Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Волгин за носорозите и правото на лично мнение

На тях е посветена една от най-силните пиеси на Йожен Йонеско, френски писател-абсурдист от румънски произход. Накратко съдържанието. В малко, съвсем обикновено, градче внезапно започват да се появяват носорози. Първоначално гражданите са стреснати и недоумяващи. Някои дори отказват да повярват на разказите за появилите се отникъде носорози. Нещата обаче бързо се променят. Един по един жителите на града започват да се превръщат в носорози и да забравят всичко човешко. Единственият, който се съпротивлява на масовата трансформация, е Беранже. Той не се смята нито за особено умен, нито за особено проницателен и в никакъв случай не е гений. Единственото, което иска, е да запази човешкото в себе си. Обикновено тази пиеса на Йонеско се възприема като метафора на зараждащия се националсоциализъм и изобщо на онези идеологии, които заличават различията между хората и ги превръщат в стадо. Това тълкуване е вярно, но и доста едностранчиво. Защото пиесата на Йонеско не е само за идеологиите. Тя е за конформизма. За склонността ни да се подчиняваме на временната мода, на популярното в момента, на това, което се описва с чуждицата cool. Защо правим това?

Защо се отказваме от собствените си мисли и ги заменяме с клишетата? Ами защото е по-лесно. Не е нужно да си даваш труд да мислиш, просто използваш заготовките, спуснати от медиите и от популярните  говорители. Те ни казват кого да обичаме и кого да мразим. Посочват положителните и отрицателните герои. И ние, понеже сме се отказали да мислим, на драго сърце приемаме някой друг да върши това вместо нас. Прекланяме се пред хора, които медиите са въздигнали в ранга на божества и ругаем други, които биват заклеймявани. Интересното в случая е, че ролите лесно могат да бъдат разменени. Довчерашните божества са захвърляни в калта, а обругаваните се превръщат в герои. Ние обаче никак не се смущаваме от тези трансформации. Приемаме ги безкритично.

Безкритично приемаме указанията относно това кога и на какво да се радваме, кога и защо да скърбим. Съвсем доброволно сме се превърнали в носорози, които тъпчат по пътя си всеки опит за различно виждане, за различно мнение, за възглед, който се отличава от стадния. А когато някой си позволи все пак да не се съгласи с вижданията на носорозите за живота, той веднага бива обявяван за престъпник и враг на народа. Щом не се радваш, когато множеството се радва, щом не скърбиш, когато то скърби  и изобщо щом дръзваш да имаш лично мнение, заслужаваш най-строго порицание. В съвремието, когато всичко е унифицирано - дрехите, поведението, чувствата и мислите - най-тежкият грях е да искаш да запазиш различността си. Всичко друго може да бъде позволено, само това не.

Задължително трябва да си като всички и да приличаш на всички. Copy-paste. Това е философията, по която живее днешният свят. Оригиналността е абсолютно забранена. Толерират се конформизмът и подчинението. Властват едноизмерните хора на Херберт Маркузе и носорозите на Йожен Йонеско. Добре дошли в прекрасния нов свят.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Явор Нотев

Явор Нотев за изборите: Обезверен съм!

49-ото НС ще остане в историята с това безобразно действие и решение, което беше наложено и огласено с гръмкото наименование "поправка на Конституцията" . Това заяви пред БНР Явор Нотев - юрист, бивш депутат от партия "Атака" и зам.-председател на 43-ото Народно събрание. " По друг начин очаквахме да бъде изпълнено със съдържание..

публикувано на 26.04.24 в 13:22
Кметът на Ловеч Страцимир Петков

Кметът на Ловеч уволни свой заместник заради липса на подкрепа от БСП

Кметът на Ловеч Страцимир Петков уволни един от заместниците си - Петър Маринов.  Петков поясни, че това е политическо уволнение, тъй като не получава подкрепа от коалиционния партньор БСП, от чиято квота беше назначен Маринов.  Петър Маринов беше назначен за заместник-кмет на общината след коалиционно споразумение между кмета и коалиционните..

публикувано на 26.04.24 в 13:20
Атанас Запрянов

Окончателно депутатите увеличиха заплатите на военните средно с 30%

Увеличение на заплатите на военните от догодина - със специфичен коефициент и в зависимост от заеманата длъжност, одобри окончателно и единодушно Народното събрание. Ръстът на възнагражденията се очаква да е средно с 30%. В края на дебатите служебният министър на отбраната Атанас Запрянов изрази задоволство от подкрепата на парламента...

публикувано на 26.04.24 в 12:55

Въведоха мерки срещу птичия грип в Габровско

В Габровска област въведоха мерки срещу разпространението на птичи грип. Заради усложнената епизоотична ситуация се забранява провеждането на пазари и изложби на птици. В Габровска област няма огнище на птици грип, но здравните власти предприемат превантивни мерки срещу разпространението на заразата. Освен забраната за провеждане на..

публикувано на 26.04.24 в 12:54
Кирил Петков

Петков вижда нормално управление при прекъсната зависимост на Борисов от Пеевски

България не може да има нормално управление, ако зависимостта на Бойко Борисов от Делян Пеевски не бъде прекъсната. Така съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков коментира думите на лидера на ГЕРБ, че след изборите няма шанс да бъдат заедно в управлението след вчерашното отстраняване на Росен Желязков от поста председателя на НС. "Това,..

публикувано на 26.04.24 в 12:17
Микола Солски

Съд разпореди арест на украинския агроминистър Микола Солски

Министърът на аграрната политика и прехраната Микола Солски да бъде задържан по обвинения в съучастие в незаконно придобиване на държавна земя на стойност около 7 милиона долара. Това разпореди украински съд.  Солски отхвърля обвиненията, които се отнасят за събития от 2017-2021 г. - преди той да стане министър на земеделието през март 2022..

публикувано на 26.04.24 в 12:07

НС отмени патентния данък за бране на билки, горски плодове, гъби и трюфели

На първо четене мнозинството в Народното събрание (НС) отмени патентния данък за бране на гъби, билки и горски плодове, включително и трюфели. В подкрепа на предложението на ГЕРБ и ДПС гласуваха БСП и "Има такъв народ". Мотивът е, че данъкът се е оказал непосилен, тъй като заплащането му е авансово, без да се знае дали събирането им няма..

публикувано на 26.04.24 в 11:50