Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Все по-сериозен става проблемът с липсата на медицински сестри у нас

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Проблемът с липсата на медицински сестри във Велико Търново е доста сериозен. В района работят 760 сестри, като само половината от тях са на възраст до 55 години, 212 са над 60 години. Пенсионираните спасяват болниците, тъй като трябва да отговарят на определени критерии за кадрите, които НЗОК изисква, споделят специалистите там.

В МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ – Велико Търново има свободни 40 места за медицински сестри. 290 са те в най-голямото лечебно заведение в областта, като 15 от сестрите са пенсионерки, други 15 са в предпенсионна възраст. В някои от отделенията положението е критично, а средната заплата е 550 лева, каза главната медицинска сестра на болницата Йорданка Минекова.

Медицинските сестри в страната в момента са под 25 хиляди при 55 хиляди преди около 15 години. Много от тях не само емигрират в чужбина, но и напускат професията, каза в „Преди всички“ проф. д-р Станка Маркова, почетен председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, тя обясни: 

Защото първият удар беше върху сестрите. От няколко години насам това явление се наблюдава и сред лекарите. Тези, които отиват на Запад, споделят първо какво уважение има към медицинската сестра.

Проф. Маркова посочи някои от проблемите, довели до кризата с недостига на медицински сестри в лечебните заведения у нас:

Условията на труд, пренатоварването, мизерното възнаграждение, презрителното понякога отношение ги отблъсква и много от тях не заминават в чужбина, но напускат професията. Първият проблем е възнаграждението, което е унизително ниско. В някои болници сестрите получават по 494 лева заплата, а в много голяма друга част от болниците получават 620 лева заплата. Единственото, което ги спасява, е или да работят на две места, или ги спасява клас прослужено време, което малко им вдига заплатата. Лошото е, че дори договореното в Колективния трудов договор на национално ниво възнаграждение на много малко места се спазва и се договаря – от 720 лева. Другият фактор е отношението към професията. Той все повече излиза на преден план, защото то е толкова пренебрежително, да не кажа унизително – и от лекарите, и от пациентите. Нямат време, от друга страна са толкова преуморени. Сестрата прави психоклимата на болния. Тя трябва да е усмихната винаги. Е, как да е усмихната…

Проф. Маркова каза още, че през 2007 година са поставени условията и исканията стартовото заплащане на сестрите да бъде три минимални работни заплати.

Петя Дренчева, студент, втори курс, специалност „Медицинска сестра“, все още вижда надежда:

Много ми се иска да остана в България и да се развивам тук. Смятам, че има много проблеми, но все още виждам надежда, че нещата могат да се подобрят. 

В звуковия файл можете да чуете още за кризата за медицински сестри в репортажа на Здравка Маслянкова и интервю на Диана Дончева с проф. д-р Станка Маркова и Петя Дренчева.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Йото Пацов: Днешната журналистика и медии са по-несвободни от тези преди 1989 г.

Степента на политическата демагогия е несравнимо по-голяма днес, отколкото едно време. Съответно обслужващият персонал в лицето на медиите боледува точно от тази болест. Това коментира в интервю пред БНР журналистът Йото Пацов, кореспондент на „Работническо дело“, който заедно с Любен Антонов влизат в забранената радиационна зона при..

публикувано на 26.04.24 в 19:15
Йенс Столтенберг

Столтенберг призова съюзниците в НАТО да увеличат помощта си за Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова от Берлин другите съюзници в Алианска да последват примера на Германия и да увеличат помощта си за Украйна. "Германия е най-големият европейски донор на военна помощ за Украйна. Вие току-що решихте да изпратите трета система "Пейтриът" на Украйна и аз силно вярвам, че другите съюзници трябва да..

публикувано на 26.04.24 в 19:11

МС одобри над 195 млн. лв. допълнителни разходи за различни ведомства

Правителството одобри общо над 195 милиона лева допълнителни разходи за различни ведомства.  От пресслужбата на Министерския съвет посочват, че целта е преодоляване на разликите във възнагражденията на персонала в бюджетните организации и увеличаване на заплатите.  Близо 2 500 000 лева получава Националния статистически институт, над 4 милиона лева -..

публикувано на 26.04.24 в 19:04

Шестима нови областни управители

Правителството освободи областните управители на Ловеч, Русе, Силистра, Сливен, София и Софийска област и назначи нови на тяхно място. Стефан Арсов, който беше заместник областен управител на област София-град е назначен за областен управител.  Силвия Арнаутска, експерт по "образование и здравеопазване" в община Ихтиман, е назначена за..

публикувано на 26.04.24 в 18:58

Русия засилва бомбардировките по жп инфраструктурата на Украйна в подготовка за офанзива

Русия засилва бомбардировките по железопътната инфраструктура на Украйна в подготовка за голяма офанзива, твърди източник от украинските служби пред агенция Франс прес.  На въздушни удари днес бяха подложени и разположените до руската граница области Харков и Суми.  Песков: Русия ще разшири "буферната зона" в Украйна, ако САЩ доставят на Киев..

публикувано на 26.04.24 в 18:07

"Хамас" отхвърли призива на 18 държави да освободи израелските заложници

Палестинската групировка "Хамас" разкритикува вчерашния призив на 18 държави, сред които САЩ, Великобритания, Германия, Испания, Полша и България, да освободи всички заложници, държани от групировката в Газа вече повече от 200 дни като начин да се сложи край на кризата в палестинския анклав. В изявлението на групировката се посочва, че..

публикувано на 26.04.24 в 17:53
Доц. Атанас Мангъров

Доц. Атанас Мангъров: В това положение сме, защото новата ваксина срещу коклюш е краткотрайна

Пресилено е обявяването на епидемия от коклюш, защото не се е покрил нито един от критериите. Причината да сме в това положение е, че новата ваксина не е лоша, с по-малки странични действия , но е краткотрайна - за 4-5 години.  Това коментира доц. д-р Атанас Мангъров, специалист по инфекциозни болести и педиатър, в интервю пред БНР...

публикувано на 26.04.24 в 17:51