Русия технологии, използвани за производство на ракети

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обвини Китай, че поддържа военизираната икономика на Русия, споделяйки с нея високи технологии, използвани за производство на ракети, танкове и бойни самолети. "Китай казва, че иска да има добри отношения със Запада, но в същото време продължава да поддържа огъня на най-мащабния въоръжен конфликт в..

публикувано на 25.04.24 в 22:35

Комисията по култура в НС прие единодушно проект за промени в Закона за хазарта

Парламентарната комисия по културата и медиите прие единодушно на първо четене проект за промени в Закона за хазарта, внесен от Йордан Цонев от ДПС и Теменужка Петкова от ГЕРБ. Бюджетната комисия прие на първо четене забраната за реклама на хазарт Въпреки това според депутатите законопроектът има нужда от поправки, информира репортерът..

публикувано на 25.04.24 в 21:54