Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветан Симеонов, БТПП: Единодушни сме с работодателските организации за оставката на Теменужка Петкова

Цветан Симеонов
Снимка: БГНЕС

Няма разминаване, единодушни сме с останалите работодателски организации. Въпрос на време е, ако няма никакви нови стъпки от страна на правителството, към позицията за оставка на министъра на енергетиката Теменужка Петкова да се присъедини и Българската търговско-промишлена палата. Това обясни в интервю за предаването "Преди всички" председателят на БТПП Цветан Симеонов, като обобщи някои от мотивите за исканата оставка:

Борсата се вижда, че не работи, не функционира така, както би трябвало да функционира една борса в условията на пазарна икономика. Нормална трябва да бъде, да създава възможност за конкуренция. Ако тя дава възможност търговците да изкупят малките количества, които се търгуват на борсата, много ясно е, че те, държейки в ръцете си всичкото електричество, формално казано, могат да диктуват цените.

Бихме очаквали да се проявява повече загриженост за бизнеса. В някои от изказванията на Теменужка Петкова се забелязва, че тя също е отчела съмнителното, твърде съмнителното единно вдигане на цените от търговците на ток и вместо да сезира компетентния орган – Комисията за защита на конкуренцията, тя проявява неприемлива за нас пасивност. 

Не се взимат мерки и по другия недостатък на нашия енергиен пазар – слабата свързаност на вътрешната мрежа с външни доставчици. По оценка на експертите това е около 7 процента, което не дава възможност, ако някой не е доволен от това, което се предлага, да се прибегне до услугите на външни доставчици на електричество. Тъй че при тези условия и ясно доказани недостатъци, да се твърди от министър Теменужка Петкова, че всичко е наред и че нищо няма какво повече да се направи, наистина отива извън рамките на търпението на бизнеса.

Предложили сме ясни мерки, които не са неосъществими, както твърди министър Теменужка Петкова, затова имам увереността, че в най-скоро време ще се случи диалог, изтъкна Цветан Симеонов, като прогнозира, че най-вероятно до протести на 28 февруари няма да се стигне:

Очакваме, че на следващо ниво в друг формат нещата ще потръгнат. Да се концентрираме върху креативни дейности, а не в протести, което не е нормално за работодателите в една пазарна икономика – да бъдат принудени те да правят протести, а не синдикатите.

До момента зад искането за оставка на енергийния министър заради неспособност да се справи с проблемите в сектор "Енергетика" са застанали Асоциацията на индустриалния капитал, Конфедерацията на работодателите и индустриалците и Българската стопанска камара.

Цялото интервю с Цветан Симеонов чуйте от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Иван Цанков

Иван Цанков, ЕЙ И ЕС България: Няма основание за искане на оставката на министър Петкова

Няма основание за искане на оставката на министъра на енергетиката Теменужка Петкова. Това заяви в предаването „12+3“ Иван Цанков – изпълнителен директор на ЕЙ И ЕС България, член на Националната енергийна камара:   Основната причина за..

публикувано на 06.02.18 в 12:47
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сигнали за незаконен добив на инертни материали в защитена зона в Дунава

Жители на свищовското село Вардим сигнализираха за всекидневна незаконна дейност за добив на инертни материали в защитената зона на едноименния остров в Дунава. Регионалната екологична инспекция във Велико Търново неколкократно е правила проверки и е..

публикувано на 17.07.24 в 21:34

От утре започва реконструкция на част от столичната ул. "Опълченска"

В четвъртък, 18 юли, започва първият етап от цялостната реконструкция на ул. "Опълченска" от кръстовището с бул. "Сливница" до бул. "Тодор Александров", съобщиха от Столичната община. Във връзка с ремонта се въвеждат промени в организацията на движение,..

публикувано на 17.07.24 в 21:21

Регионалният министър призова строителния бранш да се включи в борбата с пожарите с тежка техника

Министърът на регионалното развитие инж. Виолета Коритарова призова строителния бранш с тежка техника да се включи в борбата с пожарите в различните региони на страната.  Всички структури в състава на министерството също са в готовност за реакция...

публикувано на 17.07.24 в 21:04
Служебният премиер Димитър Главчев в МС.

МС: "Български пощи" ще обменят безплатно до 10 хил. лв. на ден след влизане в еврозоната

"Български пощи" ще могат да обменят безплатно до 10 хиляди лева на ден след влизането на България в еврозоната. Служебното правителство възложи на държавното дружество да извършва услугата. Дружеството ще обменя безплатно банкноти и монети от левове в..

публикувано на 17.07.24 в 20:48
Снимката е илюстративна.

Квалифициран електронен подпис може да се получи вече по куриер до адрес

От днес може да се получи Квалифициран електронен подпис по куриер до адрес. Услугата е без аналог у нас и в Европа и е възможна чрез Борика. До момента беше задължително явяване в офис, а вече идентификацията може да стане онлайн. Става въпрос за подписа..

публикувано на 17.07.24 в 20:31
Доц. Григор Сарийски

Доц. Григор Сарийски: Има основания да се смята, че Ивелин Михайлов се занимава с банкова дейност без лиценз

Според икономиста доц. Григор Сарийски има основания да се смята, че идеологът на партия "Величие" Ивелин Михайлов се занимава с банкова дейност без лиценз, събирайки заеми от различни хора във връзка с изградения в село Неофит Рилски комплекс "Исторически..

публикувано на 17.07.24 в 20:14
Снимката е илюстративна.

Две от трите огнища на новия пожар в Старозагорско са овладени

Движението на влакове между село Михайлово и Стара Загора продължава да бъде спряно заради разразилия се по-рано пожар по протежението на железопътната линия. Няма опасност за населените места в близост.  Пожар между Калояновец, Арнаутито и Михайлово..

публикувано на 17.07.24 в 19:52