Иван Брегов: Спецсъдът е извънредно съдилище

Снимка: www.ngobg.info

Специализираният съд всъщност е един извънреден съд. Това подчерта в предаването "Преди всички" Иван Брегов от Правната програма на Института за пазарна икономика в коментар на промените в Наказателно-процесуалния кодекс. 

Какво се случи всъщност на практика? Една категория дела за корупция срещу лица от високите етажи на властта – от разглеждането ѝ в един общ по своя характер съд, какъвто е Софийският градски съд, където се гледат граждански, наказателни дела от всякакъв характер, с промените, които влизат днес в сила в НПК, се преместват в Специализирания наказателен съд. Тъй като обаче делата няма да се гледат с оглед на престъпленията, а ще се гледат с оглед на лицата, които се предполага да са ги извършили, това се явява един извънреден съд по своя характер. В Конституция е забранено създаването на извънредни съдилища, а ако те могат по някакъв начин да бъдат основани, трябва да ги изисква някакъв много висок приоритет, държавен, примерно да има някакво стихийно бедствие или война, и да не могат хората да се обърнат до общите съдилища. Но тогава пак говорим за гледане на всякакъв вид дела, а не определени дела за определена категория хора.

Нямаше това да е порочно, ако не бяха така основани и създадени разпоредбите, че изборът да е само за тези лица. Значи, ние правим съд, за да влязат само една категория хора. Като цяло отношението към съдебната власт показва едно извънредно мислене, непочиващо на никаква стратегия, несъгласувано и сега с вдигането на заплатите някой някого се опитва да контролира или да купи.

Брегов обясни защо според него не е имало реакция към промените и защо те минават сега:

Доколкото ми е известно на мен, Наказателна колегия на Върховния касационен съд подготвя искане за обявяване в противоконституционност на измененията в Наказателно-процесуалния кодекс по отношение на това коя категория дела от Софийския градски съд се изземва за разглеждане в Специализирания наказателен съд. Но целият процес като че ли беше проспан още на ниво опозиционно мислене в парламента, след това президентството имаше възможност да санкционира закона и да го върне за второ разглеждане, но настъпва едно огромно мълчание, когато се заговори за корупция. Като че ли някакъв външен законодател под диктовка диктува какво става в правна комисия, поне това е общото усещане.

Виждаме, че в последното си управление властимащите са приели редица мерки в Закона за съдебната власт за саморазправа по всякакъв начин, за обезкуражаването и обезсърчаването му и този пакет мерки върви в общата тенденция да се приемат спорни мерки да се симулира някаква сериозна дейност, с цел отпадане на мониторинга, ако може по време на нашето председателство да се случи, без да се види какви ще са последиците от това.

Брегов очаква да има много осъдени хора от извънреден съд, ако той заработи, преди Конституционният съд да се произнесе.

За съжаление решението на Конституционния съд действат занапред и ще имаме хора, които след това ще съдят България пред Европейския съд по правата на човека.

Интервюто с Иван Брегов можете да чуете от звуковия файл.
Свързани новини

От днес делата за корупция по високите етажи на властта ще се гледат от СНС

Според последните промени в Наказателно-процесуалния кодекс от днес делата за корупция по високите етажи на властта ще се гледат от Специализирания наказателен съд (СНС). Досега в специализираните структури се гледаха само дела срещу организираната..

обновено на 06.11.17 в 12:14
ВИЖТЕ ОЩЕ

Българи и сърби заедно ще изкачат връх Руй

Българи и сърби за девети път ще изкачват днес заедно връх Руй. Проявата е под мотото "Традиция за бъдеще" и е съвместна инициатива на туристическата организация на сръбската община Бабушница, туристически клубове от Сърбия и България, както и общинските..

публикувано на 23.06.18 в 04:55
Антониу Гутериш

Гутериш призова за деескалация в югозападна Сирия

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова за незабавно прекратяване на военната ескалация в югозападна Сирия.  Тази седмица армията на президента Башар Асад извърши поредица от офанзиви в контролирани от бунтовници райони.  Гутериш е..

публикувано на 23.06.18 в 03:57

14 ареста в Анкара заради готвен атентат на изборите

Турските власти арестуваха 14 души в столицата Анкара по подозрения за връзки с „Ислямска държава“. Те са заподозрени, че са подготвяли атака в деня на изборите.  Всички арестувани са чужденци. Те са били задържани при едновременна операция сутринта,..

публикувано на 23.06.18 в 01:57
(архив)

Близо 3000 контрабандни цигари изхвърлил в движение шофьор от хасковско село

Близо 3 хиляди къса безакцизни цигари е изхвърлил в движение от колата си 30-годишeн мъж до хасковското село Малево.  Това е станало, след като водачът не е спрял на подаден сигнал със стоп палка. Малко по-късно мъжът е бил спрян от автопатрула, като..

публикувано на 23.06.18 в 01:24
(архив)

Шестте детски градини в Кюстендил ще работят през лятото и ще приемат деца от други градове

И шестте обединени детски заведения в Кюстендил ще работят през лятото, съобщиха от общината. Както в последните няколко години, градините ще приемат и малчугани от други градове и райони на страната, които са на ваканция в Кюстендил, каза зам.-кметът по..

публикувано на 23.06.18 в 01:21