Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Якоб Киркегаард: САЩ ще изпаднат във фискална криза

| обновено на 17.02.18 в 12:17
Снимка: Архив

Финансистът Якоб Киркегаард от института "Питърсън" във Вашингтон предупреди, че Съединените щати ще изпаднат във фискална криза.
В интервю за предаването "Събота 150" Киркегаард посочи, че намаляването на данъците и прекомерните бюджетни харчове ще доведат до това, че всяка година дефицитът и дългът да се увеличават поне с трилион долара:
Няма съмнение, че ще видим доста голямо ускоряване на американската икономика. Можем да видим растеж от 4 - 5% през първото полугодие на 2018-а година. Това естествено ще доведе до увеличаване на данъчните приходи - например с около 500 милиарда долара. Ако направим сметка обаче с цената на намалението на данъците, която е около два трилиона, ще видим, че в крайна сметка имаме дефицит от 1,5 трилиона долара.

Увеличаването на бюджетния дефицит донякъде се дължи и на по-големите разходи за армията. По повод на увеличаването на "военния бюджет", той коментира:
Това, само по себе си, не е изненадващо, но води до една много по-голяма дискусия за размера на бюджета за армията. Независимо дали говорим за това дали той трябва да е 500 милиарда, или 700 милиарда долара, трябва да признаем, че това е най-големият военен бюджет в света. Трябва също така да кажем, че това е нещо, което Конгресът, президентът Тръмп, преди това Обама и всеки президент от Втората световна война насам, е искал. Затова казвам, че увеличаването на парите за военните изобщо не е изненада. Въпросът е каква част от тези пари отиват за отбрана в истинския смисъл на тази дейност. Истината е, че тези пари се харчат безконтролно, а това безспорно е най-лошият възможен начин в целия свят.


Според него средствата за инфраструктура трябва да се увеличат:
Напълно е ясно за всеки, който живее в тази страна, че инфраструктурата се влошава. От тази гледна точка съм напълно убеден, че парите за инфраструктура трябва да се увеличават. В същото време изобщо не съм убеден, че планът, предложен от президента Тръмп и неговата администрация, чрез който те искат да накарат и инвеститорите да наливат пари в инфраструктура, ще проработи. Вижте, от 2009 година лихвите в Съединените щати са около нулата, реалните лихви - дори под нея. Това прави капиталът много скъп. Ако частните компании искаха да направят инвестиции в инфраструктура, за да се освободят от "скъпия" капитал, можеха да го направят. Те обаче не го направиха. Ето защо смятам, че това няма да проработи, независимо, че в бюджета са отделени пари за подпомагане на тези проекти. Освен това - дори да приемем, че планът се реализира, това ще доведе до презастрояване на големите градове като Ню Йорк и околностите му, но не и до подобряване на инфраструктурата в региони, където това е необходимо и където това би имало ползи за Съединените щати като цяло.


Киркегаард смята, че правителството трябва да облага с по-високи данъци:
Според мен въпросът не е толкова в това да се правят по-малко разходи, колкото до вече въведеното намаляване на данъците. То трябва да бъде премахнато. Правителството трябва да облага с по-високи данъци. Дефицитът не се разраства чак толкова заради по-големите харчове, колкото заради липсата на данъчни постъпления. Разбира се, харчовете също са част от проблема, но не толкова, колкото липсата на приходи. Просто няма как да има най-големия в света бюджет за отбрана, комбиниран с все по-големите социални и здравни разходи за застаряващото население и с поддържането на влошаващата се инфраструктура, да се събере в 17-18% от брутния вътрешен продукт.


