Дигиталната медицина вече е тенденция и у нас

Д-р Магдалена Баймакова
Снимка: Ани Петрова, БНР
Д-р Магдалена Баймакова, която е главен асистент в Клиниката по инфекциозни болести във Военномедицинската академия, спечели приза "Дигитално активен лекар на 2017", връчена в рамките на събитието "Лекар на годината". В ефира на "Хоризонт" доктор Баймакова коментира, че ползването на дигитални здравни платформи е съвременна тенденция, която става все по-всеобхватна и че не би трябвало да се изненадваме от това, че огромен брой пациенти търсят информация за медицински проблеми в интернет и то дори и преди да се обърнат към лекар: Не би трябвало да се шокираме – напротив, имайки предвид света, в който живеем, времената, в които ползваме интернет за всичко, според мен това е естественият ход на нещата, аз го виждам във всекидневната си работа.

Ако няма добри здравни платформи и добър профил на лечебното заведение и на медицинския специалист (в интернет – бел.ред.) няма как пациентът навреме да получи информация – точна и адекватна, така че смятам, че това е бъдещето. Това е начинът за комуникация и така трябва да бъде – когато има информация, пациентът може сам да разгледа, да преценим и да направи своя извод, каза доктор Баймакова, подчертавайки, че "дигиталните пациенти" трябва да разчитат на проверени и надеждни здравни платформи в мрежата, като даде пример: В случая имаме една здравна платформа – най-голямата в здравеопазването в България в България – Кредоуеб, в която имат свои профили над 14 хиляди лекари, 20 хиляди пациенти и над 2000 медицински организации, както и аптеки – тук участват всички звена в здравеопазването. В тази платформа в интернет всеки има достъп до профила на отделния медицински специалист и лечебно заведение. По този начин се осъществява комуникацията между нас – от една страна, директно пациентът може да потърси лекаря или да разгледа съответното лечебно заведение, или съответно да прочете информация в публикациите, които са качени от всеки един медицински специалист и да получи помощ. Това е първата стъпка – когато се търси информация: къде да отиде с кого да се свърже, това е най-лесният начин... Но трябва да се търси винаги в такива сайтове, в такива платформи, които са коректни – тоест както говорим за фалшиви новини, да не попадаме на фалшиви сайтове, подчерта Магдалена Баймакова, като допълни: 

Трябва да имаме предвид, че по този начин те откриват и осъществяват връзка с нас, но, разбира се, че прегледът – живата връзка с пациента – това остава. 

Повече по темата чуйте от звуковия файл. 

ВИЖТЕ ОЩЕ
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33