Реми Мишел: Заплахата от използването на вируси като оръжие съществува, но засега е само опасение

Красимир Мекушинов: Вариолата е възможен вариант за такова оръжие в бъдеще

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Френският институт организира поредица от дебати под заглавие "Срещи на бъдещето", посветени на предизвикателствата на нашето време. Събитие от поредицата ще има и днес в института, а темата е: "Вирусологията – как да се борим с невидимите оръжия".

Опасността от вирусите е сериозна, каза в предаването "Хоризонт до обед" Реми Мишел от Медицинския институт на въоръжените сили на Франция

За професионалист като мен опасността от тези вируси, които непрекъснато ни атакуват, е много сериозна, защото има вируси, които ние познаваме от много дълго време, но за жалост в последните години се появиха и много нови вируси, като вируса "Ебола". Така че в качеството си на специалист, мисля, че най-важното в борбата с тези вируси е превенцията, т.е. предпазните мерки, да се опитаме да избегнем контакта, допира с тези вируси и евентуално вирусоносители. След това, според мен, основното оръжие, с което ние разполагаме, това са, разбира се, ваксините.

Професор Красимир Мекушинов от ВМА коментира случая с птичия грип:

Досега, благодарение на крутите епидемиологични мерки, в животновъдството се наричат епизоотични мерки, главно унищожаване на птичи ята, дезинсекция, все още имаме случаи, но те са единични, на птичи грип, изключвам Югоизточна Азия, където постоянно циркулира този вирус. Той е коварен с това, че циркулира и през лятото, и през зимата и е едно невероятно щастие, че не е започнал да се разпространява по въздушно-капков път, защото тогава няма спасение. Все още заразяването от човек на човек е минимално, дори нищожно. Именно, както каза и проф. Мишел, ние успяваме да контролираме вируса на птичия грип чрез превенция, както и чрез ваксина на застрашените контингенти. Разбира се, имаме и лечение, но то е ефективно само в първото денонощие.

Реми Мишел каза:

Разбира се, всеки път, когато се появи или се открие нов вирус, всичко това е свързано с опасения, със страх, защото това е нещо ново, не знаем каква е еволюцията на един подобен вирус, каква е сферата на поражение. За птичия грип в началото ние изключително много се опасявахме, че това ще е вирус, който ще атакува много масово човешкия вид с много силна степен на заразимост. Но за щастие това не се случи, но това не ни пречи да поддържаме тази атмосфера на опасения и на страх наистина.

По повод страховете на хората от използването на вирусите като биологично оръжие, той коментира:

Мисля, че на първо време е едно опасение, след това би могло да се превърне в действителност и примерно с вирус като този на вариолата – едно заболяване, което още от 80-те години изчезна от планетата., но много хора подозират, че има лаборатории, които работят, изследват и развиват подобни вируси с такава цел. Колкото до манипулирането на вирусите и бактериите, мисля, че това е доста сложно, така че, пак повтарям, заплахата е налице, но по мое виждане, по-скоро става въпрос за опасения.

Красимир Мекушинов коментира:

Аз бих потвърдил, че вариолата е един от най-вероятните агенти на биологични оръжия. Защо? Защото, както каза проф. Мишел, 80-те години Световната здравна организация обяви, че е изкоренила завинаги вируса на вариолата чрез масова имунизация на хората. И свали задължителната имунизация от всички имунизационни планове на държавите. По този начин поколението, родено след 1980 година, е с най-голям процент уязвимост към вируса на вариолата. Защото те не се имунизират. Имунизират се само рискови контингенти, които са на бойната линия.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33