Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В. Найденов: "Капиталът: XXI век" на Пикети представлява нова фундаментална политикономия


Преди пет години една книга, която не е нито интригуващ роман, нито документално четиво, разкриващо например световното политическо задкулисие, въпреки огромния си обем от близо 1 000 страници, неочаквано се превърна в световен бестселър.  Това е "Капиталът: XXI век" на Томас Пикети и както недвусмислено показва заглавието - е в полето на икономическата теория. 


Книгата на Пикети, която бързо беше преведена на много езици, очаквано се превърна в тема за коментари не само в икономическите, но и в средите на политиката и на социалните теоретици. Тя беше сравнена в статия на "Ню Йорк Таймс" с фундаменталните „Богатството на народите “ на Адам Смит и “Капиталът ” на Карл Маркс, смятани за двете най-съдържателни и най-влиятелни книги в областта на икономическата теория - политикономията и до днес. Това мнение за значимостта на "Капиталът: XXI век"  се споделя и от журналиста Валери Найденов, който представи в ефира на "Хоризонт" българското издание. Той коментира, че за изминалите пет години от първото й издание книгата не е загубила нищо от своята актуалност.  

И досега се смята за най-важната книга на 21-ви век, естествено, утре може да излезе нещо по-голямо и по-мащабно, но засега - това е. Жалко, че се забави толкова в България, каза Найденов:

Просто това е нова политикономия, бих казал, фундаментална политикономия, която напълно обръща преобладаващите в момента представи за растежа, за икономиката  -  за това какво причинява растежа, какво причинява неравенството. 

Аз не казвам, че това е някаква радикална новост, но бих казал, че тезата му е точно обратната на това, което можем да прочетем примерно от Хайек  (Фридрих Хайек - бел. ред.) или от австрийската школа и други и десни, които се наложиха и тя е, че, ако оставим пазара сам на себе си, той увеличава неравенството и нещо повече - връща обществото към един патримониален капитализъм и евентуално към феодализма.

И всичко това се доказва с може би най-богатата база статистически данни въобще, която досега е виждана. Пикети е част от един голям колектив. /.../ в който между другото има и една българка.... Те са събрали всички възможни статистики за национален доход, за натрупване на богатство, за имоти, за доходи, които съществуват в развитите държави през последните два века.  И в миналото този колектив имаше някакви спорове с тези, които твърдяха, че намаляването на данъците води до увеличаване на растежа  - доказаха, че това е фалшификация, включително имаше и фалшификация на данни -  сбъркани "Ексел" таблици и прочие, това бяха големи международни и скандали сред икономистите. Оказа се тъкмо обратното  - че колкото по-високи са данъците при дадени условия, това съвпада с много по-ускорен растеж.

Повече по темата чуйте от звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Задържаха мъж, предизвикал ПТП в София и избягал

42-годишен мъж е задържан от полицията в София, след като е избягал от катастрофа.  Установено е, е арестуваният е предизвикал пътно произшествие близо до търговски център в Лозенец, след което е успял да избяга. След кратко преследване и издирване е задържан от полицията на улица "Горски пътник". От СДВР уточниха, че няма данни за стрелба,..

публикувано на 16.04.24 в 19:48

Ремонтират два пътя в община Георги Дамяново

След 60 години ремонтират два пътя в община Георги Дамяново. За пълната им рехабилитация държавата отпуска повече от 8 млн. лв. Пътищата за селата Видлица и Дива Слатина ще бъдат ремонтирани. Министерството на регионалното развитие и благоустройство отпуска над 8 млн. лв.  "Видлица е първото село в общината от към Монтана“, съобщи кметът на..

публикувано на 16.04.24 в 19:45
Си Цзинпин

Китай подкрепи мирната конференция за Украйна в Швейцария през юни

Президентът на Китай Си Цзинпин се е съгласил да подкрепи мирната конференция за Украйна, насрочена за юни в Швейцария. Това обяви германският канцлер Олаф Шолц след разговор със Си в Пекин. "Китай и Германия възнамеряват да координират интензивно организацията на конференцията на високо равнище в Швейцария  и бъдещи международни..

публикувано на 16.04.24 в 19:40
Иван Капитанов

Иван Капитанов е назначен за заместник-министър на земеделието

След като предложи на президента Румен Радев да освободи земеделския министър Кирил Вътев заради несправяне с работата, служебният премиер Димитър Главчев направи рокада и сред заместник министрите в агроведомството - съобщават от Министерския съвет. Досега Кирил Вътев имаше петима заместници, Главчев отстранява двама от тях - Александър..

публикувано на 16.04.24 в 18:57

Протест пред Съдебната палата в София под надслов "Кой спря съдебната реформа"

От инициативата "Правосъдие за всеки" организираха протест пред Съдебната палата в София под надслов "Кой спря съдебната реформа" и с искане за  отстраняването от длъжност на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов от поста, докато текат разследванията срещу него от ad hoc прокурора Даниела Талева за оказван натиск върху бившия главен секретар на..

публикувано на 16.04.24 в 18:53
Сградата на Община Хасково

ЦИК предложи на президента да насрочи нов избор за общински съветници в Хасково

Президентът да насрочи нов избор за общински съветници в община Хасково, област Хасково, предлага в свое решение Централната избирателна комисия (ЦИК). Това съобщи БТА. В решението се посочва, че в ЦИК е постъпила преписка от Общинска избирателна комисия (ОИК) – Хасково. Към преписката е приложено копие на решение от 9 април т.г. на ОИК –..

публикувано на 16.04.24 в 18:49
Делян Пеевски

ДПС-Момчилград номинира Пеевски за водач на листата за област Кърджали

ДПС в Момчилград номинира Делян Пеевски за водач на партийната листа за област Кърджали за извънредните избори на 9 юни. Това стана на разширено заседание на общинската структура на Движението. Това са първите номинации за кандидат-депутати на ДПС. Предложения за участие в листата ще се дават и на заседанието на Областния съвет на ДПС следващата..

публикувано на 16.04.24 в 18:47