Финансистът посочи, че Федералният резерв може да контролира инфлацията:
Лихвите в Съединените щати трябва да растат. Отново въпросът е колко. Без съмнение Федералният резерв може да контролира инфлацията. Трябва обаче да се помисли върху следното. Близо десетилетие инфлацията беше под нивото от два процента, което е целево и което се счита за здравословно. Сега можем да се запитаме - дали известно време на трябва да се позволи инфлацията да бъде над това целево ниво от 2%? Аз не се съмнявам, че Федералният резерв ще увеличи лихвите и първият скок ще бъде през юни. Въпросът е дали ще продължи със същия темп, както очакват пазарите. Аз мисля, че няма да е лошо инфлацията да расте малко по-бързо в следващите една - две години. Да речем - покачване с 3%. Със сигурност това няма да е катастрофално за американската икономика. Това обаче ще означава, че Федералният резерв ще трябва да забави темпото и няма да увеличава лихвите по четири или пет пъти през следващите две години.


Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Кабинетът на Нетаняху обмисля ограничено споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Кабинетът на израелския премиер Бенямин Нетаняху обмисля ограничено споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници, твърди израелска медия. Американската армия започна да помага за изграждането на временно пристанище край бреговете на ивицата Газа, през което да се доставят повече хуманитарни помощи. Междувременно йеменските бунтовници..

публикувано на 26.04.24 в 07:55
Служител замерва радиационните нива в зоната на Чернобил, 22 април 2021 г.

38 години от ядрената катастрофа в Чернобил – най-тежката в света

Днес се навършват 38 години от най-тежката ядрена катастрофа в историята. В ранните часове на събота, 26 април 1986 година реактор номер четири в атомната електроцентрала в Чернобил претърпява катастрофална експлозия, изхвърляйки облаци от радиоактивен материал. Жива верига със свещи в Никозия за годишнината от аварията в Чернобил..

публикувано на 26.04.24 в 07:44
Американската зенитно-ракетна система MIM-104 Patriot, архив.

Очаква се САЩ да обяви поръчка за оръжия за Украйна за $6 млрд.

Съединените американски щати (САЩ) днес ще бъдат домакин на виртуална среща на донорите на международна помощ за Украйна. Очаква се Вашингтон да обяви нови поръчки на оръжия за Украйна на стойност 6 милиарда долара, заяви американски представител, цитиран от агенция Ройтерс. Йордан Божилов: Русия е готова да ескалира още повече отношенията..

публикувано на 26.04.24 в 07:42

Здравните власти с мерки срещу коклюша. Какви ще са те?

Мерките, които ще предприемат здравните власти срещу разпространението на коклюш у нас, ще бъдат обявени днес.  Една от тях, която беше обсъдена още в началото на седмицата, е временното изтегляне на първата ваксинация срещу заболяването с две седмици по-рано - когато бебето навърши месец и половина. Не се предвиждат ограничения в придвижването..

публикувано на 26.04.24 в 07:36

НОИ започва изплащането на великденските добавки за пенсионерите

Националният осигурителен институт ще започне изплащането на приетите от Народното събрание великденски добавки в размер на 100 лева. Парламентът реши добавката да обхване пенсионерите с размер на пенсията до линията на бедността, т.е. до 526 лева включително, което означава, че такава ще получат около 534 хиляди души. Почти всеки четвърти..

публикувано на 26.04.24 в 07:34

Венци за загиналите от трудови злополуки поставят пред КНСБ

От 9:30 ч. КНСБ и представители на социалните партньори ще отдадат почит пред паметта на загиналите при трудови злополуки работници. Ще бъдат поднесени венци пред мемориалната плоча, поставена пред сградата на конфедерацията в София. От 10 ч. в зала "Европа" ще бъдат връчени годишните награди, с които КНСБ отличава работодателите, постигнали..

публикувано на 26.04.24 в 07:32
Димитър Главчев

Заседание на служебния кабинет, решава бюджети на агенции и министерства

Служебното правителство се събира на редовно заседание в 13 часa. По предложение на министър-председателя ще бъдат одобрени допълнителни разходи по бюджетите на различни ведомства и агенции. Сред тях са: Националния статистически ниститут, Aгенцията "Държавен резерв и военновременни запаси", Комисията за защита на конкуренцията, Агенцията за ядрено..

публикувано на 26.04.24 в 07:28