Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В. Найденов: "Капиталът: XXI век" на Пикети представлява нова фундаментална политикономия


Преди пет години една книга, която не е нито интригуващ роман, нито документално четиво, разкриващо например световното политическо задкулисие, въпреки огромния си обем от близо 1 000 страници, неочаквано се превърна в световен бестселър.  Това е "Капиталът: XXI век" на Томас Пикети и както недвусмислено показва заглавието - е в полето на икономическата теория. 


Книгата на Пикети, която бързо беше преведена на много езици, очаквано се превърна в тема за коментари не само в икономическите, но и в средите на политиката и на социалните теоретици. Тя беше сравнена в статия на "Ню Йорк Таймс" с фундаменталните „Богатството на народите “ на Адам Смит и “Капиталът ” на Карл Маркс, смятани за двете най-съдържателни и най-влиятелни книги в областта на икономическата теория - политикономията и до днес. Това мнение за значимостта на "Капиталът: XXI век"  се споделя и от журналиста Валери Найденов, който представи в ефира на "Хоризонт" българското издание. Той коментира, че за изминалите пет години от първото й издание книгата не е загубила нищо от своята актуалност.  

И досега се смята за най-важната книга на 21-ви век, естествено, утре може да излезе нещо по-голямо и по-мащабно, но засега - това е. Жалко, че се забави толкова в България, каза Найденов:

Просто това е нова политикономия, бих казал, фундаментална политикономия, която напълно обръща преобладаващите в момента представи за растежа, за икономиката  -  за това какво причинява растежа, какво причинява неравенството. 

Аз не казвам, че това е някаква радикална новост, но бих казал, че тезата му е точно обратната на това, което можем да прочетем примерно от Хайек  (Фридрих Хайек - бел. ред.) или от австрийската школа и други и десни, които се наложиха и тя е, че, ако оставим пазара сам на себе си, той увеличава неравенството и нещо повече - връща обществото към един патримониален капитализъм и евентуално към феодализма.

И всичко това се доказва с може би най-богатата база статистически данни въобще, която досега е виждана. Пикети е част от един голям колектив. /.../ в който между другото има и една българка.... Те са събрали всички възможни статистики за национален доход, за натрупване на богатство, за имоти, за доходи, които съществуват в развитите държави през последните два века.  И в миналото този колектив имаше някакви спорове с тези, които твърдяха, че намаляването на данъците води до увеличаване на растежа  - доказаха, че това е фалшификация, включително имаше и фалшификация на данни -  сбъркани "Ексел" таблици и прочие, това бяха големи международни и скандали сред икономистите. Оказа се тъкмо обратното  - че колкото по-високи са данъците при дадени условия, това съвпада с много по-ускорен растеж.

Повече по темата чуйте от звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Граничната полиция в Гюргево обяви мерки за по-бързо преминаване на границата с България

Териториалният инспекторат на Гранична полиция - Гюргево разпореди мерки за осигуряване на оперативен контрол и намаляване на времето за изчакване на границата с България, където през уикенда се очаква интензивен трафик,..

публикувано на 27.07.24 в 14:51

Патриарх Даниил: Милосърдието е национална добродетел за нас, българите

Да пазим вярата, милосърдието и добродетелния живот. Това ни прави хора!“ – посланието отправи патриарх Даниил на днешния 27 юли, в който почитаме паметта на Светите Седмочисленици и на Свети Великомъченик Пантелеймон. Днес честваме и успението на Свети Климент Охридски.  Патриарх Даниил оглави литургията в столичния храм "Свети Седмочисленици"...

публикувано на 27.07.24 в 14:35

Проблемът с питейната вода в много райони на България може да се задълбочи

Специалисти по водоснабдяване предупреждават, че проблемът с недостига на питейна вода в много райони на България може да се задълбочи.  Над 60 населени места, в които живеят около 40 хиляди души, са на воден режим заради намалени количества във водоизточниците.  Най-голям е броят на селищата в област Шумен, а от сезонен хроничен недостиг на вода..

публикувано на 27.07.24 в 14:11
Джакарта

От Джакарта в Борнео - спорният мегапроект за новата столица на Индонезия

Името му е Нусантара - явански термин за "архипелаг", намира се насред джунглите на провинция Източен Калимантан, в индонезийската част на остров Борнео и ще стане официално новата столица на Индонезия на 17 август по време на отбелязването на 79-ата годишнина от независимостта на страната от Нидерландия. Изграждането на града започна в средата..

публикувано на 27.07.24 в 14:00
доц. Наталия Киселова

Доц. Наталия Киселова: Промяната в Конституцията трябва да е последна стъпка, не първа

"Има положения, с които на пръв прочит не съм съгласна. Има един основен мотив, който може да се види през цялото решение – че самият съд е разделен . По определени въпроси са успели да постигнат дали мнозинство, дали единодушие, по други не са успели." Това каза пред БНР доц. Наталия Киселова, преподавател в Софийския университет "Св...

публикувано на 27.07.24 в 13:51
Снимката е илюстративна, архив.

Русия твърди, че е установила контрол върху Лозоватское

Руските сили са установили контрол върху населеното място Лозоватское в т. нар. Донецка народна република в Източна Украйна, съобщиха от руското министерство на отбраната. Твърди се също, че шест бригади на украинските въоръжени сили са претърпели поражение в няколко селища в областта. От страна на Киев няма коментар на твърденията.  Над 100..

публикувано на 27.07.24 в 13:46

Над 2 млн. лв. ще са необходими за възстановяване на най-пострадалите домове във Воден и Крайново

Над два милиона лева ще са необходими за възстановяване домовете на най- тежко пострадалите при пожарите в боляровските села Воден и Крайново. Общинските съветници и кметът на крайграничната община дариха месечните си възнаграждения за възстановяване след огнената стихия.  13 семейства са останали без единствения си дом, техните къщи трябва да..

публикувано на 27.07.24 в 13:42