Светослав Данчев: Трудно ще има четвърти пореден спасителен пакет за Гърция

БГНЕС

За пореден път напрежението ескалира в столицата Атина и се наложи полицията да използва сълзотворен газ срещу протестиращите срещу реформите, които гръцкият парламент трябва да одобри на свое заседание на15 януари. Реформите са свързани с икономиката на страната и изисквани от международните кредитори, за да бъде отпуснат допълнителен финансов транш за стабилизиране на гръцката икономика.

Промените на сегашния, а и на предишните пакети, имаха за цел да направят гръцката икономика по конкурентоспособна и устойчива, но това се затруднява от факта, че тези промени са възприемани като наложени отвън. Има известно подобряване на инвестиционния климат, има падане на лихвите по гръцките държавни облигации, расте индексът на борсата, има известен ръст на депозитите, но това няма все още ефект върху реалната икономика. Това каза в предаването „Събота 150“ икономистът Светослав Данчев, експерт във влиятелния институт "Йобе" в Атина.

Тази реформа трябва да бъде като част от общата реформа на социалната система, смята той: Има някои помощи, които се орязват, но има и нови инструменти, които се прилагат.

Според него няма да нужда от нов спасителен пакет: Нова инжекция от Европа едва ли ще е необходима, ако всичко продължи по план. Така или иначе нуждата от финанси за обслужване на дълга са ограничени до средата на следващото десетилетие и изключително благоприятните условия за изплащане на дълга, а освен това политическата воля за подпомагане на Гърция в останалите страни-членки на еврозоната вече е изчерпана. Така че трудно ще има нов, четвърти спасителен пакет за страната тази година.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Еврозоната одобри поредния финансов транш за Гърция

Финансовите министри от еврозоната отпуснаха на Гърция 6,7 милиарда евро, съобщи Франс прес. Траншът бе одобрен в отговор на поредните реформи, предприети по препоръка на кредиторите. Една от тях - ограничаването на правото на стачка, предизвика масов протест в Атина преди седмица. Одобрената днес сума ще бъде използвана за изплащане на част от..

публикувано на 22.01.18 в 21:33

Горанов: Няма манипулация на акцизната информационна система на Агенция "Митници"

Няма манипулация на акцизната информационна система на Агенция "Митници". Това заяви финансовият министър Владислав Горанов на съвместно заседание на вътрешната и бюджетната комисия в парламента. Горанов допълни, че през април 2016-а година са установени проблеми в системата, но те вече са отстранени. Горанов поздрави левицата, че повдига..

обновено на 22.01.18 в 18:42

Работодателски организации прогнозират скок на цената на тока с до 30%, Теменужка Петкова отрича

Няма опасност токът за домакинствата да поскъпне между 15 и 30 процента през лятото, както прогнозираха по-рано от бизнеса. Това заяви министърът на енергетиката  Теменужка Петкова . Битовите потребители трябва да бъдат спокойни. Всякакви аналогии с цената, повишаване на цената за битовите потребители, е абсолютно нелогична и няма никаква..

обновено на 22.01.18 в 18:33
Андрей Делчев

Андрей Делчев: Темата за БАЦИС е изцяло неполитически въпрос, той е бизнес въпрос

За Петролната и газова асоциация въпроса с БАЦИС е изцяло неполитически въпрос, той е бизнес въпрос, тоест битките, които текат в парламента, не ни засягат. Засягат ни само като граждани. Това обясни в интервю за предаването "Нещо повече" на програма "Хоризонт" Андрей Делчев , изпълнителен директор на Българската петролна и газова асоциация:..

публикувано на 22.01.18 в 17:15

Саудитска Арабия смята, че сътрудничеството за намаляване на предлагането на петрол трябва да продължи и през следващите години

Сътрудничеството между производителите на петрол във и извън ОПЕК за намаляване на предлагането трябва да продължи и през следващите години. Това заяви министърът на енергетиката на Саудитска Арабия Халед ал-Фалех на международна конференция в Оман. Фалех подчерта ефективността на споразумението от ноември 2016 година за ограничаване на добивите,..

публикувано на 21.01.18 в 23:35