Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бедствено положение заради ураганния вятър в Карлово и Смолян, жълт код има за цялата страна

Пристанище "Варна" е затворено

| обновено на 18.01.18 в 18:17
4
Снимка: БГНЕС

Възстановено е електрозахранването на 216 населени места в Североизточна България, съобщиха от дружеството "Енерго-Про".  Авариите бяха причинени от мокрия сняг и силния вятър, чиито пориви на места са достигали 86 километра в час.
Към 17.00 часа без електрозахранване са 24 населени места в двете най-засегнати от влошената метеорологична обстановка области Добрич и Габрово.
Над 60 сигнала за паднали дървета, опасни предмети и скъсани електропроводи са получени в оперативните центрове на пожарната, съобщи МВР. 
Заради ураганния вятър общините Карлово и Смолян обявиха бедствено положение. Вятърът в Смолян постепенно утихва, а екипи на пожарната и аварийни групи продължават работа по отстраняване на падащите дървета и пораженията от разразилата се буря. Между 80 и 120 км в час са били поривите на вятъра в Смолянско, според данни на Националната астрономическа обсерватория - Рожен. До обяд 72 населени места в общините Смолян, Баните и курорта Пампорово са били повече от осем часа с прекъснато електрозахранване вследствие на ураганния вятър. На 52 сигнала са се отзовали аварийните групи на пожарната само в Смолян. Силният вятър отнесе покрива на къща в смолянския квартал Райково. В Общинския съвет ще бъде внесено искане за подпомагане на пострадалото семейство. На множество административни сгради в засегнатите смолянски общини има нанесени щети по покривите и срутени мазилки. Пътят за село Мугла вече е отворен. Продължава работата на екипи по отстраняване на щетите от пътищата в региона и електропреносната мрежа. 

Ураганният вятър остави къща  без покрив в смолянския квартал Райково, събори множество дървета, прекъсна електрозахранването в десетки смолянски села. Шофьори са заседнали в преспите по пътя за село Мугла, каза заместник-кметът на Смолян Марияна Цекова:

Доброволците ни са в Дунево, разчистват, на туренския път продължават да разчистват. Чакаме малко да се успокои вятърът, за да отидат вече и други. Не е добре ситуацията. Арда и останалите махали са откъснати и нямаме връзка с тях. Имаме и други махали, в които част от пътищата са отворени. Долната част от Турен към Кошница отвориха горското в Смилян. В момента са в самото Турен, оправят пътищата между махалите докато ние стигнем до там, но виждате, че вятърът не стихва.
На телефон 112 са постъпили стотици сигнали за щети, нанесени от бурния вятър -  за отнесени керемиди, за улуци, летящи предмети, паднали пътни знаци и дървета, каза заместник областният управител на Смолян Адриян Петров:
70 процента от населените места в Смолянска община са без електрозахранване. Няма захранване във Виево, Петково, Славейново, целият онзи район там. Няма захранване също тук в района на Турен, Фатово, Полковник Серафимово, Мугла. Това е следствие на падналите дървета, които затрудняват и придвижването към тези населени места, а в града също имаме нанесени много поражения, има много паднали дървета, на една от къщите в Райково целият покрив тази сутрин е бил вдигнат от ураганния вятър.
Лифтовете в Пампорово - Мечи чал днес не работят заради бурния вятър и ски зоната е затворена, информират от Планинската спасителна служба. 
Ски зоната в Банско е затворена, заради силния вятър. Движението на автомобили по пътя Якоруда - Велинград в района на Юндола е затруднено от паднали дървета. 
Паднал билборд затрудни за кратко движението през прохода Предел. 
Бедствено положение обявиха и в община Карлово. Ураганният вятър е отнесъл част от покрива на Многопрофилната болница, има ударени автомобили, на места  алуминиевата дограма също е поддала. Без ток са жителите на  Калофер и  село  Розино. Същата е и ситуацията в Клисура,  където днес е неучебен ден за учениците.  От сутринта са регистрирани много сигнали за паднали клони и дървета. Комисии продължават да извършват огледи и да описват  щетите. Препоръчва се хората да не излизат от домовете си .

В Клисура силният вятър е прекъснал електрозахранването, което е причина днес да е неучебен ден за учениците от града, съобщи кметът на Карлово Емил Кабаиванов и уточни каква е обстановката в Община Карлово:
Има поражения на някои сгради, няма пострадали. В кв. "Сушица", който е част от Карлово, възстановиха  електрозахранването. Частично е отнесен покривът на едно от училищата, само че не на цялото училище, а на хранителния блок на единия корпус. В момента работи Комисията по бедствия и аварии, която описва щетите. Отстраняваме клони на дървета, които са паднали. Пътища няма затворени, но ако се наложи ще има допълнителна обработка против заледяване на един общински път Розино-Слатина. Основните пътища са проходими.

Усложнена е пътната обстановка в област Добрич заради силния вятър и снегонавяванията. Ограничeно е движението на камиони над 12 тона през Прохода на Републиката заради силен снеговалеж и навявания. Временно е ограничено движението по пътя Варна - Добрич поради снеговалеж, силен вятър и изтегляне на аварирали тежкотоварни автомобили. 

90 населени места в област Добрич са без ток и с нарушено водоподаване. 90 села в областта са без ток. 

Възникнало е и пътно транспортно произшествие с товарен автомобил в района на с. Любен Каравелово посока Добрич, което затруднява допълнително пътната обстановка. Движението е пренасочено по обходен маршрут през Балчик и КК "Албена". 

