Иван Брегов: Спецсъдът е извънредно съдилище

Снимка: www.ngobg.info

Специализираният съд всъщност е един извънреден съд. Това подчерта в предаването "Преди всички" Иван Брегов от Правната програма на Института за пазарна икономика в коментар на промените в Наказателно-процесуалния кодекс. 

Какво се случи всъщност на практика? Една категория дела за корупция срещу лица от високите етажи на властта – от разглеждането ѝ в един общ по своя характер съд, какъвто е Софийският градски съд, където се гледат граждански, наказателни дела от всякакъв характер, с промените, които влизат днес в сила в НПК, се преместват в Специализирания наказателен съд. Тъй като обаче делата няма да се гледат с оглед на престъпленията, а ще се гледат с оглед на лицата, които се предполага да са ги извършили, това се явява един извънреден съд по своя характер. В Конституция е забранено създаването на извънредни съдилища, а ако те могат по някакъв начин да бъдат основани, трябва да ги изисква някакъв много висок приоритет, държавен, примерно да има някакво стихийно бедствие или война, и да не могат хората да се обърнат до общите съдилища. Но тогава пак говорим за гледане на всякакъв вид дела, а не определени дела за определена категория хора.

Нямаше това да е порочно, ако не бяха така основани и създадени разпоредбите, че изборът да е само за тези лица. Значи, ние правим съд, за да влязат само една категория хора. Като цяло отношението към съдебната власт показва едно извънредно мислене, непочиващо на никаква стратегия, несъгласувано и сега с вдигането на заплатите някой някого се опитва да контролира или да купи.

Брегов обясни защо според него не е имало реакция към промените и защо те минават сега:

Доколкото ми е известно на мен, Наказателна колегия на Върховния касационен съд подготвя искане за обявяване в противоконституционност на измененията в Наказателно-процесуалния кодекс по отношение на това коя категория дела от Софийския градски съд се изземва за разглеждане в Специализирания наказателен съд. Но целият процес като че ли беше проспан още на ниво опозиционно мислене в парламента, след това президентството имаше възможност да санкционира закона и да го върне за второ разглеждане, но настъпва едно огромно мълчание, когато се заговори за корупция. Като че ли някакъв външен законодател под диктовка диктува какво става в правна комисия, поне това е общото усещане.

Виждаме, че в последното си управление властимащите са приели редица мерки в Закона за съдебната власт за саморазправа по всякакъв начин, за обезкуражаването и обезсърчаването му и този пакет мерки върви в общата тенденция да се приемат спорни мерки да се симулира някаква сериозна дейност, с цел отпадане на мониторинга, ако може по време на нашето председателство да се случи, без да се види какви ще са последиците от това.

Брегов очаква да има много осъдени хора от извънреден съд, ако той заработи, преди Конституционният съд да се произнесе.

За съжаление решението на Конституционния съд действат занапред и ще имаме хора, които след това ще съдят България пред Европейския съд по правата на човека.

Интервюто с Иван Брегов можете да чуете от звуковия файл.
Свързани новини

От днес делата за корупция по високите етажи на властта ще се гледат от СНС

Според последните промени в Наказателно-процесуалния кодекс от днес делата за корупция по високите етажи на властта ще се гледат от Специализирания наказателен съд (СНС). Досега в специализираните структури се гледаха само дела срещу организираната..

обновено на 06.11.17 в 12:14
ВИЖТЕ ОЩЕ
Риана

Риана стана посланик на Барбадос за туризма и инвестициите

Премиерът на Барбадос обяви родената в страната певица Риана за посланик в сферата на туризма, инвестициите и образованието. В изявление Риана заяви, че е много горда и развълнувана от поверената й отговорност и че всеки жител на острова трябва да..

публикувано на 22.09.18 в 02:14
Манюел Валс

Манюел Валс възнамерява да се кандидатурата за кмет на Барселона

Бившият френски премиер Манюел Валс възнамерява да се кандидатурата за кмет на Барселона, който е негов роден град, съобщава "Либерасион". В момента той е депутат във френския парламент.  Манюел Валс многократно се е изказвал срещу сепаратизма, в подкрепа..

публикувано на 22.09.18 в 02:12

Абу Даби е най-сигурният град в света, сочи класация

Най-сигурният град в света е Абу Даби, сочи проучване на  интернет сайта "Numbeo".  В столицата на ОАЕ индексът на престъпност е 12%, като на второ място се нарежда столицата на Катар Доха. В първата десетка са още  Базел,  Сингапур, Квебек, Осака, Токио..

публикувано на 22.09.18 в 02:08

Курсанти и военни лекари положиха клетва на ритуал във Военноморското учиилище

21 курсанти във военноморските сили и 20 военни лекари положиха военна клетва на тържествен ритуал във Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров" във Варна. От името на първокурсниците слово произнесе курсант Теодор Киряков от Варна. След това той..

публикувано на 22.09.18 в 01:52

Предлагат 150 работни места за младежи в района на Дупница, Сапарева баня и Бобов дол

150 места за безработни младежи обявиха на поредната трудова борса работодатели от Дупница, Сапарева баня и Бобов дол. Според данни на бюрото по труда, безработните младежи в трите общини  до 29-годишна възраст са 265.  Обявените места са в сферата..

публикувано на 22.09.18 в 01:44