Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учени от БАН призоваха обучението по хомеопатия във вузовете да се прекрати

Хомеопатията у нас се прилага само от завършили медицина

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Академици от БАН, сред които известни медици, биолози, химици, физици и общественици призоваха в писмо до ректорите на четирите медицински университет у нас - в София, Пловдив, Варна и Плевен, за прекратяване на всички форми на обучение по хомеопатия. Авторите на писмото определят хомеопатията като неконвенционален и лъженаучен метод за лечение и посочват, че в редица научни изследвания се констатира категорично, че няма заболявания, за които да е доказано, че хомеопатията е ефективна и така хората се излагат на риск,  забавяйки медицинското си лечение. Учените дават за пример САЩ, Русия и държави от Евросъюза, в които се препоръчва ограничаването на използването на хомеопатията. Българските учени настояват тя да се постави под контрол със същите изисквания, както към медицинските продукти, защото, по думите им, у нас тя се предлага във всички аптеки напълно безконтролно.

Акад. Богдан Петрунов - водещ специалист в областта на имунологията и алергологията в България и един от авторите, подписали писмото, коментира за предаването "Хоризонт до обед", че хомеопатията напълно противоречи с всички съвременни знания в областта на химията, физиката и биологията:

Няма никакви клинични данни и доказателствени материали, които да покажат, че тя има някаква ефективност. Всъщност, на всички нас е ясно, че става дума за т.нар. "плацебо ефект" - самовнушение.

Не може да бъде изписвано нещо, което категорично съвременната наука доказва, че няма никаква ефективност. Това е проста шарлатания. Няма никакъв смисъл от такъв тип подход.

Хомеопатичните лекарствата трябва да бъдат поставени под много строг контрол, а рекламирането им - категорично забранено, каза той. 

Най-много се печели от човешката глупост и незнание, подчерта той и изрази надежда, че скоро въпросът с обучението по хомеопатия ще намери свето категорично решение. 

Д-р Дора Пачова - председател на Асоциацията на лекарите хомеопати в България, представител на България в Международната медицинска хомеопатична лига, отхвърли категорично твърденията на академиците. Писмото на учените се базира на стари информации и е поредна атака срещу хомеопатията. Много от цитираните в него доклади вече са опровергани, категорична е тя:

Генералната прокуратура на Руската Федерация излезе с официално становище, че методът е признат, приет и няма никакви пречки пред това той да бъде преподаван във вуз и практикуван. Руската академия на науките и руското министерство на здравеопазването се разграничиха от твърдението на тази група учени в Русия, която нарече хомеопатията "лъженаука". Лично аз съм координатор по въпросите на образованието в Европа към Европейския комитет по хомеопатия. Имаме мрежа от училища в Европа. Има университетски програми и програми за следдипломна квалификация в Европа. Въпросният доклад на европейската академия на науките получи също много сериозна съпротива. Съюзът на фармацевтичните производители в Германия - производители на всякакви лекарства, застава зад производството на хомеопатични лекарства.

Д-р Пачова поясни, че у нас има контрол върху хомеопатичните:

Това са лекарства и се внасят по Закона за лекарствените средства. Изпълнителната агенция за лекарства ги наблюдава и са под много строг контрол. Нежеланите реакции се докладват, както е и за всички останали лекарства. Европейската агенция по лекарства получава на всеки три месеца консолидиран отчет за ефективността и безопасността на тези лекарства от всички европейски държави, включително и от България. Отдавна е доказано, че става дума и за плацебо ефект. Мога да предоставя безброй много научни изследвания, публикувани в реномирани списания.

Проф. Анелия Клисарова - бивш ректор на Варненския медицински университет, бивш заместник-министър на образованието, а сега депутат от левицата и член на Комисията по здравеопазване и на Комисията по образование в НС, се обяви за среща между академичните среди и лекарите, които практикуват хомеопатия.

