Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Със среща на четири очи между Бойко Борисов и Зоран Заев започна посещението на правителствената ни делегация в Македония

Изграждането на Коридор номер 8 е жизненоважно за района, обяви Борисов пред Заев

| обновено на 23.11.17 в 15:08
Снимка: БГНЕС
Посещението на българската правителствена делегация в Република Македония започна със среща на четири очи между премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев. Промяната в протокола е била по предложение на македонския премиер, а разговорът между двамата е бил във Водочкия манастир край Струмица.

Интеграцията на Западните Балкани не е рискова за Европа, заяви премиерът Бойко Борисов на съвместната пресконференция с македонския си колега след съвместното заседание на двете правителства. Борисов уточни, че е защитил тази теза пред председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и председателя на Европейския парламент Антонио Таяни.

До 3 месеца ще бъде намалена цената на роуминга вследствие на подписаното днес споразумение между двете страни. Ще се работи и по изграждането на нова газова връзка с Македония, както и за коридор номер 8. Коридор № 8 е жизнено важен за бъдещето на Балканите, каза още българският премиер.

Зоран Заев ще бъде в София на 6-и и 7-и декември, когато страната ни организира среща на страните от Западните Балкани с донори от Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие, на която ще се търсят финансови средства за изграждането на приоритетния коридор, който обсъдиха двамата премиери, а Зоран Заев заяви: 

Един от най-големите проблеми е наистина от Скопие до София да не се пътува 4-5 часа. Да се пътува много бързо. Да видя това възможно, като алтернатива - хубав автопът или хубава железница. Това е коридор 8.

Премиерът Борисов обясни, че на тази среща ще се консолидират страните от Западните Балкани и в отговор на въпрос защо България не признава македонския език, обясни, че с премиера Зоран Заев са се разбрали да гледат само напред и да оставят този спор на историците от двете страни:

Повече скромност ни е нужна, отколкото величие. Когато с колегите за първи път започнахме да си говорим по темите, Зоран е свидетел, аз им казах, че тук трябва да забравим, че е велика Албания, велика България, велика Гърция, велика Македония, велика Сърбия, защото колкото сме по-малко велики, толкова по-бързо ще направим така, че доходите и инфраструктурата да се доближат до Западна Европа.

Двамата премиери са успели да разговарят и с хора от Струмица и единственото желание и въпроси, отправени към тях, са били кога ще има по-високи доходи за жителите на двете държави и кога те ще имат своята транспортна връзка.

По-рано двамата премиери поднесоха венци пред паметника на президента Борис Трайковски, който през 2004 година загина в авиокатастрофа. Това съвместно поднасяне на венци е част от договореното в подписания на 1-ви август тази година договор за добросъседство и приятелство между двете страни. Тогава премиерите сложиха подпис под този документ.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Цветан Симеонов: Можем да надминем сегашния стокооборот между България и Македония

Имаме шансове да надминем сегашното ниво на стокооборот между България и Македония. Това каза в предаването "Преди всички" Цветан Симеонов , председател на Българската търговско-промишлена палата. Македонският премиер Зоран Заев каза, че сега той е..

публикувано на 23.11.17 в 09:17
ВИЖТЕ ОЩЕ
Изложение на Чипровски килими

Започва фестивалът на Чипровския килим, представят обичая "Доткавалник"

Обичаят "Доткавалник" ще бъде представен за първи път на традиционния фестивал на Чипровския килим. Фестът стартира днес и ще продължи до неделя. Деветото издание на фестивала на Чипровския килим ще се проведе на площад "Чипровско въстание"...

публикувано на 26.04.24 в 08:07

Илияна Йотова открива форума "Овластяване на новото поколение"

Първият по рода си глобален доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за социално-емоционалните умения на 15-годишните ученици ще бъде представен днес. Събитието ще бъде излъчено на живо в над 20 държави, членки на ОИСР,..

публикувано на 26.04.24 в 08:07
д-р Христо Стоянов

Д-р Христо Стоянов: Необходими са поне 2-3 мандата, за да се успокои системата на здравеопазването

Системата на здравеопазването е една от най-консервативните. Неминуемо е всички бури и катаклизми в политиката да не се отразяват на тази консервативна система . Това заяви в интервю за БНР д-р Христо Стоянов, изпълнителен директор на..

публикувано на 26.04.24 в 07:59
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Кабинетът на Нетаняху обмисля ограничено споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Кабинетът на израелския премиер Бенямин Нетаняху обмисля ограничено споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници, твърди израелска медия. Американската армия започна да помага за изграждането на временно пристанище край бреговете на ивицата..

публикувано на 26.04.24 в 07:55
Служител замерва радиационните нива в зоната на Чернобил, 22 април 2021 г.

38 години от ядрената катастрофа в Чернобил – най-тежката в света

Днес се навършват 38 години от най-тежката ядрена катастрофа в историята. В ранните часове на събота, 26 април 1986 година реактор номер четири в атомната електроцентрала в Чернобил претърпява катастрофална експлозия, изхвърляйки облаци от..

публикувано на 26.04.24 в 07:44
Американската зенитно-ракетна система MIM-104 Patriot, архив.

Очаква се САЩ да обяви поръчка за оръжия за Украйна за $6 млрд.

Съединените американски щати (САЩ) днес ще бъдат домакин на виртуална среща на донорите на международна помощ за Украйна. Очаква се Вашингтон да обяви нови поръчки на оръжия за Украйна на стойност 6 милиарда долара, заяви американски представител,..

публикувано на 26.04.24 в 07:42

Здравните власти с мерки срещу коклюша. Какви ще са те?

Мерките, които ще предприемат здравните власти срещу разпространението на коклюш у нас, ще бъдат обявени днес.  Една от тях, която беше обсъдена още в началото на седмицата, е временното изтегляне на първата ваксинация срещу заболяването с две седмици..

публикувано на 26.04.24 в 07:36