Временно е затворен за движение пътят Добрич-Генерал Тошево-Кардам. Затворен остава и пътят Добрич-Варна. Граждани сигнализират, че вече повече от три часа са блокирани на пътя между Добрич и Варна. Десетки са закъсалите автомобили и на пътя от Добрич за Генерал Тошево, там има и закъсал автобус, който е препречил пътното платно.

От Областния съвет за сигурност информират, че на места навяванията на пътните настилки са от 2 до 4 метра. Изпратени са допълнителни машини за разчистването и осигуряването на проходимостта. Нарушено е и водоподаването, тъй като всички помпени станции са останали без ток.

Ограничено  е движението в посока Габрово по пътя Казанлък - Габрово през проход "Шипка" поради снеговалеж и снегонавявания.
Поради силен вятър и снегонавявания на територията на община Казанлък са затворени пътните участъци от Крън до Шипка и между селата Шейново и Ясеново. В района на село Дунавци и на Крън служители на полицията отклоняват колите по обходни маршрути. Затруднено е и движението в участъка Крън - Хаджидимитрово - Шейново. Пътят за Бузлуджа е непроходим.
На места в Търговищка област има частични снегонавявания. Вятърът е силен, на места с бурни пориви. 
Пристанище Варна
Пристанище "Варна" е затворено заради силен вятър, съобщават от Ръководството на корабния трафик.
Силата на вятъра е около 14 метра в секунда, като поривите му достигат до 19 метра в секунда.
Временно е ограничено движението по пътя Кичево - Аксаковска панорама поради снеговалеж и силен вятър.
Бурният вятър прекъсна електропроводи в Ловешка област. Скоростта му е 80 км/ч. Без ток са населени места в общините Ловеч, Луковит и Троян. Заради снегонавявания остава затворен пътят Шипково - Рибарица и Троянският проход. 

Във връзка с обявения жълт код за силен вятър в цялата страна от пресцентъра на Столичната община и от други градове съобщиха за паднали дървета.

До този момент няма информация за сериозни щети, но местните власти предупреждават хората да са внимателни при придвижването си, да обезопасят незакрепени предмети от тераси или прозорци, а изпълнителите на строителни обекти да проверят състоянието на кранове и скелета.

Четири квартала в Хасково са без вода, заради скъсан от силния вятър електропровод, захранващ помпена станция в града.

Вятърът остави без ток населени места и в общините Враца, Бяла Слатина, Мездра и Роман. Пристанище "Бургас" също е затворено.
В Пловдив са постъпили сигнали за паднали дървета и клони. Причинени са щети на 7 автомобила.








Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Свързани новини

Ураганни ветрове и бури връхлетяха Северозападна Европа и САЩ

Ураганни ветрове и бури връхлетяха Северозападна Европа и САЩ, като причиниха транспортен хаос. Амстердамското летище "Схипхол" е затворено. Скоростта на ветровете в Холандия достига 140 километра в час. Спрени са и всички влакове.  Училищата на много..

публикувано на 18.01.18 в 15:58
ВИЖТЕ ОЩЕ
Хамза Юсаф

Първият министър на Шотландия Хамза Юсаф може да се раздели с поста си

Първият министър на Шотландия Хамза Юсаф може да бъде принуден да напусне поста си, след като Зелените, които бяха коалиционен партньор на неговата Шотландска национална партия обявиха, че ще подкрепят вот на недоверие срещу него в парламента в Единбург...

публикувано на 26.04.24 в 03:57

Големи компании в Кипър ще получат субсидии за енергийна модернизация

17 млн. евро субсидии предоставя правителството на Кипър на големи компании за тяхната енергийна модернизация и укрепване на конкурентоспособността им. Подаването на заявления по новата бизнес програма започва днес.  Безвъзмездните средства по новия..

публикувано на 26.04.24 в 03:42

Увеличиха финансовата помощ за инвитро процедури и за новородени деца в Монтана

400 лева за първо и 600 лева за второ новородено дете ще получават вече семействата в Монтана.  Това решиха общинските съветници на редовното си заседание днес. Увеличението е със 100 лева. Променените са вписани в Наредбата за реда и условията за..

публикувано на 25.04.24 в 22:58
Снимката е илюстративна

Гръцките хотелиери са недоволни от високите данъци

На годишна среща на гръцките хотелиери председателят на техния съюз Янис Хадзи изрази недоволство, че този сектор се натоварва с високи данъци. Вместо да се намалят задълженията към туристическия сектор, както беше обещало правителството, се..

публикувано на 25.04.24 в 22:55
Изглед към Атина, 5 януари 2024 г.

Сапьори са обезвредили 314 бомби под старото летище в Атина

На мястото на старото летище на Атина се изгражда внушителен комплекс. Заедно с казино, ресторанти и хотели се стоят също вили и апартаменти в 45-етажна кула. Летището се нарича "Елиникон" и е с площ три пъти по-голяма от Монако. Цените на..

публикувано на 25.04.24 в 22:47
Президентът Володимир Зеленски подписа указ

Зеленски е благодарил на САЩ за одобрената военна помощ

В телефонни разговори с председателя на Камарата на представителите - републиканеца Майк Джонсън, и с лидера на мнозинството в Сената - демократа Чък Шумър, украинският президент Володимир Зеленски е благодарил на Съединените щати за одобрената военна..

публикувано на 25.04.24 в 22:37

Столтенберг обвини Китай, че споделя с Русия технологии, използвани за производство на ракети

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обвини Китай, че поддържа военизираната икономика на Русия, споделяйки с нея високи технологии, използвани за производство на ракети, танкове и бойни самолети. "Китай казва, че иска да има добри..

публикувано на 25.04.24 в 22:35