Хомеопатията има две страни. В някои държави тя не е практикува от лекари, а хомеопатите сами си приготвят лекарства и наистина над тях няма контрол. В България обаче нещата стоят по различен начин, заяви тя:

Хомеопатичните средства са контролирани от Изпълнителната агенция по лекарствата. Важно е хомеопатията да се практикува от лекари, които са обучени за това. Ако хомеопатът не е медицинско лице, може да пропусне някое състояние на пациента. Ако това обаче е завършил лекар, със своите умения и знания той ще въведе индивидуален подход към пациента докога са хомеопатичните лекарства, кога са класическите и как те могат да бъдат комбинирани. Самите лекари могат да упражняват този контрол докога и как да използват хомеопатичните средства. Това е добра практика в България, че хомеопатията се прилага само от завършили медицина специалисти.

Повече по темата чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лидия Енчева

10 000 лв. отпуска община Силистра на младата тенисистка Лидия Енчева

10 000 лева ще отпусне община Силистра на млада тенисистка от града – Лидия Енчева, за постигнати високи резултати на национално и международно ниво. Решението е взето на заседание на местния парламент днес. Седемнайсетгодишната Енчева е републикански шампион по тенис на закрито и вицешампион по тенис на открито за миналата година. Печелила..

публикувано на 28.03.24 в 17:15
Директорът на ОДМВР Перник ст. комисар Милчо Милчов връчи първата значка

В Перник дадоха начало на кампания за използване на колани в колите

Директорът на ОДМВР в Перник ст. комисар Милчо Милчов даде старт на тазгодишната образователна кампания за използване на колани на задните седалки на автомобилите и обезопасителни системи за деца. Инициативата ”Инспектор по коланите” е на ОДМВР – Перник и стартира миналата година, като амбицията на ръководство е да се превърне в ежегодна,..

публикувано на 28.03.24 в 17:10

Данъкът за недвижимо имущество в Силистра става 3 промила

От 1 януари догодина силистренци ще плащат данък недвижимо имущество – 3 промила, решиха общинските съветници днес. До момента ставката бе 1 и 1,5 промила за жилищни и нежилищни имоти. Мотивът на кметската администрация за това предложение е недостигът на средства за издръжка на местни дейности. Така от 900 хил. лв., догодина..

публикувано на 28.03.24 в 17:02

440 трудови злополуки са регистрирани за 2023 г.

Пет са тежките трудови злополуки, станали в страната ни през месец март, а за миналата година са регистрирани 440 злополуки, пряко свързани с дейността на пострадалите служители.  Данните представи изпълнителният директор на „Главната инспекция по труда“ инж. Екатерина Асенова.  Заради нарасналия процент трудов травматизъм инспекцията..

публикувано на 28.03.24 в 16:55
Геновева Петрова

Геновева Петрова: Рисковете политическата криза да прерасне в институционална са налице

Рисковете политическата криза да прерасне в институционална са налице , ако политическите лидери не намерят достатъчно разум и отговорност, за да я избегнем. Това каза пред БНР Геновева Петрова, социолог от "Алфа рисърч". " Вече се виждат несъвършенствата на последните конституционни промени, отнасящи се до служебните правителства . Разчитам на..

публикувано на 28.03.24 в 16:41

Мъж паркира автомобила си до президентството и се опита да влезе

Мъж във видимо неадекватно състояние паркира автомобила си в близост до сградата на президентската администрация и се опита да влезе там.  Инцидентът е станал около към 12:30. Органите на реда са извели мъжа от периметъра на сградата.  По-късно той отново се е върнал с намерение да влезе вътре, но е бил отстранен.

публикувано на 28.03.24 в 16:33

Европейската прокуратура започна обиски в два хотела в български ски курорт

Европейската прокуратура в София започна обиски в два хотела в български ски курорт като част от разследване на измама със субсидия за Covid-19, съобщават от офиса в Люксембург.  През 2020 и 2021 година фирмата е получила 220 хиляди евро от европейския социален фонд по три оперативни програми. Субсидиите са били предназначени за компенсация на..

публикувано на 28.03.24 в 16:30