Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бокова определи като успешен втория си мандат като генерален директор на ЮНЕСКО

Тръгвам си с чувство за изпълнена работа

Ирина Бокова
Снимка: ЕПА/БГНЕС

За трети път България влиза в Изпълнителния съвет на ЮНЕСКО. Страната ни беше подкрепена от 168 страни членки на Организацията на ООН за образование, наука и култура. Тази новина съвпадна с края на втория мандат на Ирина Бокова като генерален директор на организацията. На нейно място генералната конференция на ЮНЕСКО утвърди Одре Азуле, която е бивш министър на културата на Франция по време на президента Франсоа Оланд.

Тя се зарече да работи за целостта на организацията, която беше разтърсена по-рано тази година от решението на Съединените щати и Израел да я напуснат с обвинения в липса на необходими реформи:

Историята ни показа, че напускането на такъв тип организации, че ставането от масата на световния диалог, може да доведе до катастрофи. Ангажирана съм изключително с диалога с Съединените щати и Израел, но не само с тях, с всички. Започвайки мандата ми, искам да вдъхна живот на този начин на мислене.

Именно решението на Съединените щати и Израел, беше едно от сериозните предизвикателства в мандата на Ирина Бокова начело на ЮНЕСКО. Тя трябваше да решава и  как да продължи работата по проектите на организацията след спирането на американското финансиране. Периодът, в който Ирина Бокова ръководеше ЮНЕСКО съвпадна и с опита й да стане и първата жена генерален секретар на ООН, но не успя да пребори сериозната конкуренция с останалите претенденти за поста.

В петък Ирина Бокова беше изпратена с тържествена церемония като генерален директор на ЮНЕСКО. Пред БНТ тя определи края на мандата си като успешен: 

Тръгвам си от организацията с чувство, наистина, за изпълнена работа, за това, че през тези 8 години ЮНЕСКО стана, като че ли по-видима, по-адекватна на това, което се случва в света. Всяка една организация е като жив организъм. Тя трябва да отговаря на времето. ЮНЕСКО в момента е, бих казала, една от тези организации, които води световната кампания срещу разрушаване на културните ценности. Моята кампания, моят апел към световната общност - да считат разрушаване на културното наследство като акт на война, като престъпление срещу човечеството се превърна в реалност, има вече осъден от международният наказателен съд за разрушаване на мавзолеите в Тимбукту в Мали. Освен това, резолюцията на Съвета за сигурност, приета през март тази година, признава връзката между културното наследство, мира и сигурността. ЮНЕСКО е начело на световната кампания за качествено образование, инклузивно образование, обучение през целият живот.

В последния си ден като генерален директор на организацията за образование, наука и култура - Ирина Бокова и министърът на културата Боил Банов подписаха споразумение за нов шестгодишен период на Регионалния център на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство в София, който обединява 16 страни от Югоизточна Европа. Стана  ясно още, че България за първи път се включва в програмата "Паметта на света" с Бориловия синодик и Четвероевангелието на цар Иван Александър.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Ирина Бокова

Изтече вторият мандат на Ирина Бокова на поста генерален директор на ЮНЕСКО

Днес изтече вторият мандат на Ирина Бокова на поста генерален директор на ЮНЕСКО. На нейно място генералната конференция на организацията утвърди Одре Азуле , която е бивш министър на културата на Франция, предаде Франс прес. Втората жена начело на..

публикувано на 10.11.17 в 17:19
ВИЖТЕ ОЩЕ
Маестро Георги Димитров пред Симфоничния оркестър на БНР

Музикална рядкост: "Стабат матер" от Шуберт ще звучи на софийска сцена

Името на доайена сред българските диригенти Георги Димитров присъства много активно в концертните афиши и в звукозаписния план на Симфоничния оркестър на БНР през този сезон. На 26 април от 19 часа в зала "България" маестрото ще ръководи концерт под..

публикувано на 26.04.24 в 13:34
Елиана Лилова

Франция във фокуса на One Dance Festival 2024

Фестивалът на танците в Пловдив започва на 10 май . Билетите за 16-ото издание на One Dance Festival вече са в продажба. Все още има билети, като по повод на Международния ден на танца – 29 април, ще има 30% намаление за всички билети, закупени..

публикувано на 26.04.24 в 10:25
Антонина Бонева

Антонина Бонева отбелязва с концерти 40 години педагогическа дейност

В петъчната вечер, на 26 април, в Централния военен клуб от 19 ч. именитата наша пианистка и преподавателка в Националното музикално училище "Любомир Пипков" - София Антонина Бонева ще отпразнува 40 години педагогическа дейност. На сцената тя ще..

публикувано на 25.04.24 в 17:58
Израелската опера в Тел Авив

Премиера на “Орфей и Евридика“ в Телавивската опера

Традиция е преди всяко представление на Телавивската опера да има образователна лекция за създателите и изпълнителите на дадена опера, за ролята й в развитието на музикалното изкуство. Изнасят я критици, диригенти, режисьори, но преди премиерата на..

обновено на 25.04.24 в 16:47

В “Опера в киното“ гледаме дебюта на Соня Йончева на Арена ди Верона в “Травиата“

Започнаха прожекциите на “Травиата“ от поредицата “Опера в киното“. На 20-и април беше първата прожекция в Синема Сити в София, Бургас, Варна, Пловдив, Русе и Стара Загора. Следващите две ще бъдат на 24-и април и на 8-и май. Имаме възможността да..

обновено на 25.04.24 в 15:36
Сцена от „Великият Гетсби“

"Великият Гетсби" – новият балетен хит на сцената на Софийската опера

В едното от двете най-големи събития в областта на музикално-сценичните изкуства, заедно с “ Фантомът на операта “, които белязват ярко столичния афиш през месец април, се превърна премиерата на Националния ни балет на “Великият Гетсби“ – спектакъл..

обновено на 25.04.24 в 14:21

Илона Иванова – гласът на Алфира в Baldur's Gate 3

Музиката на българския композитор Борислав Славов към видео играта Baldur's Gate 3 спечели наградата на BAFTA /Британската академия за филмово и телевизионно изкуство/. По този повод специален гост в предаването за музикално-сценични изкуства “..

публикувано на 25.04.24 в 13:52